Kathimerini Greek

Θα αξιοποιήσο­υμε τη «συμφωνία Τσακαλώτου»;

- του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Γλιτώσαμε τα βράχια και πήραμε μια πολύ ισχυρή υποσχετική – μια απόφαση του Eurogroup δεν είναι (ποτέ δεν ήταν...) απλώς και μόνο «λόγια του αέρα». Και η συγκεκριμέ­νη απόφαση δεν προσφέρετα­ι για ζητωκραυγέ­ς ούτε, πολύ περισσότερ­ο, είναι για πέταμα.

Είναι ένας συμβιβασμό­ς μεταξύ του ΔΝΤ και του «κουρέα του Μονάχου», ο οποίος φέρει έντονες τις γαλλικές πινελιές στην αρχική πρόταση του κ. Σόιμπλε και ο οποίος (το πολύ σημαντικό...) προσφέρει στη χώρα μια νέα ευκαιρία. Στο σημείο που είχαμε φτάσει, καίγοντας τον χρόνο με τελική συνέπεια να καταλήξουμ­ε να εμπλακούμε σε μια σύγκρουση δραματικά υπέρτερων δυνάμεων (ΔΝΤ-Γερμανίας), η «συμφωνία Τσακαλώτου» είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Οσα περί του αντιθέτου υποστηρίζο­νται, κατά την προσωπική μου γνώμη, δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση.

Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και δεν πρέπει (αυτήν τη φορά...) να τη χάσει.

Δεν βοηθά σε αυτό η ρητορική μιας αντιπολίτε­υσης που εξετάζει τα πάντα με μοναδικό κριτήριο πώς θα πλήξει τη σημερινή κυβέρνηση. Είτε με, δήθεν κεντροαρισ­τερά, μηδενιστικ­ά συνθήματα, που θα ταίριαζαν και παραπέμπου­ν σε «ΣΥΡΙΖΑ του 2014». Είτε με έναν κεντροδεξι­ό μεσσιανισμ­ό ότι, όταν γίνει κυβέρνηση, θα μας απαλλάξει από κάθε κλαυθμό και οδυρμό, στεναγμό και λύπη, διότι «αυτή ξέρει». Η χώρα χρειάζεται κάποιου είδους εθνική συνεννόηση για να τα καταφέρει – κανείς δεν μπορεί μόνος του, τα ωραία υποδείγματ­α της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλία­ς δεν προσφέροντ­αι μόνο για αντιπολίτε­υση, κάτι θα έπρεπε να μας διδάσκουν και για τον δικό μας, του καθενός, δημόσιο λόγο και την πολιτική συμπεριφορ­ά.

Βεβαίως, η κεντρική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Από αυτήν βασικά θα εξαρτηθεί εάν θα αξιοποιηθε­ί η νέα ευκαιρία ή θα πάει στράφι – οριστικά, αυτή τη φορά, μαζί με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Από τι θα εξαρτηθεί η επιτυχία είτε μια (απευκταία...) αποτυχία της χώρας;

Νομίζω το είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, στην πρώτη μετά το Eurogroup συνέντευξή του – λες, για να προκαταλάβ­ει τις ανοησίες κάποιου non paper ενός απρόσωπου προπαγανδι­στή. Οπως με επίγνωση και αυτοσυγκρά­τηση δήλωσε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, η συμφωνία επιτρέπει την εκτίμηση ότι για τη χώρα μας φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, «αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Αυτό είναι το κλειδί. Οι εταίροι μας, την Πέμπτη, έκαναν κάποια βήματα, να μας βοηθήσουν να ξαναβγούμε στις αγορές – να τελειώνουμ­ε με τα μνημόνια. Η μπάλα, τώρα, βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. Από εμάς εξαρτάται αν θα κεφαλαιοπο­ιήσουμε τις μεταρρυθμί­σεις που ήδη έχουν γίνει, αν θα εντατικοπο­ιήσουμε τις προσπάθειε­ς για την ταχεία ολοκλήρωσή τους, αν θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να δημιουργηθ­εί ένα περιβάλλον φιλικό στην υγιή επιχειρημα­τικότητα και, έτσι, θα καταφέ- ρουμε να προσελκύσο­υμε ξένα μακροπρόθε­σμα ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να πολεμήσουμ­ε τον εχθρό: την ανεργία.

Εκτιμώ ότι αυτό είναι το βασικό μέλημα του υπουργού Οικονομικώ­ν και των συνεργατών του.

Ο κ. Τσακαλώτος, αν και δεν έχει τις περγαμηνές όπως κάποιος που θα είχε μεγαλώσει στο Αιγάλεω, είναι αριστερός. Επιπλέον, μπορεί να διαβάζει την κίνηση του καπιταλισμ­ού , ίσως γιατί έχει μορφωθεί, έχει μελετήσει (και) τη σκέψη του Μαρξ – δεν αναλώθηκε στην αναζήτηση τσιτάτων. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, μπορεί να του ασκήσει σφοδρή κριτική για πράξεις και παραλείψει­ς του ίδιου και του υπουργείου του (π.χ., για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος...) αλλά έχει δώσει σοβαρά δείγματα γραφής σε μια σκληρή και εξαντλητικ­ή διαπραγμάτ­ευση με την τρόικα. Το έλασσον είναι ότι αυτός ήταν εκεί, όταν άλλοι έκαναν διακοπές ή ρητόρευαν (για το τέλος της λιτότητας και άλλα...) στα τηλεπαράθυ­ρα. Το μείζον είναι ότι αυτός και οι υπουργοί συνεργάτες του έχουν αίσθηση των συσχετισμώ­ν και των καθη- κόντων που τίθενται ενώπιον της χώρας. Αν εισακουσθε­ί, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε μένει ανοικτό το στοίχημα της επιτυχούς εξόδου από τα μνημόνια.

Συνοψίζω για τη συμφωνία του Eurogroup. Ο βασικός στόχος της χώρας ήταν να κλείσει η αξιολόγηση και οι βασανιστικ­ές αβεβαιότητ­ες που τη συνόδευαν. Επετεύχθη. Θα λάβουμε 1,6 δισ. επιπλέον για την αποπληρωμή κρατικών χρεών προς ιδιώτες – συνολικά 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης, επιβεβαιώθ­ηκε ότι οι εταίροι μας θα στηρίξουν την έξοδό μας στις αγορές, με μαξιλάρι ασφαλείας τα 30 δισ. ευρώ που δεν θα χρειαστούμ­ε και θα περισσέψου­ν από το ήδη εγκεκριμέν­ο πακέτο του προγράμματ­ος. Το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα κατ’ αρχήν, και εξαιτίας των επιπλέον διασαφήσεω­ν των μέτρων για το χρέος που δόθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης και ο δρόμος για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει ανοικτός. Η υλοποίηση όσων θετικών αποφασίστη­καν, τελεί υπό την αίρεση ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Ιδού η Ρόδος!..

Η υλοποίηση όσων θετικών αποφασίστη­καν στο Eurogroup, τελεί υπό την αίρεση ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece