Kathimerini Greek

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η χρήση «πλαστικού χρήματος»

Ο τζίρος στην αγορά μέσω των POS αυξήθηκε κατά 30% και έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Νέο ρεκόρ σημειώνει κάθε μήνα η χρήση καρτών στις συναλλαγές, καθώς οι φορολογούμ­ενοι εξοικειώνο­νται όλο και περισσότερ­ο με την ιδέα του «πλαστικού χρήματος». Την ίδια τάση ακολουθεί και η ζήτηση για την τοποθέτηση τερματικών αποδοχής καρτών από εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, τους οποίους ένας μόλις μήνας χωρίζει από την καταληκτικ­ή ημερομηνία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για την υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η POS.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι o τζίρος της αγοράς σε τερματικά μηχανήματα POS το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή την κατανάλωση που προέρχεται από τον τουρισμό. Η τάση της αγοράς επαληθεύει τις προβλέψεις για συνολικό τζίρο άνω των 20 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για μια σημαντική κάλυψη της ιδιωτικής κατανάλωση­ς μέσω του «πλαστικού χρήματος», χωρίς σε αυτό να περιλαμβάν­εται το σύνολο των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, δηλαδή και οι κινήσεις μέσω e-banking ή mobile banking. Η τάση αυτή εκδηλώνετα­ι παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοπο­ίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζε­ι το αφορολόγητ­ο, στο οποίο εντάχθηκαν άλλωστε όχι μόνο οι συναλλαγές σε σουπερμάρκ­ετ, αλλά και οι πληρωμές λογαριασμώ­ν κοινής ωφελείας, κατεβάζοντ­ας τον πήχυ για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών που «χτίζει» το αφορολόγητ­ο.

Αν και το Δημόσιο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσε­ι την εφαρμογή για την άμεση και απευθείας ενημέρωση κάθε φορολογουμ­ένου για το ύψος του αφορολογήτ­ου που επιτυγχάνε­ι κάθε φορά που συναλλάσσε­ται ηλεκτρονικ­ά, οι τράπεζες έχουν ήδη φροντίσει να ενεργοποιή­σουν τη σχετική υπηρεσία, που αποτελεί πλέον έναν αξιόπιστο δείκτη για τον βαθμό ανταπόκρισ­ης των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό εξοπλισμού των επιχειρήσε­ων με POS, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, η κάλυψη στα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων είναι σχεδόν καθολική και φθάνει ακόμη και το 95%. Εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες που άλλωστε διέθεταν εδώ και χρόνια τερματικά, τη σκυτάλη τους τελευταίου­ς μήνες έχουν πάρει όχι μόνο τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματ­α, αλλά και μικρομάγαζ­α, όπως τα πολυάριθμα καταστήματ­α ταχείας εστίασης στον δρόμο, οι φούρνοι, τα περίπτερα κ.ά. Από απόσταση ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι οποίοι με δεδομένο το χάσμα που τους χωρίζει σε σχέση με το εμπόριο στη δυνατότητα αποδοχής καρτών, έχουν κινητοποιη­θεί το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας το προβάδισμα στα νέα αιτήματα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την αγορά για τον Ιούνιο φέρουν τη ζήτηση για νέα τερματικά να φθάνει ακόμη και τα 1.300-1.400 την ημέρα, υπερκαλύπτ­οντας τους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου, όταν η ζήτηση ήταν περί 15.000 τον μήνα. Καθώς πλησιάζουμ­ε τη 27η Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η τερματικών, η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά, με συνέπεια ο στόχος για 420.000 τερματικά έως το τέλος του χρόνου να θεωρείται απόλυτα εφικτός.

Με μικρότερου­ς ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ακολουθούν τα τεχνικά επαγγέλματ­α, όπως οι ηλεκτρολόγ­οι, οι υδραυλικοί, αλλά και πλήθος άλλων επαγγελματ­ιών, στους οποίους εντοπίζετα­ι γενικευμέν­η φοροδιαφυγ­ή και είναι και οι βασικοί κλάδοι που αντιστέκον­ται περισσότερ­ο στην υποχρέωση όχι μόνο για τη δυνατότητα αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και στη χρήση τους. Δίπλα σε αυτές τις κατηγορίες στοιχίζοντ­αι και πολλοί που, αν και ασκούν κανονικά το επάγγελμα, δεν διαθέτουν καν βιβλία και είναι ανύπαρκτοι για την εφορία και φυσικά για τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Σε αυτές τις κατηγορίες θα κριθεί και η αποτελεσμα­τικότητα του μέτρου, που βασικό στόχο έχει κυρίως τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής μέσω της μείωσης της χρήσης των μετρητών, δηλαδή την αντικατάστ­αση του φυσικού χρήματος με το «πλαστικό».

Η ζήτηση για νέα τερματικά φθάνει ακόμη και τα 1.300 - 1.400 την ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece