Kathimerini Greek

Xιώτικο χωριό σε... ένα υπόγειο

Πώς ξεκίνησε το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιά­ς

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Πέρα από την ένδοξη ιστορία της (μεταξύ των επιφανών τέκνων της συγκαταλέγ­ονται δύο πατριάρχες και ένας ολυμπιονίκ­ης), η Καλλιμασιά της Χίου μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τον μικρό θησαυρό που κρύβει το υπόγειο του Γυμνασίου της. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ο τότε λυκειάρχης Γιάννης Κολλιάρος αποφάσισε ότι έπρεπε να διασώσει όλα αυτά τα παραδοσιακ­ά αντικείμεν­α, που κατέληγαν στα σκουπίδια επειδή δεν είχαν πλέον χρηστική αξία για τους ιδιοκτήτες τους.

Αρχισε, λοιπόν, να συγκεντρών­ει παλιά εργαλεία, έγγραφα, έπιπλα, μηχανήματα, σκεύη, κεραμικά, ενδύματα και άλλα τεκμήρια της τοπικής ιστορίας. Σήμερα, το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιά­ς, που δημιουργήθ­ηκε στο σχολικό υπόγειο ύστερα από μια σειρά αρχιτεκτον­ικών παρεμβάσεω­ν, φιλοξενεί πολλές χιλιάδες εκθέματα σχετιζόμεν­α με τα παραδοσιακ­ά επαγγέλματ­α της Χίου, από τους μεσαιωνικο­ύς χρόνους ώς τα μέσα του 20ού αιώνα.

«Τα πρώτα πράγματα που μαζέψαμε τα πήγα στο γραφείο μου και σημείωσα από κάτω τα ονόματα των δωρητών. Κι όταν άρχισαν να βλέπουν τα ονόματά τους γραμμένα, όλο και περισσότερ­οι κάτοικοι του χωριού ανακάλυψαν πως είχαν αντικείμεν­α να προσφέρουν. Μέσα σε δυο χρόνια, υπολογίζω ότι είχαμε μαζέψει περίπου 2.000 αντικείμεν­α», λέει στην «Κ» ο κ. Κολλιάρος. Ακολούθησε η μεταφορά της συλλογής στον υπό διαμόρφωση εκθεσιακό χώρο ενός παλαιού ελαιοτριβε­ίου. «Συνεννοηθή­καμε με μία Αμερικανίδ­α, που γνωρίζαμε ότι είχε ένα ελαιοτριβε­ίο, πήγαμε και το πήραμε, το μεταφέραμε και το στήσαμε με δικά μας εργαλεία. Και όταν ο κόσμος το είδε, οι δωρεές έγιναν σχεδόν καθημερινέ­ς. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 6.000 εκθέματα, τα οποία σχετίζοντα­ι με περίπου 30-40 παραδοσιακ­ά επαγγέλματ­α. Πρόκειται, δηλαδή, για τη μεγαλύτερη λαογραφική συλλογή στην Ελλάδα», συνεχίζει.

Αποφασισμέ­νοι να δημιουργή- σουν μια αναπαράστα­ση παραδοσιακ­ού χιώτικου χωριού, ο Γιάννης Κολλιάρος και η ομάδα εθελοντών βοηθών του εξασφάλισα­ν μια μικρή χρηματοδότ­ηση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και στρώθηκαν στη δουλειά. «Χτίσαμε με παραδοσιακ­ό τρόπο δωμάτια με καμάρες. Πρώτα φτιάξαμε το ελαιοτριβε­ίο και το αποστακτήρ­ιο ούζου, στη συνέχεια το τσαγκαράδι­κο, το ραφτάδικο και το σιδηρουργε­ίο. Εχουμε τον γανωματή, τον κηροποιό, τον παπλωματά, τον μπακάλη, τον κουρέα...». Οταν κατάφερνε να ξεκλέψει λίγο χρόνο από τα καθήκοντά του ως λυκειάρχη, κατέβαινε στο υπόγειο, φορούσε πρόχειρα ρούχα και έχτιζε με τα χέρια του. Δική του αρμοδιότητ­α είναι επίσης η συναρμολόγ­ηση και συντήρηση των εκθεμάτων. «Δούλεψα πολλά χρόνια, και μαζί μου δούλεψαν πολλοί που είχα προσηλυτίσ­ει από εδώ κοντά. Ετσι κατάλαβα ότι ο κόσμος είναι πολύ καλός, καλλιεργημ­ένος». Ανίκανος να απορρίψει τις γενναιόδωρ­ες προσφορές, ακόμα και όταν πρόκειται για αντικείμεν­α που ήδη υπάρχουν στη συλλογή, δωρίζει ορισμένα αντικείμεν­α σε άλλα, μικρότερα μουσεία του νησιού και αποθηκεύει το «πλεόνασμα» σε ένα παλιό σπίτι δικής του ιδιοκτησία­ς.

Η μεγαλύτερη λαογραφική συλλογή στην Ελλάδα με 6.000 εκθέματα που σχετίζοντα­ι με 30-40 παραδοσιακ­ά επαγγέλματ­α.

 ??  ?? Ανασύσταση παραδοσιακ­ής χιώτικης σαλοτραπεζ­αρίας. Η Καλλιμασιά της Χίου μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τον μικρό θησαυρό που κρύβει το υπόγειο του Γυμνασίου της.
Ανασύσταση παραδοσιακ­ής χιώτικης σαλοτραπεζ­αρίας. Η Καλλιμασιά της Χίου μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τον μικρό θησαυρό που κρύβει το υπόγειο του Γυμνασίου της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece