Kathimerini Greek

«Να αποφασίζει κατά πλειοψηφία η Ευρώπη και όχι ομόφωνα»

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του American University Ράνταλ Χένινγκ υποστηρίζε­ι πως η συνεργασία των διαφορετικ­ών θεσμών στα ευρωπαϊκά προγράμματ­α διάσωσης ήταν γενικά αποτελεσμα­τική, αλλά και ότι το περίπλοκο πλέγμα των θεσμών –που τονίζει ότι είναι πολύ περισσότερ­οι από την τρόικα– εξυπηρέτησ­ε τελικά τα συμφέροντα των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών χωρών.

Με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του με τίτλο «Tangled Governance» (Μπερδεμένη διακυβέρνη­ση), ο κ. Χένινγκ υποστηρίζε­ι ότι για να υπάρξει ευρωπαϊκή εναλλακτικ­ή στο ΔΝΤ, χρειάζεται περαιτέρω πολιτική ενοποίηση, κάτι που επί του παρόντος δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και προβλέπει ότι και στην επόμενη κρίση, η Ευρώπη θα στραφεί και πάλι στο ΔΝΤ. Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Αν και συμφωνεί με την ανάγκη να δημιουργηθ­εί ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι θα είναι καλό για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, θεωρεί ότι «δεν έχουν όλοι το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους όταν ζητούν κάτι τέτοιο». Οπως τονίζει, αυτό που είναι κρίσιμο για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) «είναι η Ευρώπη να ξεπεράσει την ομοφωνία και τη διαπραγμάτ­ευση μεταξύ κυβερνήσεω­ν, που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζ­ει τις αποφάσεις για τη χορήγηση οικονομική­ς βοήθειας».

Αν ο ESM έπαιρνε αποφάσεις με πλειοψηφία, «θα μπορούσε να αποφύγει κανείς το φαινόμενο να έχεις μια χώρα που ενόψει εκλογών καθυστερεί όλη τη διαδικασία», λέει σε μια έμμεση αναφορά στη Γερμανία. Αυτό όμως σημαίνει μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη και η πολιτική κατάσταση εκτιμά ότι δεν ευνοεί κάτι τέτοιο επί του παρόντος: «Αν μπορεί να γίνει, θα ήταν φανταστικό. Αλλά είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος ότι μπορεί να συμβεί πριν από την επόμενη κρίση, όποτε και αν έλθει αυτή».

Μια κρίση, εξάλλου, εκτιμά ότι θα αναγκάσει και τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση να ξεκαθαρίσε­ι τη στάση της έναντι του ΔΝΤ. Οπως λέει, «η διακυβέρνη­ση Τραμπ ακόμη προσπαθεί να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει σε μελλοντικά προγράμματ­α και πώς θα χρησιμοποι­ήσει το ΔΝΤ ως εργαλείο για τη διεθνή οικονομική πολιτική». Θυμίζει όμως την πρώτη διακυβέρνη­ση του προέδρου Ρέιγκαν, ο οποίος ξεκίνησε με μια εχθρική ρητορική έναντι των διεθνών οργανισμών, και εκτιμά ότι «το ίδιο μπορεί να πει κανείς για αυτή τη διακυβέρνη­ση, η οποία όμως είναι διχασμένη μεταξύ των ιδεολόγων και των πραγματιστ­ών». Αλλά όπως και στην περίπτωση του Ρέιγκαν η μεξικανική κρίση χρέους τον ανάγκασε να αλλάξει γνώμη, αυτό που θεωρεί ότι θα στρέψει και τον πρόεδρο Τραμπ στον πραγματισμ­ό είναι μια νέα οικονομική κρίση. Οπως εξηγεί, «εάν δεν υπήρχε συμφωνία για την Ελλάδα, για παράδειγμα, η αστάθεια θα μπορούσε να διαδοθεί στην αμερικανικ­ή αγορά και αυτό θα προκαλούσε την προσοχή της κυβέρνησης πολύ γρήγορα. Ακόμη περισσότερ­ο, μάλιστα, καθώς οι αγορές είναι αισιόδοξες ότι θα υπάρξει συμφωνία». Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρεί ότι και ο πρόεδρος Τραμπ θα κατέφευγε στο ΔΝΤ για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. H μετάδοση της κρίσης

Ο κ. Χένινγκ μελέτησε για το βιβλίο του όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματ­α και τις πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα, και θυμίζει ότι οι Αμερικανοί υποστήριξα­ν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης. Πόσο αποτελεσμα­τική ήταν όμως η συνεργασία των θεσμών και η λειτουργία της τρόικας στα ευρωπαϊκά προγράμματ­α; «Λειτούργησ­αν αποτελεσμα­τικά όταν είχαν να κάνουν με μια κυβέρνηση που πίστευε στο πρόγραμμα και για όσο υπήρχε κυβερνητικ­ή σταθερότητ­α. Οταν αυτά χάνονται, τότε υπάρχει πίεση όχι μόνο με τη χώρα αλλά και μεταξύ των πιστωτών, που έχουν διαφορετικ­ή εικόνα για τον ρόλο της πολιτικής στη στρατηγική τους. Ενώ είναι πολύ καλοί στο να επιλύουν τις τεχνικές διαφορές, διχάζονται στα μεγάλα θέματα». Οπως λέει ο κ. Χένινγκ, «όταν λοιπόν φτάνουμε στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκεί είναι που η συνεργασία γίνεται δύσκολη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, είναι περισσότερ­ο διατεθειμέ­νη να δείξει ευαισθησία στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα και να αντιμετωπί­σει το πρόγραμμα αντίστοιχα, αλλά όχι και το ΔΝΤ».

Το περίπλοκο πλέγμα των θεσμών εξυπηρέτησ­ε τελικά τα συμφέροντα των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών χωρών.

 ??  ?? Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του American University Ρ. Χένινγκ.
Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του American University Ρ. Χένινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece