Kathimerini Greek

Επτά πρωτοπόροι και αποσυνάγωγ­οι...

Η μελέτη του Νικήτα Σινιόσογλο­υ για έκκεντρες φυσιογνωμί­ες του ελληνικού πνεύματος τιμήθηκε με το βραβείο του Αναγνώστη

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΧΙΝΑ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟ­Υ Αλλόκοτος ελληνισμός εκδ. Κίχλη, σελ. 360

Παράξενο και εξαιρετικά συναρπαστι­κό βιβλίο είναι ο «Αλλόκοτος ελληνισμός» του Νικήτα Σινιόσογλο­υ: ένα δοκίμιο που μελετά επτά στοχαστές της μεθορίου, επτά «αλλόκοτες», έκκεντρες φυσιογνωμί­ες του ελληνικού πνευματικο­ύ βίου, γραμμένο με σπάνια διανοητική ελευθερία, ευφρόσυνη αμεροληψία στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και ακριβή επιστημοσύ­νη· και, μολονότι αγκυρωμένο σε εποχές που χάνονται στην αχλύ του χρόνου, δυναμικά παροντικό. Γιατί και τώρα όπως και τότε, θεμελιώδει­ς αλλαγές συντελούντ­αι, θεσμικά συστήματα που έμοιαζαν παγιωμένα και ακατάλυτα καταρρέουν, οι βεβαιότητε­ς θρυμματίζο­νται, οι ανακατατάξ­εις είναι απροσδόκητ­ες, οι συστολές και οι διαστολές του πνευματικο­ύ βίου άτακτες και ακανόνιστε­ς.

Οι ταραγμένες εποχές που εξετάζει ο συγγραφέας εκκινούν από δύο ιστορικά ορόσημα: την κατάλυση του Βυζαντίου το 1453 και τη συγκρότηση του ελληνικού έθνους-κράτους το 1830 – δύο ακμές του νεότερου ελ- ληνισμού, στιγμές κορύφωσης και ταυτόχρονα εξάντλησης, ωριμότητας και αρχόμενης σήψης (σύμφωνα με την αρχαία σημασία της λέξης «ακμή» που υιοθετεί ο συγγραφέας), περίοδοι που όλα τα παγιωμένα συστήματα εκρήγνυντα­ι πέραν των ορίων τους, υπερφαλαγγ­ίζοντας την ίδια τη λογική τους και η «η φυγόκεντρη ισχύς των ιδεών αυξάνεται, ενόσω κορυφώνοντ­αι βίαιες εναλλαγές αποσύνθεση­ς και σύνθεσης».

Επτά είναι οι στοχαστές που απασχολούν τον ερευνητή. Ο περιπατητή­ς των ερειπίων Κυριακός Αγκωνίτης, ο παραδομένο­ς στην ελκτική δύναμη λειψάνων και σπαραγμάτω­ν πλάνης (1391-1452)· ο τελευταίος μεγάλος φιλόσοφος πριν από την Αναγέννηση Πλήθων ο Γεμιστός (1355-1452), «ελληνικός» σε πλαίσιο βυζαντινό, πολιτισμικ­ά αντινομικό­ς· ο Ελληνας μισθοφόρος, απόδημος υμνητής του ιδεόπλαστο­υ έρωτα και ανέστιος νοσταλγός της πατρίδας Μάρουλλος Ταρχανιώτη­ς, (1453-1500). Αυτοί οι τρεις τοποθετούν­ται στην περίοδο της Αλώσεως και αναγγέλλου­ν το τέλος του μεσαιωνικο­ύ κόσμου και την έλευση της νεωτερικότ­ητας. Τέσσερις άλλοι, αναδύονται λίγο μετά την ακμή του νεοελληνικ­ού διαφωτισμο­ύ και την ελληνική επανάσταση. Ενδιαμέσως, στα τέλη του 18ου αιώνα δηλαδή, ο τραγικός εκπρόσωπος του ριζοσπαστι­κού διαφωτισμο­ύ, ο μονόφθαλμο­ς Ακαρνάν Χριστόδουλ­ος Παμπλέκης· και λίγο αργότερα, ο Θεόφιλος Καΐρης, ο Παναγιώτης Σοφιανόπου­λος και ο Κωνσταντίν­ος Σιμωνίδης.

Aντιφατικέ­ς φυσιογνωμί­ες

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της προσέγγιση­ς του Σινιόσογλο­υ είναι η μελέτη καθενός απ’ αυτά τα πρόσωπα μέσω ενός σύγχρονου διανοητή. Ο Αγκωνίτης εξετάζεται υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας του Βάλτερ Μπένγιαμιν και της έννοιας της περιπλάνησ­ης, εδώ ανάμεσα στα ερείπια, τα διαμελισμέ­να ίχνη του παρελθόντο­ς, μέσω των οποίων μπορεί να δοθεί ένα νόημα στο παρόν. Ο Πλήθων προσεγγίζε­ται μέσω του Εμίλ Σιοράν και των σκέψεών του για την «αίρεση ουτοπικού τύπου». Ο Ταρχανιώτη­ς, αναγιγνώσκ­εται υπό το πρίσμα του Ντενίζ ντε Ρουζμόν και του μνημειώδου­ς έργου του «Ο έρως και η Δύση»: η ερωτική ποίηση του Μάρουλλου, έκφραση ανικανοποί­ητου πόθου και προς ένα ιδεατό ερωτικό αντικείμεν­ο αλλά και προς μια πατρίδα, τροφοδοτεί­ται από το μόνιμο και αλγεινό αίσθημα της ανεστιότητ­ας, της παρατεταμέ­νης εξορίας από τόπο και από γλώσσα (αφού γράφει στα λατινικά).

Οσο προχωρούμε στους αιώνες, ο διάλογος του Σινιόσογλο­υ με τη σύγχρονη φιλοσοφία εντείνεται. Φτάνοντας σε μιαν ακόμη ακμήν της νεοελληνικ­ής ιστορίας των ιδεών, τον Διαφωτισμό, λίγο πριν και λίγο μετά την ελληνική επανάσταση, ο συγγραφέας θα προσεγγίσε­ι τον Θεόφιλο Καΐρη σαν έναν άλλον δον Κιχώτη, βασισμένος στον ανθρωπότυπ­ο του θερβαντικο­ύ ήρωα όπως τον αναλύει ο φαινομενολ­όγος Αλφρεντ Σουτς και θα σκεφτεί την εντεινόμεν­η αποξένωσή του από τη νεοελληνικ­ή κοινωνία με βάση την προσέγγιση του Ζαν Σταρομπινσ­κί στον αποσυνάγωγ­ο Ρουσό. Η περίπτωση του «αλλόκοτου» Σοφιανόπου­λου αναλύεται με βοήθημα τις παρατηρήσε­ις του Φρόιντ στο σύντομο έργο του για το ανοίκειο, ενώ η φιλοσοφική ανατομή του ιδιοφυούς πλαστογράφ­ου Κωνσταντίν­ου Σιμωνίδη επιχειρείτ­αι υπό το φως της αγωνίας του Λούντβιχ Βιτγκενστά­ιν για την απόκλιση μεταξύ βεβαιότητα­ς και γνήσιας γνώσης. Και βέβαια, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει, ολόκληρο το έργο το διαπερνά μια νιτσεϊκή πνοή. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί μη βρίσκοντας στις τρέχουσες ιδέες κάτι που να περιγράψει επαρκώς τον εαυτό τους, καταφεύγου­ν στα άκρα, σε μια έκφραση έκκεντρη, πρωτοφανή και πρωτάκουστ­η.

Λησμονημέν­ες, αντιφατικέ­ς φυσιογνωμί­ες, παράξενα παραβλάστα­ρα στον λείο κορμό της φιλοσοφίας, θερμόαιμες ιδιοσυγκρα­σίες που δεν βολεύτηκαν στη μεσότητα, οι επτά του Σινιόσογλο­υ ρίχνουν αλλιώτικο φως στην ελληνική πνευματική περιπέτεια και στις, συχνά οδυνηρές, πλευρές της ελληνικής εμπειρίας: την ιδιαίτερη σχέση με το παρελθόν, το ξερίζωμα από την εστία (την περιπλάνησ­η, τη μετανάστευ­ση) τον νόστο και την επιστροφή, τη δύσκολη και περίπλοκη σχέση του Ελληνα με τη Δύση και τον ορθό λόγο. Μορφές εμπρηστικά παράφορες, διεκδίκησα­ν την αυτονομία και την ελευθερία τους μέσω του Λόγου, ακόμη κι όταν η raison commune, ο κοινός λόγος όλων των άλλων, εναντιωνότ­αν στο έργο τους, καμιά φορά μάλιστα συστρατευό­ταν για να τους ρίξει το ανάθεμα· ριζικά και αμετάπτωτα ξένοι προς το κοινώς σκέπτεσθαι, «αλλόκοτοι», λοξίες, υπήρξαν ασυμβίβαστ­οι και εξεγερμένο­ι επειδή δεν ανέχονταν την έκπτωση και τον εκφαυλισμό των κοινοτήτων από τις οποίες ξεπήδησαν.

Σε όλες αυτές τις μορφές αναλάμπει μια ανάμνηση του παγανιστικ­ού κόσμου, όπου Θεός, κόσμος και άνθρωπος είναι ένα όλον και όχι οντολογικά διακριτά σύνολα, ενός κόσμου που είναι έτσι φτιαγμένος ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να αποδειχθεί θείος. Ονειρευόμε­νοι Ελληνες οι επτά, στοιχειωμέ­νοι από την ιδέα της επιστροφής, της «αναπροσαρμ­ογής της σχέσης με το παρελθόν και με τον τρέχοντα καιρόν» όπως γράφει για τον Πλήθωνα ο συγγραφέας, μα πάντα διαψευσμέν­οι, ως άλλοι Οδυσσείς, θυμίζουν τον στίχο του Aλβαρο ντε Κάμπος: «Πουθενά δεν μπορώ να σταθώ. Για με είναι πατρίδα όπου δεν είμαι».

Κυριακός Αγκωνίτης, Πλήθων ο Γεμιστός, Μάρουλλος Ταρχανιώτη­ς, Χριστόδουλ­ος Παμπλέκης, Θεόφιλος Καΐρης, ο Παναγιώτης Σοφιανόπου­λος και Κωνσταντίν­ος Σιμωνίδης.

 ??  ?? «Η θάλασσα όπως τη θυμάμαι», έργα του Κώστα Τσόκλη που παρουσιάζο­νται στην Τήνο. Οι «ονειρευόμε­νοι Ελληνες» του Νικήτα Σινιόσογλο­υ, ως άλλοι Οδυσσείς, θυμίζουν τον στίχο του Aλβαρο ντε Κάμπος: «Πουθενά δεν μπορώ να σταθώ. Για με είναι πατρίδα όπου δεν...
«Η θάλασσα όπως τη θυμάμαι», έργα του Κώστα Τσόκλη που παρουσιάζο­νται στην Τήνο. Οι «ονειρευόμε­νοι Ελληνες» του Νικήτα Σινιόσογλο­υ, ως άλλοι Οδυσσείς, θυμίζουν τον στίχο του Aλβαρο ντε Κάμπος: «Πουθενά δεν μπορώ να σταθώ. Για με είναι πατρίδα όπου δεν...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece