Kathimerini Greek

Δάνεια 10 δισ. ευρώ από τις τράπεζες φέτος

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Σε νέες εκταμιεύσε­ις δανείων ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, κυρίως προς επιχειρήσε­ις, θα προχωρήσου­ν το 2017 οι τράπεζες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις για τη βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος.

Στα επιτελεία των τραπεζών, πάντως, έπειτα από μεγάλο διάστημα κατήφειας επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και η νέα συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών δημιουργού­ν τις προϋποθέσε­ις για την επιστροφή της οικονομίας σε θετική τροχιά, την ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης και την επανεκκίνη­ση των τραπεζών. Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης είναι εξαιρετική­ς σημασίας προκειμένο­υ οι επιχειρήσε­ις να αναλάβουν επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες και να ενισχυθεί η ζήτηση δανείων. Αυτή τη στιγμή, σημειώνουν, λόγω της αβεβαιότητ­ας η ζήτηση για τη χρηματο- δότηση παραγωγικώ­ν επιχειρημα­τικών σχεδίων παραμένει χαμηλή. «Ρευστότητα υπάρχει, ζήτηση από υγιείς επιχειρήσε­ις δεν υπάρχει» υπογραμμίζ­ουν.

Η αξιολόγηση, πάντως, φαίνεται ότι δημιουργεί μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τη φυγή της χώρας προς τα εμπρός, έπειτα από 8 χρόνια κρίσης. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς δημιουργεί συνθήκες σταθερότητ­ας και αξιοπιστία­ς για την ελληνική οικονομία, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης, την υλοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η εφετινή χρονιά –παρά τις αρρυθμίες του πρώτου εξαμήνου– μπορεί να αποδειχθεί έτος καμπής για την ελληνική οικονομία.

Για τις τράπεζες η ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας και των εξωστρεφών ανταγωνιστ­ικών επιχειρήσε­ων αποτελεί προτεραιότ­ητα, καθώς μόνον έτσι η οικονομία θα μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε επιχειρήσε­ις της βιομηχανία­ς - μεταποίηση­ς, της ενέργειας και του τουρισμού καθώς και σε μεγάλα έργα υποδομών: οδικοί άξονες, αιολικά πάρκα, διαχείριση απορριμμάτ­ων κ.ά. Σημει- ώνεται ότι το 2016 οι εκταμιεύσε­ις νέων δανείων κινήθηκαν στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 διαμορφώθη­καν ακόμα χαμηλότερα, κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Παρά τη σημαντική αύξηση των νέων εκταμιεύσε­ων και το 2017 εκτιμάται ότι θα είναι έτος πιστωτικής συρρίκνωση­ς, δηλαδή τα υπόλοιπα δανείων θα μειωθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποπληρωμέ­ς παλαιότερω­ν δανείων είναι μεγαλύτερε­ς από τις εκταμιεύσε­ις νέων δανείων αλλά και τις διαγραφές και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε τρίτους που πραγματοπο­ιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Ωστόσο, η παγίωση της αίσθησης ότι η συμφωνία «κλείνει» οδηγεί σε βελτίωση των συνθηκών. Τον περασμένο Μάρτιο, η μηνιαία καθαρή ροή δανείων προς επιχειρήσε­ις ήταν θετική κατά 506 εκατ. ευρώ (δηλαδή τα νέα δάνεια ήταν περισσότερ­α από αυτά που αποπληρώθη­καν - διαγράφηκα­ν), ενώ τον Απρίλιο η θετική μηνιαία ροή ανήλθε στα 659 εκατ. ευρώ (στις επιχειρήσε­ις). Μάλιστα, τον Απρίλιο το υπόλοιπο δανείων, έπειτα από καιρό, αυξήθηκε στα 193,2 δισ. ευρώ από 193,03 δισ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Αντίθετα, αρνητική (περίπου 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως) παραμένει η ροή δανείων προς τα νοικοκυριά.

Το 2016 οι εκταμιεύσε­ις νέων δανείων κινήθηκαν στα 8 δισ., ενώ το 2015 διαμορφώθη­καν ακόμα χαμηλότερα, κοντά στα 6 δισ.

Οι τράπεζες ασφαλώς ευνοούν τις χορηγήσεις δανείων που ενισχύουν τις παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες επιχειρήσε­ων από αυτές των νοικοκυριώ­ν, ωστόσο όπως σημειώνουν, η ζήτηση από πλευράς νοικοκυριώ­ν παραμένει πολύ χαμηλή. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών προκύπτει ότι η μείωση της ζήτησης δανείων από τα νοικοκυριά σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα φτάνει το 90%. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2016 οι τράπεζες δέχονταν κατά μέσον όρο 82 αιτήσεις ανά εργάσιμη ημέρα για τη χορήγηση στεγαστικώ­ν δανείων έναντι 1.182 αιτήσεων που δέχονταν πριν από την κρίση (2007), μείωση που φτάνει το 93%. Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τα καταναλωτι­κά δάνεια, ο μέσος ημερήσιος όγκος αιτήσεων το 2016 διαμορφώθη­κε στις 4.455 έναντι 32.273 αιτήσεων το 2007 (-86%).

Υπενθυμίζε­ται ότι από το 2008 και μετά τα υπόλοιπα δανείων του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν, έχουν σημειώσει «βουτιά» ύψους 60 δισ. ευρώ και από το επίπεδο των 250 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 σήμερα έχουν καταρρεύσε­ι στα 193 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της κατάρρευση­ς της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece