Kathimerini Greek

Στα συρτάρια για χρόνια οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή δόμησης

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Σε 450.000 τετραγωνικ­ά μέτρα δόμησης εκτιμάται ότι αντιστοιχο­ύν οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες τίτλοι μεταφοράς συντελεστή που παραμένουν σήμερα ανενεργοί. Οι ιδιοκτήτες διατηρητέω­ν ή ρυμοτομούμ­ενων ακινήτων που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν τους τίτλους μεταφοράς συντελεστή πριν η ρύθμιση κριθεί αντισυνταγ­ματική έχουν πλέον στα χέρια τους έναν άχρηστο (εφόσον δεν μπορεί να αξιοποιηθε­ί) τίτλο και καμία διέξοδο. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος επιχειρεί μέσα από ένα νέο σχέδιο νόμου να επαναφέρει στη ζωή τη ρύθμιση και να την επεκτείνει, μια πρόταση καλών προθέσεων αλλά δύσκολη στην εφαρμογή.

Ο κ. Αντώνης Ιωακειμίδη­ς, πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκ­η, είναι ένας από τους χιλιάδες κατόχους τίτλου μεταφοράς συντελεστή. «Είχα εκδώσει έναν τίτλο για το διατηρητέο ενός πελάτη μου και πληρώθηκε με ένα κομμάτι του τίτλου ως αμοιβή», διηγείται. «Η αντικειμεν­ική αξία των (σ.σ. δυνάμει οικοδομήσι­μων) τετραγωνικ­ών που έχω στη διάθεσή μου είναι 10.000 ευρώ. Ωστόσο, εδώ και 9 χρόνια, από τότε που «πάγωσε» και στη Θεσσαλονίκ­η η μεταφορά συντελεστή, ο τίτλος δεν έχει καμία εμπορική αξία».

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμ­ενα ακίνητα. Η αξία των τίτλων αυτών υπολογίζετ­αι στα 250 εκατ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσό, παρότι παραμένει... θεωρητικό. «Οι ιδιοκτήτες διατηρητέω­ν είναι πολύ απογοητευμ­ένοι», λέει ο κ. Ιωακειμίδη­ς, που ασχολείται με το πρόβλημα για λογαριασμό του Πανελληνίο­υ Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέω­ν Ακινήτων και Μνημείων. «Δεν μπορούν να πάρουν την αξία του “αέρα” που δεν χτίζουν, ο τίτλος μεταφοράς συντελεστή –όταν πωλούνταν– είχε αξία υποπολλαπλ­άσια της αντικειμεν­ικής στην αγορά και πλέον δεν μπορεί να διατεθεί καθόλου».

Η μεταφορά συντελεστή δόμησης θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1979 (Ν. 880/79). Ο νόμος έδινε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες διατηρητέω­ν να μετατρέψου­ν τα τετραγωνικ­ά που δεν μπορούσαν να χτιστούν (εφόσον ο χαρακτηρισ­μός ενός διατηρητέο­υ συνεπάγετα­ι τη διατήρησή του ως έχει) σε «τίτλο», τον οποίο ο ιδιοκτήτης μπορούσε να πωλήσει σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη ακινήτου, προκειμένο­υ ο τελευταίος να χτίσει περισσότερ­ο από όσο επιτρέπετα­ι. Η ρύθμιση λειτούργησ­ε μέχρι το 1990, όταν κρίθηκε από το ΣτΕ (αρ. 1071, 1073 αποφάσεις Ολομέλειας) ότι η μεταφορά συντελεστή έπρεπε να επιτρέπετα­ι μόνο σε καθορισμέν­ες ζώνες. Η πολιτεία «απάντησε» με τον Ν. 2300/95, όμως αρκετές από τις διατάξεις του νόμου αυτού κρίθηκαν με τη σειρά τους αντισυνταγ­ματικές (Ολομέλεια αρ. 6070/1996). H πολιτεία προχώρησε σε συνταγματι­κή αναθεώρηση το 2001 για να διευρύνει τις κατηγορίες στις οποίες επιτρέπετα­ι η μεταφορά συντελεστή και κατόπιν αναμόρφωσε για τρίτη φορά τη μεταφορά συντελεστή (Ν. 3044/02). Το 2007 το ΣτΕ (Ολομέλεια αρ. 2366) έκρινε συνταγματι­κή τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή για την αποζημίωση και ιδιοκτητών ρυμοτομούμ­ενων ακινήτων, ωστόσο ακύρωσε εν μέρει τον Ν. 3044/02, επιμένοντα­ς στη δημιουργία ζωνών μεταφοράς συντελεστή.

Τώρα το υπουργείο Περιβάλλον­τος επανέρχετα­ι με μια νέα ρύθμιση για τη «νεκρανάστα­ση» του θεσμού. Οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή θα μπορούν να αξιοποιηθο­ύν με διάφορους τρόπους: όπως στο παρελθόν, με τη μορφή της επιπρόσθετ­ης δόμησης σε περιοχές που θα οριστούν από τους δήμους στα πολεοδομικ­ά τους σχέδια. Υποχρεωτικ­ά για την πλήρη νομιμοποίη­ση μεγάλων αυθαι- ρέτων (παρανομίες άνω του 40% του επιτρεπομέ­νου). Και μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων με ΕΣΧΑΔΑ, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να «αγοράζουν» το 15% των τετραγωνικ­ών που θα χτίσουν από τίτλους μεταφοράς. Επιπλέον, η έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή θα χρησιμοποι­είται και για τους ιδιοκτήτες χώρων που έχουν δεσμευθεί ως κοινόχρηστ­οι ή χώρων στους οποίους έχει απαγορευτε­ί η δόμηση (λ.χ. αρχαιολογι­κές ζώνες).

Θα καταφέρουν οι νέες ρυθμίσεις να επιτύχουν τον στόχο τους; Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει αποτελέσμα­τα γρήγορα: για τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπετα­ι ότι θα εξειδικεύσ­ουν τον νόμο θα χρειαστούν λογικά περί τους έξι μήνες, για το «στήσιμο» της τράπεζας δόμησης 1-2 χρόνια, ενώ για την τροποποίησ­η των γενικών πολεοδομικ­ών σχεδίων (απαραίτητη για τον ορισμό ζωνών όπου θα μεταφέρετα­ι ο «άυλος» συντελεστή­ς) αρκετά χρόνια.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι ρυθμίσεις που παρουσιάστ­ηκαν θα φθάσουν στη Βουλή (για παράδειγμα, η επιβάρυνση των επενδυτών με ΕΣΧΑΔΑ) ή ότι στη συνέχεια θα «αντέξουν» τυχόν προσφυγές (για παράδειγμα, η απαγόρευση απευθείας πώλησης τίτλων μεταφοράς συντελεστή, που μπορεί να θεωρηθεί ότι περιορίζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία). «Η ρύθμιση είναι θετική. Αν θέλουμε διατηρητέα και κοινόχρηστ­ους χώρους, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κοινωνία», εκτιμά ο κ. Ιωακειμίδη­ς.

Η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλον­τος για την επανενεργο­ποίησή τους θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρι την τελική εφαρμογή της.

 ??  ?? Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμ­ενα ακίνητα. Η αξία των τίτλων αυτών υπολογίζετ­αι στα 250 εκατ. ευρώ.
Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμ­ενα ακίνητα. Η αξία των τίτλων αυτών υπολογίζετ­αι στα 250 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece