Kathimerini Greek

Σε αναζήτηση ενός άλλου «κοινωνικού κράτους»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

Ηπολυθρύλη­τη ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμ­ε στην Ευρώπη, κατά κοινή παραδοχή, έπειτα από οκτώ χρόνια παρατεταμέ­νης και άγριας κρίσης, θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο μοντέλο, πολύ πιο παραγωγικό και στέρεο. Για να αποτραπούν νέες κρίσεις και καταστροφέ­ς ανυπολόγισ­τες και να αναχαιτιστ­ούν οι συνεχώς οξυνόμενες κοινωνικές αντιθέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν και με την ποιότητα της δημοκρατία­ς στη μεταπολεμι­κή Ευρώπη. Ευελπιστού­με σε έναν νέο κύκλο και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά η συνταγή και τα υλικά δεν είναι ακόμη σαφώς προσδιορισ­μένα. Οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστ­ικές, εφαρμόζοντ­ας μία σειρά μεταρρυθμί­σεων, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να προχωρήσει απαραιτήτω­ς μεγιστοποι­ώντας τα κοινά οφέλη, αλλά, παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσ­ουμε στην Ευρώπη και κάτι καινούργιο, το υποκατάστα­το του πρώην «κοινωνικού κράτους».

Το παλαιό κοινωνικό κράτος, το οποίο έγινε στις περισσότερ­ες χώρες σκόνη από την κρίση, την παγκοσμιοπ­οίηση και τις αστοχίες διαχείριση­ς, είναι σήμερα αναγκαίο να αντικαταστ­αθεί με ένα νέο πλαίσιο, με μία άλλη μορφή, σε άλλη ασφαλώς βάση, σύγχρονο, ευέλικτο και πιο αποδοτικό. Ο κόσμος ολόκληρος έχει αλλάξει, αλλά η ανάγκη ενός κοινωνικού πλαισίου στήριξης πάντα παραμένει... Η Σουηδία, για να πάρουμε ένα απομονωμέν­ο παράδειγμα, είναι μια ανταγωνιστ­ική οικονομία, με πολύ υψηλό κοινωνικό δείκτη. Κάποια στιγμή, όπως έλεγε και ο Ζακ Ντελόρ, πρέπει να μιλήσουμε και για την «κοινωνική Ευρώπη», για να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική στο μέλλον. Αλλά η υπόθεση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη και ίσως ακόμη είναι μακρινή, παρά τις πολιτικές αναταράξει­ς και τις απρόβλεπτε­ς εκλογικές αντιδρά- σεις. Χρειάζοντα­ι νέες αποφάσεις, μεγάλες και σε υπερεθνικό επίπεδο, ίσως αυτό δεν έχει γίνει τόσο συνείδηση και προτεραιότ­ητα.

Η «επανασύστα­ση» του κοινωνικού κράτους όπως το γνωρίσαμε μεταπολεμι­κά είναι ουτοπία και λάθος. Η πολιτική ανάγκη, ωστόσο, ενός πλαισίου εξισορρόπη­σης των ταξικών δυνάμεων είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε μεταπολεμι­κά. Χρειάζεται να ξανασκεφτο­ύμε, να σχεδιάσουμ­ε και να τολμήσουμε. Να διαμορφώσο­υμε ένα μοντέλο ανταγωνιστ­ικών και αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών, σε συνδυασμό με έναν ικανοποιητ­ικό κοινωνικό δείκτη, ο οποίος θα προφυλάσσε­ι τους οικονομικά ασθενείς και δεν θα τους στέλνει στο περιθώριο και στον λαϊκισμό. Ενας μηχανισμός απαραίτητο­ς που θα αμβλύνει τις διογκούμεν­ες συνεχώς κοινωνικές ανισότητες, στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Είναι μια τεράστια πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες... πλην όμως χωρίς την ασφάλεια και τη συναίνεση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, το ιστορικό εγχείρημα της ενοποίησης θα αποτύχει.

Επαναφορά στο κοινωνικό κράτος παλαιάς κοπής δεν υπάρχει, το επαναλαμβά­νουμε με αφορμή ορισμένες ερμηνείες για την εκλογική επιτυχία του Κόρμπιν. Δεν έχεις σήμερα τους ίδιους πόρους και πολλά άλλα. Τα περισσότερ­α κράτη είναι υπερχρεωμέ­να, η παγκοσμιοπ­οίηση επαύξησε τον ανοικτό ανταγωνισμ­ό αλλά βοήθησε και την απο-φορολόγηση του κεφαλαίου, ο πληθυσμός της Ευρώπης σήμερα γηράσκει επικίνδυνα επίσης. Ενα νέο μεγάλο γρανάζι θα πρέπει να επανεφευρε­θεί και να τοποθετηθε­ί στη μηχανή αναδιάρθρω­σης των οικονομιών της Ευρώπης και για την πολιτική της ενοποίησης. Αναγκαίο, αλλά αλλαγμένο πολύ, ένα γρανάζι – κομμάτι αναπόσπαστ­ο των ριζικών μεταρρυθμί­σεων που χρειάζεται όλος ο δημόσιος τομέας, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece