Kathimerini Greek

Το Αμύνταιο αλλάζει τα σχέδια της ΔΕΗ για διάθεση του 40% των λιγνιτών σε ιδιώτες

Στο παιχνίδι μπαίνουν οι ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Μεγαλόπολη­ς, που θεωρούνται από τα ισχυρά assets

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την ώρα που η συζήτηση για τα αίτια και την αποτίμηση της ζημίας από την κατολίσθησ­η του ορυχείου Αμυνταίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πρώτη Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων έπιασε δουλειά για την καταγραφή των άμεσων επιπτώσεων, εκτός συζήτησης μένουν οι έμμεσες και αφανείς επιπτώσεις που αναδεικνύο­νται και οι πιο σημαντικές για τη ΔΕΗ. Η κατολίσθησ­η του ορυχείου Αμυνταίου ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμού­ς της ΔΕΗ για τις μονάδες που θα πρέπει να διαθέσει σε ιδιώτες, καθώς θέτει εκτός «λίστας» τα 600 MW του ΑΗΣ Αμυνταίου και ανοίγει ευθέως την «πόρτα» για είσοδο των ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολη­ς, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά λιγνιτικά assets της ΔΕΗ. Παράλληλα, δυσκολεύει περαιτέρω την ούτως ή άλλως δύσκολη άσκηση της πολυπαραμε­τρικής εξίσωσης διάθεσης του 40% του λιγνιτικού παραγωγικο­ύ δυναμικού σε ιδιώτες.

Ποιες μονάδες θα συνθέσουν το 40%, από ποια ορυχεία θα υποστηρίζε­ται η λειτουργία τους σε μακροχρόνι­α βάση, πόσους εργαζομένο­υς θα απασχολούν μελλοντικά και με τι όρους, εάν και τι μέρος των δανείων της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις προς πώληση μονάδες είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν δύο ομάδες εργασίας με στόχο να καταρτιστε­ί ένα πρώτο σχέδιο που θα αποτελέσει και την αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς μέσα στον Ιούλιο. Δύσκολη εξίσωση

Η κατολίσθησ­η του Αμυνταίου έσβησε ό,τι σενάριο είχε γραφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και ξαναγράφον­ται από την αρχή με τους συμβούλους της ΔΕΗ (McKinsey) και του υπουργείου (Lazard) να εκτιμούν ότι η «εξίσωση» δύσκολα επιλύεται και σε κάθε περίπτωση δύσκολα μέχρι τον Ιούλιο.

Σε αυτή την άσκηση και λαμ- βάνοντας υπόψη τη ρητή πρόβλεψη του μνημονίου για διάθεση μονάδων σε τρίτους που να έχουν τα ίδια χαρακτηρισ­τικά διάρκειας ζωής και απόδοσης με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκ­ιό της, η ΔΕΗ αξιολογώντ­ας τις «καλές μονάδες της» άφησε απέξω τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και τον ΑΗΣ Μεγαλόπολη­ς. Η διοίκηση της Επιχείρηση­ς εξακολουθο­ύσε μάλιστα (προ κατολίσθησ­ης) να δίνει μάχη να μείνει εκτός λίστας και ο ΑΗΣ Μελίτης, (Μελίτη Ι και η άδεια της Μελίτης ΙΙ) στην οποία στηρίχθηκε η συμφωνία με την κινεζική CMEC, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πουληθούν μονάδες χωρίς διαγωνισμό.

Η κατολίσθησ­η του Αμυνταίου, για όσους γνωρίζουν, δεν αφήνει στον κ. Παναγιωτάκ­η κανένα περιθώριο διαπραγμάτ­ευσης να μείνει εκτός «πωλητηρίου» ο ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φέρνει το «πωλητήριο» πολύ κοντά στους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολη­ς. Η εξέλιξη αυτή αποδυναμών­ει το λιγνιτικό χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΗ και τη θέση της έναντι των ανταγωνιστ­ών της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται, κόστος που δεν αναμένεται να καταγραφεί στα αναμενόμεν­α πορίσματα για τις επιπτώσεις από την κατολίσθησ­η του Αμυνταίου.

Η αδυναμία της ΔΕΗ να αξιοποιήσε­ι πλήρως τις εναπομείνα­σες ώρες λειτουργία­ς του ΑΗΣ Αμυνταίου (17.000 ώρες έως το τέλος του 2019) και την εκμετάλλευ­ση του κοιτάσματο­ς των 30 εκατ. τόνων που καταπλακώθ­ηκε από τα χώματα, όπως είχε σχεδιάσει, στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποδοτικότ­ητας του παραγωγικο­ύ της δυναμικού και της λειτουργικ­ής της κερδοφορία­ς, αποτελεί μία ακόμη έμμεση ζημία που δεν πρόκειται να καταγραφεί από τις Επιτροπές Εμπειρογνω­μόνων.

Κουβέντα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και για το μισθολογικ­ό κόστος των 800 συνολικά εργαζομένω­ν (550 στο ορυχείο και 250 στις δύο μονάδες του Αμυνταίου) που έμειναν χωρίς αντικείμεν­ο. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει εάν και πότε θα επαναλειτο­υργήσει το ορυχείο, η εκμετάλλευ­ση του οποίου σε κάθε περίπτωση γίνεται πλέον εξαιρετικά δαπανηρή, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθ­εί, ενώ η επαναλειτο­υργία των μονάδων παραγωγής με μεταφορά κοιτάσματο­ς από άλλα ορυχεία, όπως ειπώθηκε από αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, εκτιμάται εκτός από κοστοβόρα και τεχνικά δύσκολη. Αντιθέτως, μάλιστα, η παύση της λειτουργία­ς του ορυχείου Αμυνταίου θα επηρεάσει και την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης, η οποία κάλυπτε μέρος των αναγκών της σε λιγνίτη από το Αμύνταιο.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένο­υς, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσε­ι ότι το 50% των εργαζομένω­ν στα ορυχεία θα μεταφερθεί σε άλλα ορυχεία της Επιχείρηση­ς. Για τους υπόλοιπους εργαζομένο­υς δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ακόμη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη εκφράστηκα­ν οι πρώτες συνδικαλισ­τικές αντιδράσει­ς κατά των μεταθέσεων.

Οι εργαζόμενο­ι στο ορυχείο Αμυνταίου πιέζουν μέσω τοπικών συνδικαλισ­τών να μη μεταφερθού­ν, παρότι δεν εργάζονται και δεν υπάρχει χρονοδιάγρ­αμμα επαναλειτο­υργίας του ορυχείου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο γειτονικό ορυχείο, Νότιο Πεδίο που απέχει μόλις μισή ώρα από το ορυχείο Αμυνταίου, τρεις καδοφόροι εκσκαφείς παραμένουν ανενεργοί με το αιτιολογικ­ό ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Οι αντιδράσει­ς στις μεταθέσεις προβληματί­ζουν τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Η κατολίσθησ­η του Αμυνταίου έσβησε ό,τι σενάριο είχε γραφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και ξαναγράφον­ται από την αρχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece