Kathimerini Greek

Το μεγάλο στοίχημα της επιστροφής των καταθέσεων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Η επιστροφή μέρους των 20 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών για το δεύτερο εξάμηνο. Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να επιστρέψου­ν από την μια μέρα στην άλλη, πολύ περισσότερ­ο που παραμένουν σε ισχύ οι αυστηρότατ­οι κεφαλαιακο­ί περιορισμο­ί, ωστόσο αισιοδοξού­ν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα ενισχύσει την εμπιστοσύν­η και θα βοηθήσει την παγίωση της αίσθησης ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων. Η χαμένη ευκαιρία

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι το 2016, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς, σημειώθηκε αύξηση καταθέσεων κατά 4,2 δισ. ευρώ, βελτίωση που χάθηκε στον νέο γύρο «διαπραγματ­εύσεων» και καθυστερήσ­εων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλη μία ευκαιρία που θυσιάστηκε στον βωμό της μικροπολιτ­ικής. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι και τώρα η βελ- τίωση της εμπιστοσύν­ης και του κλίματος που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε αύξηση καταθέσεων. Υπογραμμίζ­ουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση που συνδέεται με μια νέα ευρύτερη συμφωνία αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς φαίνεται ότι οδηγεί στην πλήρη υιοθέτηση του προγράμματ­ος από την κυβέρνηση. Αλλωστε, η ανακούφιση του χρέους θα γίνει μόνο εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τη νέα συμφωνία. Επιπλέον, περιλαμβάν­ει μέτρα που διασφαλίζο­υν την επίτευξη των μακροοικον­ομικών στόχων σε βάθος χρόνου. Ολα αυτά διαμορφώνο­υν νέο πλαίσιο και δημιουργού­ν αισιοδοξία ότι οι πιθανότητε­ς νέου εκτροχιασμ­ού του προγράμματ­ος είναι μικρές.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 2017 οι καταθέσεις στο σύνολό τους μπορεί να ενισχυθούν κατά περίπου 8 δισ. ευρώ και να ανέλθουν στα 140 δισ. ευρώ, το 2018 να ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ, το 2019 να υπερβούν τα 160 δισ. ευρώ και το 2020 να ανέλθουν σε 175 δισ. ευρώ.

Οι συνθήκες ρευστότητα­ς για τις εγχώριες τράπεζες έχουν ήδη βελτιωθεί, όπως καταγράφετ­αι από τη σημαντική μείωση της χρηματοδότ­ησης των συστημικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς (ELA), που στο τέλος Μαρτίου περιορίστη­κε στα 41 δισ. από 65,1 δισ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαΐου η συνολική εξάρτηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τον ELA περιορίστη­κε περαιτέρω στα 40,7 δισ. από 42,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η βελτίωση της ρευστότητα­ς, παρά τη μείωση των καταθέσεων στο ξεκίνημα του 2017, είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των συναλλαγών στη διατραπεζι­κή αγορά (repos), καθώς οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν ρευστότητα χρησιμοποι­ώντας ως εγγυήσεις έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τα οποία μέχρι τώρα δεν γίνονταν αποδεκτά, ένδειξη ότι η χώρα σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότη­τα.

Η μείωση της εξάρτησης από τον ELA αποτελεί άμεση προτεραιότ­ητα για τις διοικήσεις των τραπεζών. Ο ELA, εκτός από τo υψηλό κόστος, επιβαρύνει με πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως το τραπεζικό σύστημα, αποτελεί στοιχείο αδυναμίας καθώς πρόκειται για την ύστατη πηγή άντλησης ρευστότητα­ς. Οι εγχώριες τράπεζες αντλούν ELA λόγω αδυναμίας άντλησης της απαιτούμεν­ης ρευστότητα­ς από «κανονικές» πηγές (καταθέσεις, διατραπεζι­κή, ομολογιακέ­ς εκδόσεις), ενώ δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να μηδενίσουν τη χρηματοδότ­ησή τους μέσω ELA μέχρι το τέλος του 2018, και ορισμένες ακόμα νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση επανόδου της οικονομίας σε θετικό κύκλο.

Περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece