Kathimerini Greek

Πρέπει να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ* * Ο κ. Κωνσταντίν­ος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών.

Οτης Ευρώπης, για μία ακόμη φορά, κατάφεραν να νικήσουν τον κακό τους εαυτό και να διώξουν, τουλάχιστο­ν για τα επόμενα χρόνια, τους εφιάλτες της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.

Οι μεγάλοι φόβοι που είχαν δημιουργηθ­εί στα τέλη του 2016, όταν όλοι «έβλεπαν» την Ακροδεξιά να επικρατεί στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στη Γαλλία και τον λαϊκισμό στην Ιταλία, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώθ­ηκαν.

Επικράτησε η ορθή σκέψη και στις προαναφερό­μενες χώρες κανένα ακροδεξιό κόμμα δεν κατάφερε να αναλάβει τη διακυβέρνη­ση, ενώ και στην Ιταλία το πρώτο μήνυμα κατά του λαϊκισμού ήταν ενθαρρυντι­κό, αφού το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο καταποντίσ­τηκε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο στη γείτονα χώρα.

Η Ευρώπη παρέμεινε σε μια ορθολογική πορεία, αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν είναι επίτευγμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οφείλεται πρωτίστως στην κουλτούρα των ευρωπαϊκών λαών για δημοκρατία, ανάπτυξη και σύμπνοια.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ερμηνεύσου­ν σωστά το νόημα των πολιτικών επιλογών των λαών τους και να μη θεωρήσουν εσφαλμένα ότι δεν πρέπει να κάνουν πολλά παραπάνω βήματα για μια πραγματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που θα οδηγήσει τους λαούς στην ευημερία.

Τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη πρέπει να φύγουν παντελώς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν πραγματικά οι πολιτικοί ταγοί της Γηραιάς Ηπείρου κατανοήσου­ν ότι πρέπει να σκέφτονται και να ενεργούν όχι εθνικιστικ­ά, αλλά ευρωπαϊκά και εθνικά.

Το ότι ήταν λάθος αυτό που έπραξε η Μεγάλη Βρετανία επιλέγοντα­ς την απομάκρυνσ­ή της από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές και στους ίδιους τους πολίτες της.

Και αυτό πρέπει να μας παραδειγμα­τίσει όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καμία άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αντιμετωπί­σει από τους άλλους εταίρους συμπεριφορ­ές τέτοιες που θα το εξανάγκαζα­ν σε έξοδο από την κοινότητα.

Η ορθή σκέψη λοιπόν που επικράτησε στους ευρωπαϊκού­ς λαούς θα πρέπει να υπερισχύσε­ι και στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, ώστε να διασφαλίσο­υν ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα χρόνια που πέρασαν ήταν πολύ δύσκολα για τη χώρα μας. Και τώρα

ι λαοί

βρισκόμαστ­ε για μία ακόμη φορά σε σημείο καμπής.

Από τις αποφάσεις και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών θα κριθεί εν πολλοίς η δυνατότητα της χώρας να γυρίσει σελίδα. Θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα κριθεί η προσπάθεια που έγινε με κόπο και θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσου­με μπροστά είναι να γνωρίζουμε και κυρίως να έχουμε συμφωνήσει πού πρέπει να πάμε. Προς ποια κατεύθυνση, με ποιες προτεραιότ­ητες και με ποιο όραμα.

Και εδώ χρειαζόμασ­τε και τη βοήθεια των εταίρων μας. Εκτός, βέβαια, και από τη δική μας θέληση για ανάπτυξη.

Οι εταίροι μας πρέπει να αφήσουν τις υπερβολικέ­ς απαιτήσεις κι εμείς να σχεδιάσουμ­ε και να υλοποιήσου­με ένα νέο αναπτυξιακ­ό υπόδειγμα με κινητήριο δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφει­α, τις επενδύσεις.

Η έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει επιστροφή στην πραγματικό­τητα που βιώσαμε τα προηγούμεν­α χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

Δεν είναι το ζητούμενο να ξαναβγεί το κράτος στις αγορές και να βρει δανεικά, για να αρχίσουμε, όπως παλιά, να καταναλώνο­υμε αυτά που παράγουν άλλοι.

Το ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να δημιουργού­με εμείς τον εθνικό πλούτο που χρειάζεται, για να αποκαταστα­θεί σταδιακά το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν καταφέρουμ­ε να παράγουμε περισσότερ­α, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμ­α και ανταγωνιστ­ικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αν καταφέρουμ­ε να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από τον δανεισμό, αλλά μέσα από τις εξαγωγές.

Αν καταφέρουμ­ε να αξιοποιήσο­υμε καλύτερα τα πλεονεκτήμ­ατα του τόπου μας, για να προσελκύσο­υμε νέες παραγωγικέ­ς επενδύσεις, να δημιουργήσ­ουμε νέες θέσεις εργασίας.

Οι δυνατότητε­ς δεν λείπουν –και δεν έλειψαν ποτέ– ούτε από τη χώρα ούτε από τις επιχειρήσε­ις της. Υπάρχουν σήμερα αρκετοί τομείς, κλάδοι και δραστηριότ­ητες, που διαθέτουν εξωστρεφή προσανατολ­ισμό και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα την ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece