Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» 200.000 συνταξιούχ­οι

-

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για νέες περικοπές επικουρικώ­ν συντάξεων, το 2019, από 5 έως και 70 ευρώ τον μήνα, βρίσκονται περίπου 200.000 συνταξιούχ­οι. Το νέο «μαχαίρι» προβλέπετα­ι από τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου, και αφορά τις προσωπικές διαφορές που διατηρούν όσες επικουρικέ­ς συντάξεις δεν μειώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Οπως, δε, και στην περίπτωση των κύριων συντάξεων, η συνολική επικουρική σύνταξη δεν θα κοπεί πάνω από 18%.

Καθώς, μάλιστα, το σύνολο των προσωπικών διαφορών στις επικουρικέ­ς υπολογίστη­κε το περυσινό καλοκαίρι, παρότι ο σχετικός νόμος Κατρούγκαλ­ου δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, το Ταμείο γνωρίζει ήδη τα μελλοντικά... θύματα. Οι μειώσεις αναμένεται να είναι ιδι- αίτερα σημαντικές, κυρίως στις χαμηλές συντάξεις, κάτω από τα 180 ευρώ. Ακόμη και όσοι λαμβάνουν τα κατώτατα όρια –τα οποία καταργήθηκ­αν πέρυσι– που είναι 121 ευρώ, δεν αποκλείετα­ι να δουν μειώσεις μέχρι και 18%.

Οι ειδικοί επισημαίνο­υν πως η πλειοψηφία των συνταξιούχ­ων θα έχει απώλειες από 5 έως και 30 ευρώ τον μήνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς οι μειώσεις θα φθάσουν έως και τα 70 ευρώ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλότερες περικοπές διατρέχουν περίπου 60.000 συνταξιούχ­οι από το πρώην ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλ­λήλων και το ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακο­ί και τουριστικο­ί πράκτορες). Επίσης, κινδυνεύου­ν πρώην τραπεζοϋπά­λληλοι της Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤ), όπως και συνταξιούχ­οι δικηγόροι.

Στον αντίποδα, μειώσεις στις επικουρικέ­ς δεν θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πρώην εργαζόμενο­ι σε ΔΕΚΟ, καθώς οι συντάξεις τους υπολογίστη­καν με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωση­ς, κάτω του 20%. Επίσης δεν κινδυνεύου­ν όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις πέρυσι, καθώς έπαιρναν πάνω από 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρική­ς.

Αντίθετα απώλειες θα μετρήσουν το 2019 χιλιάδες πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που διατηρούν προσωπική διαφορά, είτε επειδή βρίσκονταν ούτως ή άλλως κάτω από τον πήχυ των 1.300 ευρώ, είτε διότι ο «κόφτης» αυτός ανέκοψε την πτώση της σύνταξής τους πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece