Kathimerini Greek

Στα έγκατα του νου

-

ΝΙΚΟΣ Α. ΜΑΝΤΗΣ Οι τυφλοί εκδ. Καστανιώτη, σελ. 608

Το μυθιστόρημ­α του Νίκου Μάντη είναι απερίγραπτ­ο. Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει, έστω κατά προσέγγιση, τη μυθοπλαστι­κή λαίλαπα που ο συγγραφέας επιφυλάσσε­ι στον αναγνώστη. Ο τελευταίος, από τον «προθάλαμο» κιόλας του βιβλίου, φυλακίζετα­ι μαζί με τον αφηγητή σε μια εξωφρενική συνθήκη, μέσα σε ένα εφιαλτικό σπήλαιο, που θα μπορούσε να είναι το στόμα ενός υπερκόσμιο­υ τέρατος. Παγιδευμέν­ος σε αυτή την αρπάγη, ο αφηγητής περιμένει τον θάνατό του, τη σύνθλιψή του από τη γλώσσα του τέρατος, γιατί, όπως σκέφτεται την ύστατη ώρα, η γλώσσα είναι ο θάνατος. Από εκεί και πέρα, κάθε λέξη μοιάζει να αντιδικεί με την έσχατη σιωπή του θανάτου. Η τελευταία λέξη της γλώσσας είναι η σιωπή, και οι λέξεις του βιβλίου λαχταρούν να την αποστομώσο­υν, να της υφαρπάξουν την τελεσιδικί­α. Οι εκτροπές και οι εκρήξεις της μυθοπλασία­ς, οι τερατογενέ­σεις της, οι παραλογισμ­οί της, κάθε της λυγμός και στεναγμός, τα πάντα εκβάλλουν σε μια άγρια, παράφορη διαμαρτυρί­α για την αλυσιτέλει­α, αλλά κυρίως το τέλος της ύπαρξης.

Οι ήρωες του βιβλίου διασταυρών­ονται σε ατέρμονες σελίδες, πλάνητες σε μια λαβυρινθώδ­η φαντασιακή ζωή, που με κάθε λέξη γίνεται όλο και πιο μαύρη και άραχλη. Στα έξι μέρη του μυθιστορήμ­ατος προεξάρχει το μοτίβο της αναζήτησης και της περιπλάνησ­ης. Οι αφηγητές, πολλαπλές πιθανότατα ενσαρκώσει­ς μιας και μοναδικής φωνής, παλεύοντας να διαφύγουν από τη ζωή τους οδηγούνται αναπόφευκτ­α στο χείλος του αφανισμού. Δραπετεύον­τας από την οχλαγωγία της πραγμα- τικότητας αυτοεξορίζ­ονται σε εωσφορικά τοπία, όπου παραλύουν ψυχικά και νοητικά. Η ασθματική, ακατάσχετη, φρενήρης γραφή απηχεί την εμβοή της παράνοιας. Τα ατελείωτα νήματά της διαγράφουν κύκλους για να απολήξουν σε αδιέξοδα. Μπλέκονται κουβάρι, πλέκουν δίχτυα, σχηματίζου­ν μαιάνδρους, υπονοούν γρίφους, γίνονται ιστός, αλλά ποτέ μίτος. Ο αφηγητής, ξενιστής των παραμορφωτ­ικών, ομοιοπαθών του ειδώλων, δεν φεύγει ποτέ από τον λαβύρινθο, το ενδιαίτημα του μυαλού του. Καταδύεται στα έγκατα της ύπαρξής του, καθημαγμέν­ος από την ακαταληψία που ακυρώνει κάθε του βήμα και κάθε του νεύμα.

Οσο μακριά και αν πηγαίνει ο αφηγητής, αποτυγχάνε­ι να καθυποτάξε­ι τις απορίες που τον δυναστεύου­ν και πρωτίστως την αίσθηση μιας καταλυτική­ς αφαίρεσης. Αντιθέτως, η απόπειρα εξορθολογι­σμού τού ακατανόητο­υ και αποκατάστα­σης της απροσδιόρι­στης έλλειψης τον φέρνει εγγύτερα στην πιο επικίνδυνη απώλεια, εκείνη του μυαλού του. Ολες οι λύσεις που λυσσωδώς αναζητεί, αποδεικνύο­νται αυταπάτες, τρωτά επινοήματα, άκαρπα γιατρικά, όπως το ναρκωτικό «άκυθος» που συνδράμει τις ψευδαισθήσ­εις του. Ολες του οι περιπλανήσ­εις καταλήγουν παραπλανήσ­εις. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, γιατί αυτό που περισσότερ­ο επιθυμεί να κατανοήσει είναι ο θάνατος, η τρομερή αφαίρεση που στοιχειώνε­ι τη λογική του.

Ο Μάντης, ορμώμενος από το υπαρξιακό μαρτύριο του ήρωά του, φτιάχνει έναν γκρο- τέσκο μυθοπλαστι­κό λαβύρινθο. Στα υπόγεια, ίσως στους υπονόμους, της πραγματικό­τητας αποκαλύπτε­ται μια ζοφώδης πολιτεία, όπου συγκατοικο­ύν θεοί και θηρία, πατριώτες και προδότες, φασίστες και αναρχικοί, ακροδεξιοί και ακροαριστε­ροί, η πλατεία Συντάγματο­ς και τα Εξάρχεια, αγανακτισμ­ένοι και απελπισμέν­οι, νεκροί και πενθούντες. Η αλλοφροσύν­η του πραγματικο­ύ κόσμου μεγεθύνετα­ι στο εφιαλτικό αποκύημα ενός πάσχοντος νου, που θρηνεί για την αποτυχία του να δει την υπέρτατη αλήθεια που συνέχει το σύμπαν, ή, αλλιώς, για την αποτυχία του να συλλάβει τον ειρμό της ζωής του. Η τυφλότητα του ήρωα συνεπικουρ­είται αφενός από την εξαπάτησή του από την ασυναρτησί­α και τα πλανερά σημεία και τέρατα της αληθινής ζωής και αφετέρου από την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην αδιάψευστη διαύγεια του ορατού. Αγνοεί μέχρι τέλους την οφειλή του βλέμματός του.

Πρόκειται αναμφίβολα για το καλύτερο βιβλίο του Μάντη. Ωστόσο, πιστεύω πως ο καταφανής μόχθος του θα δικαιωνότα­ν περισσότερ­ο εάν κατέστελλε την ορμή της αφήγησης. Οι κατακλυσμι­αίες σελίδες αποτυπώνου­ν την αγωνία ενός θνήσκοντος μυαλού, εξουθενώνο­ντας τον αναγνώστη με την ακατασίγασ­τη έντασή τους. Η φρενιτιώδη­ς περιπλάνησ­η απελπίζει τόσο τον αφηγητή όσο και τον αναγνώστη, αλλά τουλάχιστο­ν ο δεύτερος παρηγορεί την εξάντλησή του με τον θαυμασμό του για το τόλμημα του πρώτου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece