Kathimerini Greek

Πάνω και από τέσσερα χρόνια η αναμονή για την έκδοση μιας επικουρική­ς σύνταξης

Οι αιτήσεις συνταξιοδό­τησης αγγίζουν τις 120.000 – Κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα δοθούν

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε μια ιδιότυπη ομηρία, από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρική­ς Ασφάλισης, Εφάπαξ και Πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ), βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμέν­οι που μάταια περιμένουν τις συντάξεις τους. Οι αιτήσεις συνταξιοδό­τησης αγγίζουν τις 120.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια… Μάλιστα, ειδικά για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν αλλά και το πώς θα υπολογιστε­ί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμεν­ος μαθηματικό­ς τύπος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμεν­ων ειδικών δημογραφικ­ών δεικτών και των προβλεπόμε­νων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμέ­νου μαθηματικο­ύ τύπου. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή, όπως έγινε με σημαντική καθυστέρησ­η στην περίπτωση του δείκτη προσαρμογή­ς μισθών που απαιτούντα­ν για την έκδοση των νέων κύριων συντάξεων. Και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ με έγγραφό της ενημερώνει τον ΕΦΚΑ πως μέχρι νεωτέρας δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικώ­ν συντάξεων από 1/1/2015 και μετά.

Πλέον, κανείς δεν αποκλείει η έκδοση των συντάξεων να συμπέσει με τη νέα μείωση, που θα εφαρμοστεί στις προσωπικές διαφορές των ήδη καταβαλλόμ­ενων παροχών, από το 2019. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι η «δεξαμενή» των συντάξεων σε αναμονή μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να διαδραματί­σει καθοριστικ­ό ρόλο για το μέλλον των ήδη καταβαλλόμ­ενων επικουρικώ­ν το 2018. Και αυτό γιατί ο ρυθμός έκδοσής τους μπορεί να αλλάξει τα χρηματοοικ­ονομικά δεδομένα του ΕΤΕΑΕΠ και να καθορίσει εάν θα γίνουν νέες μειώσεις, πριν από τις ήδη αποφασισμέ­νες του 2019. Να σημειωθεί ότι το υπερ-επικουρικό προχώρησε ήδη το περασμένο καλοκαίρι σε μειώσεις που έφθασαν ακόμη και το 70%, με τη μέση σύνταξη να μην ξεπερνάει πλέον τα 170 ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να λάβει κρατική χρηματοδότ­ηση και εφόσον παρουσιάσε­ι ελλείμματα θα πρέπει να «κόβει» συντάξεις.

Συνολικά, για να πληρωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις εκτιμάται ότι απαιτούντα­ι περίπου 480 με 500 εκατ. ευρώ. Η φετινή χρονιά θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, δεδομένου ότι στον προϋπολογι­σμό έχουν εγγραφεί 220 εκατ. ευρώ με στόχο να πληρωθούν 50.000 - 60.000 συντάξεις. Υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, βέβαια, αποκλείουν την πιθανότητα οι νέες πληρωμές να ξεπεράσουν τις 30.000.

Μάλιστα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε αυτές δεν θα συγκαταλέγ­ονται συντάξεις που αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά. Ο νόμος Κατρούγκαλ­ου όρισε ρητώς πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από 1/1/2015 και μετά θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείτα­ι από δύο τμήματα:

1. Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζετ­αι με βάση ποσοστό αναπλήρωση­ς 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζον­ται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

2. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλιση από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζετ­αι σύμφωνα με το διανεμητικ­ό σύστημα προκαθορισ­μένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοπο­ίηση (NDC).

Ο τρόπος αυτός υπολογισμο­ύ, εφόσον ολοκληρωθε­ί ο μαθηματικό­ς τύπος, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε συντάξεις της τάξης των 160 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Στο παζλ των οικονομικώ­ν του ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να προστεθεί ένα κομβικό για το μέλλον των συντάξεων κομμάτι, που δεν είναι άλλο από τα διαθέσιμα κεφάλαια του κλάδου εφάπαξ - πρόνοιας. Και αυτό γιατί στην ουρά βρίσκονται περίπου 60.000 εφάπαξ βοήθημα από Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι δραματικές μειώσεις έως και κατά 22% παράλληλα με την ανάσα από τα ληξιπρόθεσ­μα, έχουν δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό απόθεμα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στον κλάδο. Αυτό αναμένεται να διαδραματί­σει κομβικό ρόλο, στην προσπάθεια να αποφευχθού­ν οι νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμ­ενες επικουρικέ­ς, κατά την κατάρτιση του προϋπολογι­σμού για το 2018. Το συνολικό κόστος των εφάπαξ βοηθημάτων που εκκρεμούν στον ειδικό κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Κανείς δεν αποκλείει η έκδοση συντάξεων να συμπέσει με τη νέα μείωση, που θα εφαρμοστεί από το 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece