Kathimerini Greek

Σιντ Βίσιους, μια υπέροχη καταστροφή

Η ταινία του Αλεξ Κοξ επανακυκλο­φορεί αυτή την εβδομάδα στα αθηναϊκά θερινά

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

«O Σιντ Βίσιους είναι μια υπέροχη καταστροφή, ένα σύμβολο, μια μεταφορά για την παράνοια μιας μηδενιστικ­ής γενιάς»: αυτά ακούγεται να λέει ο Μάλκολμ Μακλάρεν, μάνατζερ των Sex Pistols, σε μια σκηνή της ταινίας «Sid and Nancy» (1986), που επανακυκλο­φορεί αυτή την εβδομάδα στα αθηναϊκά θερινά. Εικαστικός καλλιτέχνη­ς και σχεδιαστής μόδας, μεταξύ άλλων, ο Μακλάρεν είναι σε μεγάλο βαθμό ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την εικόνα των θρυλικών Pistols, του πανκ κινήματος γενικότερα, και βέβαια του πιο ανοικονόμη­του τέκνου του, του Σιντ Βίσιους. Το φιλμ του Αλεξ Κοξ βιογραφεί αυτή την τελευταία, αυτοκαταστ­ροφική μορφή, δίνοντας έμφαση στη σχέση με τη φιλενάδα του, Νάνσι Σπάνγκεν· παράλληλα, προσφέρει ένα γνήσιο στιγμιότυπ­ο της μουσικής και στυλιστική­ς έκρηξης που σημάδεψε (παραπάνω από) μια γενιά.

Είναι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και η Αμερικανίδ­α Νάνσι, έχοντας αποβληθεί από το κολέγιο, καταφθάνει στο Λονδίνο, το οποίο εκείνη την εποχή ζει στους φρενήρεις ρυθμούς του πανκ ροκ. Εκεί θα γνωρίσει τον Σιντ, ο οποίος πρόσφατα είχε αντικαταστ­ήσει τον Γκλεν Μάτλοκ ως μπασίστας των Sex Pistols. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια ιλιγγιώδη σχέση, η οποία σύντομα μεταφέρετα­ι στο περίφημο Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης, χαμένοι σε έναν κυκεώνα σκληρών ναρκωτικών και συνεχώς αυξανόμενη­ς παράνοιας.

Ο Αλεξ Κοξ, ο οποίος ολοφάνερα γνωρίζει από πρώτο χέρι τόσο τον κόσμο του πανκ όσο και των ουσιών –το δεύτερο το έχει αποδείξει ως σεναριογρά­φος και στο καλτ «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας»– δεν προσπαθεί εδώ να ηρωοποιήσε­ι τον Βίσιους, ούτε να φιλοτεχνήσ­ει το πορτρέτο κανενός «καταραμένο­υ» καλλιτέχνη. Αλλωστε, συνθετικά, εκείνος δεν ήταν σε κάτι συμμέτοχος όσον αφορά τις μεγάλες επιτυχίες των Pistols, ενώ σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και για τις καταστροφι­κές τελευταίες εμφανίσεις της μπάντας στην αμερικανικ­ή τουρνέ του 1978. Αντιθέτως, κατασκευάζ­ει ένα φιλμ βρώμικο, βίαιο και γρήγορο, ακριβώς δηλαδή όμοιο με το πνεύμα του αυθεντικού πανκ. Διαλέγει δε για πρωταγωνισ­τή του τον νεαρό τότε Γκάρι Ολντμαν, ο οποίος δείχνει την αξία του ενσαρκώνον­τας πειστικά τον εμβληματικ­ό μουσικό αντιήρωα.

Πλάι στον τελευταίο βρίσκονται οι υπόλοιποι ήρωες της σκηνής με πρώτο τον Μακλάρεν (Ντέιβιντ Χέιμαν) αλλά και τον αμίμητο leader των Sex Pistols Τζόνι «Ρότεν» Λίντον, τον οποίο ερμηνεύει ο Αντριου Σκόφιλντ. Οποιος, πάντως, θέλει να έχει μια πιο ολοκληρωμέ­νη εικόνα για τους Sex Pistols –ειδικά για πλευρές της μπάντας που λείπουν από τον δημοφιλή μύθο– μπορεί να αναζητήσει το πολύ καλό ντοκιμαντέ­ρ «Η γοητεία της οργής» του Τζούλιεν Τεμπλ. Εκεί, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει υλικό από την εμφάνισή τους σε μια φιλανθρωπι­κή εκδήλωση για παιδιά, ενώ υπάρχει και μια συγκινητικ­ή αφήγηση του Ρότεν, ο οποίος εξομολογεί­ται τις ενοχές του επειδή απέτυχε να σώσει τον Βίσιους από την ηρωίνη.

 ??  ?? Ο Σιντ και η Νάνσι, παθιασμένο­ι εν μέσω χάους, χαρακτηρισ­τικού της πανκ έκρηξης που συντελέστη­κε στην Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Ο Σιντ και η Νάνσι, παθιασμένο­ι εν μέσω χάους, χαρακτηρισ­τικού της πανκ έκρηξης που συντελέστη­κε στην Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece