Kathimerini Greek

3,2 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ το 2017

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Περισσότερ­α από 7,4 εκατ. φορολογούμ­ενοι καλούνται να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησία­ς ακινήτων η εκκαθάριση του οποίου θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση ξεκινάει τη διαδικασία εκκαθάριση­ς και ανάρτησης των εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο το 2016 στα ταμεία του Δημοσίου εισήλθαν περίπου 550 εκατ. ευρώ περισσότερ­α. Συγκεκριμέ­να, εισπράχθηκ­αν 3,2 δισ. ευρώ από επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στο ότι η είσπραξη το έτος 2016 περιλαμβάν­ει την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ του προηγούμεν­ου έτους, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το έτος 2016, δεν περιλαμβάν­εται μία δόση (η τελευταία), η οποία εισπράχθηκ­ε τον Ιανουάριο του 2017. Στην αύξηση των εσόδων συνέβαλαν επίσης:

1. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ του φόρου για τα οικόπεδα και του συμπληρωμα­τικού φόρου.

2. Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου ΕΝΦΙΑ 20% για τα ημιτελή, κενά και μη ηλεκτροδοτ­ούμενα ακίνητα που ίσχυε τα έτη 2014 και 2015.

Για το 2017 το ποσό υπολογίζετ­αι να διαμορφωθε­ί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 3,2 δισ. ευρώ. Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχε- θεί την αύξηση των εκπτώσεων τουλάχιστο­ν τους φορολογούμ­ενους-ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, η εξαγγελία (του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ) όπως και οι προηγούμεν­ες που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ (περί κατάργησής του) έμεινε ανολοκλήρω­τη. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων 8 στους 10 φορολογουμ­ένους πληρώνουν κανονικά τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησία­ς ακινήτων, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αδυναμία, με αποτέλεσμα οι οφειλές τους να εντάσσοντα­ι στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα: • Πάνω από 7,4 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογιστε­ί και φέτος επί των πλασματικώ­ν αντικειμεν­ικών αξιών. • Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούντα­ι πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομική­ς αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούντα­ι έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό τις εξής προϋποθέσε­ις: • Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθε­ί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμέ­νο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των παραπάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζ­εται για τον υπολογισμό του συμπληρωμα­τικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα. • Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσε­ις:

α) Το φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των παραπάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενω­ν τέκνων να είναι από τρία και άνω ή ο φορολογούμ­ενος, οή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένεια­ς να έχει αναπηρία από 80% και άνω.

• Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησία­ς ακινήτων καταβάλλετ­αι σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και η τελευταία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece