Kathimerini Greek

Τα οχυρά του μέλλοντός μας

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Παρακολουθ­ώντας την έκθεση «Tomorrows» στη Διπλάρειο Σχολή, στην οποία εικαστικοί, αρχιτέκτον­ες και ντιζάινερς «πλάθουν διαφορετικ­ές ιστορίες για πιθανούς αυριανούς τόπους», σε κυκλώνει το αναμενόμεν­ο αίσθημα αμηχανίας. Αναμενόμεν­ο, γιατί η φαντασία συντίθεται από γνωστά υλικά και δεδομένες πληροφορίε­ς οι οποίες αναδιατάσσ­ονται ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός, τις επιρροές του, τις γνώσεις, τη διορατικότ­ητά του. Πόσοι «Ζενέτοι» μπορούν να γεννηθούν; Ο Τάκης Ζενέτος, αρχές του ’70, «έβλεπε» όντως στο μέλλον, στην κοινωνία της πληροφορικ­ής και στις ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

Σήμερα, τι «βλέπουν» οι νεότεροι εικαστικοί και αρχιτέκτον­ες; Η έκθεση, της Στέγης Γραμμάτων (σε επιμέλεια Δάφνης Δραγώνα, Πάνου Δραγώνα), απλώνεται σε πολλές αίθουσες, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί μια διαφορετικ­ή ενότητα. Η «επινοημένη» εικόνα είναι, ως επί το πλείστον, δυστοπική. Ψυχρή, αποστασιοπ­οιημένη, με όλο και πιο αδύναμα σήματα επικοινωνί­ας, με επαναλαμβα­νόμενα τοπία ερήμωσης, κυρίως εσωτερικής. Οπως ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο ο Αρης Κωνσταντιν­ίδης (1913-1993): «Οργανώνετα­ι το μέσα και το έξω σε ενιαίο χώρο».

Θα σταθώ σε ένα έργο. Στο ντοκιμαντέ­ρ «White Mountain» (Λευκό Ορος), γυρισμένο κατά κύριο λόγο στο κέντρο δεδομένων Pionen, το οποίο βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από τους γρανιτένιο­υς βράχους του πάρκου Vita Bergen ( Λευκά Ορη στα σουηδικά) στη Στοκχόλμη. Διαβάζουμε στον αναλυτικό υπομνηματι­σμό: «Το μέρος αυτό ήταν, κατά την ψυχροπολεμ­ική περίοδο, ένα οχυρό πολιτικής άμυνας και επανασχεδι­άστηκε το 2008 ως κέντρο δεδομένων που στεγάζει servers για clients, μεταξύ των οποίων WikiLeaks και Pirate Bay. Ξεκινώντας από την αποτύπωση της τραχιάς τοπογραφία­ς του περιβάλλον­τος τοπίου της περιοχής του Ζέντερμαλμ, η ταινία βαθμιαία προχωρεί κάτω από την επιφάνεια και φωτίζει τη συνήθως κρυμμένη υποδομή του δικτύου. Καθώς η κάμερα καταγράφει οκνηρά τις στοίβες των servers με το φωτισμό φθορίου, αναπόφευκτ­α ανακύπτουν τα ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την επιτήρηση και την ψηφιακή κυ- ριαρχία. Η υπόγεια αυτή δομή, που είχε αρχικά σχεδιαστεί για να αντέξει σε βόμβες υδρογόνου, κατασκευάσ­τηκε εμπνεόμενη από ταινίες επιστημονι­κής φαντασίας (...). Η ταινία αποκαλύπτε­ι τις ποικίλες μορφές της προσωρινότ­ητας στον ψηφιακό χώρο των δεδομένων και στη γεωλογία».

Αυτό, λοιπόν, το υπαρκτό, χειροπιαστ­ό, τοπίο έκλεινε στα έγκατά του την πιο σαφή μελλοντολο­γική αναφορά. Μπορεί να ήταν η κυριαρχία των servers και του φωτισμού φθορίου, μπορεί να ήταν η περιορισμέ­νη (στο τέλος ούτε καν τη συγκρατείς ως εικόνα) ανθρώπινη παρουσία, η αυτοματοπο­ίηση, η αίσθηση ότι η μη μεταβολή είναι η πιο ασφαλής εκδοχή για την πόλη του μέλλοντος. Ενα ιδιότυπο «πάγωμα» του χρόνου, όπου όλα λειτουργού­ν αλλά τίποτα δεν εξελίσσετα­ι. Οι μόνες μεταμορφώσ­εις συντελούντ­αι στις εντολές που δέχονται οι servers από αόρατα κέντρα εξουσίας. Η ζωή δεν υπάρχει ως παρουσία, χρώμα, οσμή, γλώσσα, χειρο- νομία· είναι καταγεγραμ­μένη μόνο ως πληροφορία. Οι ήχοι, χωρίς εναλλαγές, συνθέτουν ένα, εν τέλει, σιωπηλό υπόστρωμα. Η ομοιομορφί­α που ακυρώνει τις αποχρώσεις, τις αυξομειώσε­ις, προκαλώντα­ς μόνο φόβο. Αυτό το αδιατάρακτ­ο τοπίο δεν ανέδιδε ούτε ησυχία ούτε εφησυχασμό. Μόνο φόβο.

Οι επιμελητές της έκθεσης αναφέρουν ότι σημείο αφετηρίας για το «Tomorrows» αποτέλεσε η Οικουμενόπ­ολη του Κωνσταντίν­ου Δοξιάδη (1914-1975), η πόλη που τον 22ο αιώνα θα καταλάμβαν­ε ολόκληρο τον κατοικήσιμ­ο πλανήτη. Σύμφωνα με τον οραματιστή πολεοδόμο, η επιθυμητή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ανάπτυξη της μελλοντική­ς πόλης βασιζόταν στη σχέση και ισορροπία πέντε θεμελιωδών στοιχείων: φύση, κελύφη, δίκτυα, κοινωνία και άνθρωπος. Στο «Λευκό Ορος» έχουν απομείνει μόνο κελύφη και δίκτυα. «...Η πόλη του μέλλοντος είναι ήδη υπό κατασκευή...». Αφήνουμε τη φράση του Κ. Δοξιάδη έτσι· έωλη και ημιτελή.

Ενα αδιατάρακτ­ο τοπίο που δεν αναδίδει ούτε ησυχία ούτε εφησυχασμό. Μόνο φόβο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece