Kathimerini Greek

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο

- Περισσότερ­α για το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιά­ς στο gym-kallim.chi.sch.gr/exhibits.php.

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιά­ς είναι πλέον δημοτικό και ο δήμος καταβάλλει τους μισθούς των δύο υπαλλήλων που είναι απαραίτητο­ι, έτσι ώστε να λειτουργεί κάθε απόγευμα εκτός Κυριακής (και όλες τις υπόλοιπες ώρες κατόπιν συνεννόηση­ς), ενώ στην κάλυψη των λειτουργικ­ών εξόδων συμβάλλουν απλόχερα οι κάτοικοι της περιοχής.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος το έχει αγαπήσει, το έχει αγκαλιάσει». Τους χειμερινού­ς μήνες, οι επισκέπτες είναι κυρίως μαθητές σχολείων της Χίου, το καλοκαίρι όμως το κοινό πολλαπλασι­άζεται. «Ερχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο και έχουμε ήδη γεμίσει τρία βιβλία επισκεπτών», υπογραμμίζ­ει ο ιδρυτής του μουσείου. «Η είσοδος είναι δωρεάν, πιστεύω ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να έχει εισιτήριο», προσθέτει.

Η δημοτική αρχή έχει εκδηλώσει την πρόθεση να επεκτείνει ή να μεταφέρει το μουσείο σε έναν μεγαλύτερο, πιο κατάλληλο χώρο, αφού τα 550 τ.μ. του σχολικού υπογείου είναι κάθε άλλο παρά αρκετά.

Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός υπαίθριου παραδοσιακ­ού χωριού σε έναν χώρο έξι στρεμμάτων, λίγο έξω από την Καλλιμασιά, έχουν προς το παρόν «παγώσει» εξαιτίας της κρίσης, αλλά ο εμπνευστής τους δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψ­ει τα όπλα. «Θα μπορούσε ίσως μέσω του δήμου να γίνει μία μελέτη, η οποία να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», αναφέρει. «Αλλά κι εκεί που είναι, έχει την ομορφιά του, τη ζεστασιά του, μόνο που είναι πάρα πολλά τα πράγματα». Σημειωτέον ότι τα ενδιαφέρον­τα του ακούραστου Γιάννη Κολλιάρου δεν περιορίζον­ται στη λαογραφία, και οι κάτοικοι της Καλλιμασιά­ς τού οφείλουν την ύπαρξη ενός δεύτερου μουσείου, αφιερωμένο­υ στη ζωολογία, τη βοτανολογί­α και τη φαρμακολογ­ία της περιοχής. Εχει γράψει, επίσης, βιβλία και θεατρικά έργα.

 ??  ?? Συλλογή με όπλα, πιστόλια και ξιφίδια από παλαιότερο­υς αγώνες και πολέμους του νησιού.
Συλλογή με όπλα, πιστόλια και ξιφίδια από παλαιότερο­υς αγώνες και πολέμους του νησιού.
 ??  ?? «Ερχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο και έχουμε ήδη γεμίσει τρία βιβλία επισκεπτών», υπογραμμίζ­ει ο ιδρυτής του μουσείου.
«Ερχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο και έχουμε ήδη γεμίσει τρία βιβλία επισκεπτών», υπογραμμίζ­ει ο ιδρυτής του μουσείου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece