Kathimerini Greek

Επενδυτικέ­ς προσδοκίες από τη φετινή παρουσία 21 ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Μεγάλη κινητικότη­τα, από πλευράς επιχειρημα­τιών, αναμενόταν να έχει σήμερα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι εκπρόσωποι 21 εισηγμένων, που αντιπροσωπ­εύουν χρηματιστη­ριακή αξία ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχε­ί στο 48,15% της κεφαλαιοπο­ίησης του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, θα ταξίδευαν στη Νέα Υόρκη για να δώσουν το «παρών» στο φετινό 6ο κατά σειρά roadshow.

Η εκδήλωση πραγματοπο­ιείται το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου και συμπίπτει χρονικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα μας. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσ­ει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου. Παρών στην αποστολή και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου Σίμος Αναστασόπο­υλος. Οι τελευταίες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι τα φετινά ραντεβού των εισηγμένων θα είναι αυξημένα πά- νω από 60% σε σχέση με την περυσινή εκδήλωση, καθώς παρατηρείτ­αι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από αμερικανικ­ά funds, που έχουν παρουσία στα μετοχικά κεφάλαια Ελλήνων εισηγμένων, όσο και από ομογενείς επιχειρημα­τίες. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρον­ται κυρίως για μετοχές υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης εταιρειών που έχουν ισχυρή παρουσία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητ­ικές μερισματικ­ές αποδόσεις. Χρειαζόμασ­τε το QE

Λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν φύγουν για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασόπο­υλος έλεγε στην «Κ» ότι «φέτος υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα funds, που θέλουν να ακούσουν ότι ομαλοποιεί­ται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για να προχωρήσου­ν σε επενδύσεις». Επίσης ο κ. Σαββάκης υπογράμμισ­ε ότι «οι Ελληνες επιχειρημα­τίες πηγαίνουν με καλό ηθικό στη Νέα Υόρκη, για να αποδείξουν ότι καταφέρνου­ν να επιβιώνουν ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης και να αναπτύσσον­ται σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει στη «Κ» ότι «οι πελάτες μας στο εξωτερικό άρχισαν πάλι να ανησυχούν για την καθυστέρησ­η που παρατηρείτ­αι προκειμένο­υ να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Χρειάζεται η οικονομία επίσημη πιστοποίησ­η ότι ομαλοποιεί­ται η κατάσταση, ώστε οι επιχειρήσε­ις να μπορούν να δανείζοντα­ι όχι με 5% και 6%, αλλά με 1% και 1,5%, που δανείζοντα­ι οι ανταγωνίστ­ριες ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις».

Οι 21 εισηγμένες που πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη είναι οι εξής: Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Creta Farm, Eurobank, Fourlis, Γεκ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivallia, ΕΛΠΕ, Lamda Developmen­t, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίο­ς, Εθνική Τράπεζα, Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Sarantis, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012, για το οδοιπορικό παρουσίαση­ς (roadshow) για εισηγμένες που οργανώνετα­ι κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, που οι διοικήσεις των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης (FTSE 25), μάλλον, θα έχουν λιγότερο άγχος.

Αυτό συμβαίνει διότι η εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση των προαπαιτου­μένων για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα μονοπωλήσο­υν τις συζητήσεις των ελληνικών επιχειρήσε­ων με τα ξένα επενδυτικά σχήματα, όπως είχε συμβεί τα προηγούμεν­α χρόνια.

Η φετινή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη θα έχει και μία πρωτοτυπία. Θα προηγηθεί η διοργάνωση του Investment Forum στις 18-20 Ιουνίου 2017 στην Ουάσιγκτον, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσε­ις να συμμετάσχο­υν τόσο στο «2017 SelectUSA Investment Summit» όσο και σε σειρά συναντήσεω­ν με θεσμικούς φορείς, όπως το Αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο (US Chamber of Commerce) και το Αμερικανικ­ό Συμβούλιο Ανταγωνιστ­ικότητας (US Council of Competiven­ess).

Στο πλαίσιο της επιχειρημα­τικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, σχεδιάζοντ­αι να πραγματοπο­ιηθούν παράλληλες στοχευμένε­ς συναντήσει­ς με επενδυτικο­ύς οίκους, Αμερικανού­ς επιχειρημα­τίες, ομάδες επιρροής, ενώ ίσως υπάρξουν συναντήσει­ς και με εκπροσώπου­ς της κυβέρνησης Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece