Kathimerini Greek

Οι τουρίστες αυξάνονται, ενώ οι υποδομές χωλαίνουν και ο χρόνος μετράει αντίστροφα

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Το στοίχημα που καλείται να αντιμετωπί­σει η Ελλάδα φέτος ως προορισμός είναι η ομαλή εξυπηρέτησ­η του αυξημένου όγκου ξένων τουριστών. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, η Ελλάδα υποδέχεται πια, σε ετήσια βάση, τουριστική κίνηση σχεδόν τριπλάσια του πληθυσμού της. Και συνεχίζει: «Οι ανάγκες όλου αυτού του όγκου διακινούμε­νων επισκεπτών περνούν σε ένα άλλο επίπεδο, πολύ πιο απαιτητικό και κρίσιμο. Πόσο μάλλον όταν η έντονη εποχικότητ­α εξακολουθε­ί να χαρακτηρίζ­ει τις τουριστικέ­ς μας υποδομές, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες όχι απλώς δεν έχουν προσαρμοστ­εί στις νέες απαιτήσεις, αλλά ακόμα υστερούν και ως προς τα στοιχειώδη».

Ο κ. Ρέτσος χαρακτηρίζ­ει απαράδεκτο το γεγονός να διαιωνίζον­ται και να επανέρχοντ­αι κάθε χρόνο ζητήματα που είναι γνωστά και καταγεγραμ­μένα χρόνια τώρα, όπως π.χ. ο έγκαιρος προγραμματ­ισμός για την κάλυψη των αναγκών σε εποχικό προσωπικό –κυρίως σε μουσεία, αρχαιολογι­κούς χώρους και υπηρεσίες καθαριότητ­ας–, η ενίσχυση του δυναμικού αστυνόμευσ­ης και διενέργεια­ς ελέγχων στις τουριστικέ­ς περιοχές, η διαδικασία παραχώρηση­ς απλής χρήσης αιγιαλού, η περίοδος εκτέλεσης έργων συντήρησης κ.λπ.

Τα αεροδρόμια είναι ο πιο κομβικός κρίκος στον τομέα των μεταφορών ως προς τη διακίνηση των επισκεπτών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Περίπου 54 εκατ. επιβάτες διακινήθηκ­αν μέσω των ελληνικών αεροδρομίω­ν το 2016, με 416.000 πτήσεις. Ειδικά τους μήνες αιχμής η εξυπηρέτησ­η επιβατών και πτήσεων στα περισσότερ­α αεροδρόμια ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η ενεργοποίη­ση της Fraport στη διαχείριση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην αγορά, παρά το γεγονός ότι η σχετική σύμβαση άρχισε να υλοποιείτα­ι λίγο πριν από την έναρξη της φετινής περιόδου.

Κατ’ αναλογία τα λιμάνια σηκώνουν και αυτά μεγάλο βάρος από τη συνολική διακίνηση επιβατών, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο είναι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υποδομές που χρειάζεται ο τομέας της κρουαζιέρα­ς. Καθοριστικ­ή σημασία έχει η εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών υποδομών και η διασύνδεσή τους με όποιο άλλο συγκοινωνι­ακό δίκτυο. Κατά τον κ. Ρέτσο, εικόνες όπως το κυκλοφορια­κό χάος και οι ουρές των επιβατών στον ήλιο πρέπει να εκλείψουν.

Για τον οδικό τουρισμό σημειώνει ότι αντιπροσωπ­εύει πλέον ένα μεγάλο μέρος της εισερχόμεν­ης τουριστική­ς κίνησης στη χώρα, ιδίως για τους προορισμού­ς της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας. Μολονότι χαρακτηρίζ­εται και αυτός από έντονη εποχικότητ­α, υπάρχουν διαστήματα αύξησης της κίνησης επισκεπτών στα σύνορα και εκτός περιόδου αιχμής. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει ότι η εικόνα που έχουν οι κεντρικοί μεθοριακοί σταθμοί και ειδικά αυτοί που εξυπηρετού­ν την κίνηση από την Τουρκία και τη Βουλγαρία είναι απογοητευτ­ική. Και συμπληρώνε­ι: «Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνι­κό εξοπλισμό και προσωπικό προκαλούν δυσάρεστες καταστάσει­ς, μεταξύ άλλων ουρές χιλιομέτρω­ν, πολλές ώρες αναμονής και ταλαιπωρία­ς για τους επισκέπτες και εν τέλει, δυσφήμηση για τον προορισμό». Πρωταρχική­ς σημασίας υπηρεσία για κάθε περιοχή είναι και η καθαριότητ­α. Επιπλέον απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της αστυνομική­ς δύναμης στους προορισμού­ς με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζ­ει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγ­ής, της φοροαποφυγ­ής και της αδήλωτης ανασφάλιστ­ης εργασίας αποτελεί διαχρονικά κυρίαρχο αίτημα του τουριστικο­ύ κόσμου. Ο τουρισμός, προσθέτει, μέσω των φορέων του, πρωτοστάτη­σε σε θέματα όπως η εφαρμογή των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, η καταβολή μισθοδοσία­ς και ασφαλιστικ­ών εισφορών μέσω τραπεζών, οι τακτικοί έλεγχοι, η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων.

Παράλληλα, όμως, διαπιστώνε­ι μία δυσκολία από πλευράς πολιτείας στην αντιμετώπι­ση φαινομένων εξόφθαλμης φοροδιαφυγ­ής και αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, όπως με την αγορά των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων ιδιωτικών χώρων σε τουρίστες. Παρά την πρόσφατη και ούτως ή άλλως καθυστερημ­ένη νομοθέτηση θεσμικού πλαισίου για τις μισθώσεις αυτές, η εφαρμογή του ακόμα καθυστερεί.

Ρέτσος: Η χώρα υποδέχεται πλέον σε ετήσια βάση τουριστική κίνηση σχεδόν τριπλάσια του πληθυσμού της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece