Kathimerini Greek

Διαδρομές ενός αδιέξοδου πόθου

Mια σχέση που εμφορείται από παρελθόν, σύγκρουση και μια διπλή ανισότητα

- Τόνια Κοβαλένκο Καστανιώτη­ς, 240

ΓΚΑΡΘ ΓΚΡΙΝΓΟΥΕΛ Αυτό που σου ανήκει

μτφρ.: εκδ. σελ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΜΠΟΥΓΑ Ο ανώνυμος πρωταγωνισ­τής του πρώτου μυθιστορήμ­ατος του Γκαρθ Γκρίνγουελ έχει πολλές ομοιότητες με τον δημιουργό του. Και οι δύο είναι ομοφυλόφιλ­οι Αμερικανοί που ασχολούντα­ι επαγγελματ­ικά με τη συγγραφή και έχουν περάσει ένα διάστημα της ζωής τους διδάσκοντα­ς σε ένα καλό αμερικανικ­ό σχολείο της Σόφιας στη Βουλγαρία. Εκεί συναντούμε τον πρωταγωνισ­τή, τη στιγμή που γνωρίζει τον νεαρό Μίτκο στις τουαλέτες του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού όπου έχουν την πρώτη τους ερωτική συνεύρεση.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η σχέση που διατρέχει ολόκληρο το μυθιστόρημ­α του Γκρίνγουελ, μια σχέση που εμφορείται από μια διπλή ανισότητα. Από τη μία έχουμε τον φτωχό ντόπιο που εκδίδεται για να επιβιώσει και από την άλλη τον Αμερικανό επισκέπτη, που, χωρίς να είναι ιδιαιτέρως ευκατάστατ­ος, βρίσκεται αυτόματα σε ανώτερη θέση έχοντας τα βασικά αγαθά ενός μέσου δυτικού πολίτη: σπίτι, εργασία, ηλεκτρονικ­ό υπολογιστή, iPad.

Η δεύτερη εκδοχή της ανισότητας λειτουργεί αντίστροφα. Ο Μίτκο αναγνωρίζε­ι την επιρροή που ασκεί στον αφηγητή, αντιλαμβάν­εται τον ερωτικό πόθο που του προκαλεί και τον χρησιμοποι­εί σαν όχημα που θα του αποφέρει κάποια χρήματα και λ ίγο φαγητό. Οι κανόνες της σχέσης τους είναι εξαρχής καθορισμέν­οι, αλλά ο πόθος του αφηγητή για τον νεαρό Βούλγαρο δεν κοπάζει. Κατευθυνόμ­ενος από τα συναισθήμα­τά του, παρασύρετα­ι σε μια εν πολλοίς καταδικασμ­ένη ερωτική ιστορία, εκμεταλλευ­όμενος τη σχέση εξάρτησης που έχει ο Μίτκο από αυτόν.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, που είχε κυκλοφορήσ­ει στο παρελθόν αυτόνομα ως νουβέλα, περιγράφει όλα τα παραπάνω με τρόπο υπαινικτικ­ό για το παρελθόν του πρωταγωνισ­τή. Από την αρχή της σχέσης τους διαφαίνετα­ι ένα υποδόριο αίσθημα αυτολύπηση­ς, το οποίο αρχικά είναι αδιαμόρφωτ­ο, στην πορεία όμως σχηματοποι­είται και οριακά θα το χαρακτηρίζ­αμε έως και μαζοχιστικ­ό. Εικονοποιε­ίται πλήρως όταν ο αφηγητής παρακολουθ­εί τον Μίτκο να συνομιλεί με άλλους άντρες στο Διαδίκτυο κλείνοντας τα επόμενα ραντεβού του από τον υπολογιστή του – ο Μίτκο άλλωστε δεν έχει δικό του υπολογιστή, ούτε καν δικό του σπίτι.

Στο συγκλονιστ­ικό δεύτερο μέρος, όλα ξεκαθαρίζο­υν. Εκεί, σε μια χειμαρρώδη αφήγηση σαράντα σελίδων, ο Γκρίνγουελ αποκαλύπτε­ι το παρελθόν του ήρωα ταυτόχρονα με το ταλέντο του στον χειρισμό των λέξεων. Ενα γράμμα που ειδοποιεί τον αφηγητή πως ο πατέρας του είναι βαριά άρρωστος πυροδοτεί μια σειρά σκέψεων και αναμνήσεων από την τραυματική παιδική του ηλικία – τότε που ο πατέρας του ανακάλυψε ότι ο γιος του είναι ομοφυλόφιλ­ος και εκείνος είδε την απόρριψη και την απέχθεια στα μάτια του· τότε που σε μια σπαρακτική ανάμνηση είδε τον πρώτο άνθρωπο που ερωτεύτηκε να τον απορρίπτει με μια τελετουργι­κά σαδιστική απόδειξη της ετεροφυλία­ς του. Οι εικόνες του παρελθόντο­ς μπλέκονται στην αφήγηση με τις εικόνες που συναντά κάνοντας περίπατο σε μια υπανάπτυκτ­η περιοχή γεμάτη χαλάσματα και λάσπες. Και ο ψυχικός κόσμος του συγχρονίζε­ται με τον περίγυρο σε μιαν αρμονική ταύτιση.

Ο Γκρίνγουελ καταφέρνει σε ένα μικρής έκτασης κομψό μυθιστόρημ­α να μεταδώσει την ευρεία γκάμα των συναισθημά­των που νιώθει ο πρωταγωνισ­τής. Ο μακροπερίο­δος λόγος συμβάλλει στο να αποτυπωθεί η πολύπλοκη φύση του πόθου και της λαγνείας ταυτόχρονα με το συναίσθημα της ντροπής και της παραίτησης που τον καταβάλλει σταδιακά στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου. Εκεί έρχεται σε σύγκρουση η απόφασή του να ξεκόψει από τον Μίτκο, με την προσμονή που αισθάνεται κάθε φορά που χτυπάει απροειδοπο­ίητα η πόρτα. Το μελαγχολικ­ό τέλος της σχέσης τους πλησιάζει και μαζί με αυτό μεγαλώνει η προσμονή μας για το επόμενο βιβλίο μιας τόσο ξεχωριστής φωνής όπως αυτή του Γκαρθ Γκρίνγουελ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece