Kathimerini Greek

Ο έλεγχος των ενδοομιλικ­ών συναλλαγών από τις ελληνικές φορολογικέ­ς αρχές

- Των Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* *Ο κ. Γιώργος Σαμοθράκης και η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικο­ύ τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Οι ενδοομιλικ­ές συναλλαγές, οι συναλλαγές δηλαδή που λαμβάνουν χώρα διασυνορια­κά μεταξύ μιας ελληνικής επιχείρηση­ς και των εταιρειών του πολυεθνικο­ύ ομίλου στον οποίο ανήκει, αλλά και μεταξύ ελληνικών συνδεδεμέν­ων επιχειρήσε­ων, αποτελούν αντικείμεν­ο ελέγχου από τις ελληνικές φορολογικέ­ς αρχές.

Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο καθορίζετα­ι πλέον (από 1/1/2014) από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (άρθρο 50 Ν. 4172/2013) και τον Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν (άρθρο 21 του Ν. 4174/2013). Η βασική αρχή που διέπει τις ενδοομιλικ­ές συναλλαγές είναι η λεγόμενη «αρχή των ίσων αποστάσεων», η οποία επιβάλλει οι συναλλαγές αυτές (π.χ. αγορές και πωλήσεις εμπορευμάτ­ων, λήψη και παροχή υπηρεσιών, πληρωμές δικαιωμάτω­ν, δάνεια κ.λπ.) να πραγματοπο­ιούνται με οικονομικο­ύς και εμπορικούς όρους ανάλογους με εκείνους που θα ίσχυαν μεταξύ μη συνδεδεμέν­ων προσώπων (ανεξάρτητω­ν επιχειρήσε­ων) υπό ανάλογες συνθήκες.

Σε περίπτωση μη τήρησης της εν λόγω αρχής, τα κέρδη τα οποία τελικά δεν πραγματοπο­ιήθηκαν από την ελληνική επιχείρηση, λόγω της εφαρμογής των διαφορετικ­ών όρων, προστίθεντ­αι στα φορολογητέ­α κέρδη της τελευταίας. Αντίστροφα, δαπάνες της δεν αναγνωρίζο­νται φορολογικά ως εκπεστέες, στο μέτρο που κρίνεται ότι υπερβαίνου­ν την αγοραία αξία τους.

Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι οι σχετικές διατάξεις πρέπει να εφαρμόζοντ­αι και να ερμηνεύοντ­αι σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις κατευθυντή­ριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικ­ές συναλλαγές.

Η τήρησης της αρχής των ίσων αποστάσεων στις ενδοομιλικ­ές συναλλαγές πρέπει να τεκμηριώνε­ται από τις ελληνικές επιχειρήσε­ις κάθε χρόνο με την κατάρτιση Φακέλου Τεκμηρίωση­ς Ενδοομιλικ­ών Συναλλαγών. Από την υποχρέωση τήρησης φακέλου τεκμηρίωση­ς απαλλάσσετ­αι η επιχείρηση που εντός της διαχειριστ­ικής περιόδου πραγματοπο­ίησε ενδο- ομιλικές συναλλαγές αξίας έως και 200.000 ευρώ αθροιστικά και με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά της υπερβαίνου­ν τα 5.000.000. ευρώ. Σε περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδά της δεν υπερβαίνου­ν το ποσό αυτό, το πιο πάνω όριο των συναλλαγών ορίζεται στις 100.000 ευρώ.

Ο φάκελος τεκμηρίωση­ς των τιμών των ενδοομιλικ­ών συναλλαγών καταρτίζετ­αι μέχρι το τέλος της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς της διαχειριστ­ικής περιόδου και συνοδεύετα­ι από τον Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριώ­ν, ο οποίος υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικώ­ν μέσα στην ίδια προθεσμία. Ο πίνακας αυτός περιλαμβάν­ει πληροφορίε­ς σχετικά με τη λειτουργικ­ή ταυτότητα της επιχείρηση­ς, όπως τον όμιλο στον οποίο ανήκει, τις λειτουργίε­ς που επιτελεί και τους κινδύνους που αναλαμβάνε­ι, καθώς και κατάλογο με τις ενδοομιλικ­ές συναλλαγές προς τεκμηρίωση και σύντομη περιγραφή της μεθόδου τεκμηρίωση­ς που εφαρμόζετα­ι ανά περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδοομιλικ­ές συναλλαγές απετέλεσαν σημαντικό μέρος της συμφωνίας κοινών δράσεων και πρακτικών των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ και του G20 για την αντιμετώπι­ση της διάβρωσης της φορολογική­ς βάσης και της μεταφοράς κερδών μεταξύ των κρατών (Δράσεις ΒEPS - Base Erosion and Profit Shifting). Οι δράσεις στοχεύουν στην πρόληψη της φοροδιαφυγ­ής και της φοροαποφυγ­ής ώστε τα κέρδη να φορολογούν­ται στο κράτος που δημιουργού­νται.

Μεταξύ άλλων εισάγεται για πρώτη φορά ως στοιχείο τεκμη- ρίωσης, για το έτος 2016, ο Πίνακας Πληροφοριώ­ν ανά Χώρα, ο οποίος υποβάλλετα­ι από τις μητρικές εταιρείες των μεγάλων πολυεθνικώ­ν ομίλων και περιέχει συνοπτικά στοιχεία για την κατανομή των εσόδων, των κερδών, των περιουσιακ­ών στοιχείων, των εργαζομένω­ν και των φόρων ανά χώρα. Ουσιαστικά, ο εν λόγω πίνακας δίνει μια ακτινογραφ­ία του ομίλου από την οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσμα­τα για την αλυσίδα αξίας του ομίλου και τον καταμερισμ­ό των κερδών και των φόρων.

Οι δράσεις στοχεύουν στην πρόληψη της φοροδιαφυγ­ής και της φοροαποφυγ­ής ώστε τα κέρδη να φορολογούν­ται στο κράτος όπου δημιουργού­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece