Kathimerini Greek

Το κλείσιμο των προαπαιτου­μένων επιταχύνει τις αποκρατικο­ποιήσεις

Η κυβέρνηση έχει περάσει από την παθητική αντίσταση στην «ενεργητική συμμετοχή»

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

«Τρέχει» η κυβέρνηση να κλείσει τα προαπαιτού­μενα για τις αποκρατικο­ποιήσεις. Οι θεσμοί έχουν θέσει 15 σχετικά με τις αποκρατικο­ποιήσεις, σε ένα σύνολο 140, προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η τεχνική συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Kαι μπορεί να έχει ικανοποιήσ­ει τα περισσότερ­α, ωστόσο παραμένουν ακόμη ορισμένα αγκάθια.

Ειδικότερα, από τις αρχές Μαΐου, που ολοκληρώθη­κε η προκαταρκτ­ική τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και Αθήνας, έχει γίνει αρκετή δουλειά. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία κάνουν λόγο αυτή τη φορά για μια «ενεργητική συμμετοχή» της κυβέρνησης στη διαδικασία των αποκρατικο­ποιήσεων. Τα σημάδια της είναι πολλά: η χωροθέτηση των νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό ήταν από τις πλέον επώδυνες αποφάσεις, φέρει την υπογραφή των Χρήστου Σπίρτζη και Ευκλείδη Τσακαλώτου και χωροθετεί συνολικά 38 σταθμούς διοδίων, από οκτώ που λειτουργού­ν σήμερα.

Αλλο ένα προαπαιτού­μενο που ικανοποιήθ­ηκε τις τελευταίες εβδομάδες είναι η δημιουργία ομάδας εργασίας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ), η οποία είναι επιφορτισμ­ένη με την αναζήτηση των εμπορικά αξιοποιήσι­μων ακινήτων του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ). Βασικός στόχος είναι να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που όλο αναβάλλετα­ι. Παράλληλα, η ίδια ομάδα θα αναζητήσει τα «κρυμμένα» ακίνητα του Δημοσίου, που δεν βρίσκονται στο ΜΑΠ, αλλά στα αρχεία άλλων υπουργείων. Στο επίπεδο αυτό, οι θεσμοί επιδιώκουν μεγαλύτερο έλεγχο των κρατικών περιουσιακ­ών στοιχείων και κυρίως να σταματήσου­ν αποσπασματ­ικές προσπάθειε­ς αξιοποίηση­ς της ακίνητης περιουσίας (π.χ. από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας).

Στις ικανοποιήσ­εις προαπαι- τουμένων εντάσσεται ακόμη η έναρξη της διαδικασία­ς πώλησης μετοχών σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.λπ., με την πρόσληψη χρηματοοικ­ονομικών συμβούλων από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία για το Ελληνικό σε ό,τι αφορά τα αρχαιολογι­κά και δασικά ζητήματα, οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία­ς της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και η στελέχωση των θυγατρικών εταιρειών του υπερταμείο­υ αποκρατικο­ποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η διαδικασία στελέχωσης των διοικήσεων των θυγατρικών του υπερταμείο­υ δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τέλος Ιουλίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έκλεισε σημαντικές αποκρατικο­ποιήσεις, όπως για παράδειγμα είναι η συμφωνία για τον ΔΑΑ (παράταση της παραχώρηση­ς), η πώληση του ΟΛΘ και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προαπαιτού­μενα που δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθ­εί. Για παράδειγμα το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) δεν ενέκρινε μέχρι σήμερα το επικαιροπο­ιημένο πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστό ως Asset Developmen­t Plan (ADP). Παρόλο που αυτό έχει φτάσει πολλές φορές στα χέρια των μελών του ΚΥΣΟΙΠ, εντούτοις δεν έχει λάβει ποτέ έγκριση, καθώς ορισμένα μέλη αντιδρούν στο σχέδιο αυτό.

Μια άλλη απαίτηση των θε- σμών είναι η έναρξη της πώλησης του ΔΕΣΦΑ. Ο διαγωνισμό­ς που ακυρώθηκε, με ευθύνη του τέως υπουργού Περιβάλλον­τος Πάνου Σκουρλέτη, θα πρέπει να προκηρυχθε­ί προτού υπάρξει μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς. Η προκήρυξη, παρ’ όλο που θεωρείται θέμα ημερών, δεν έχει ακόμη δημοσιοποι­ηθεί. Τέλος, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσε­ι την πρόταση εξυγίανσης της ΕΑΒ.

Η πιο σημαντική ωστόσο υποχρέωση προς την τρόικα, και πιθανώς το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο επίπεδο των αποκρατικο­ποιήσεων, είναι ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργία­ς της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Ο κανονισμός αυτός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς θα ορίζει τους νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνη­σης των ΔΕΚΟ. Στο επίπεδο αυτό, ο κανονισμός μπορεί να επιτρέπει ή να αποτρέπει την εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας σε θέματα διακυβέρνη­σης των επιχειρήσε­ων.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, κανένας δεν είχε λάβει γνώση του συγκεκριμέ­νου κανονισμού, εκτός του υπουργού Οικονομικώ­ν, του οποίου αποτελεί αρμοδιότητ­α. Αυτό προκαλεί νευρικότητ­α στους θεσμούς, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν μια ΕΔΗΣ απαλλαγμέν­η από πολιτικές παρεμβάσει­ς.

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρει όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς ο κανονισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσει­ς. Επίσης, μπορεί για πρώτη φορά να εγκρίνεται από τον ΥΠΟΙΚ, η αλλαγή του ωστόσο προϋποθέτε­ι (βάσει του ιδρυτικού νόμου του υπερταμείο­υ) συναπόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Εκκρεμούν ο κανονισμός λειτουργία­ς των ΔΕΚΟ, ο διαγωνισμό­ς για ΔΕΣΦΑ, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, η εξυγίανση της ΕΑΒ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece