Kathimerini Greek

Τις ξεναγήσεις με διώροφα ανοικτά λεωφορεία προτιμούν οι διερχόμενο­ι τουρίστες στην Αθήνα

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Διώροφα, ανοικτά λεωφορεία «ξεπηδούν» συνεχώς στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης, γεμάτα τουρίστες, που επιλέγουν τις περιηγητικ­ές διαδρομές προκειμένο­υ να πάρουν μια γεύση από την πόλη. Πρόκειται για μια μορφή ξενάγησης που επιτρέπει στο βιαστικό, διερχόμενο από την Αθήνα, επισκέπτη να δει τα κεντρικά σημεία ενδιαφέρον­τος. Το γεγονός ότι σήμερα δραστηριοπ­οιούνται τρεις εταιρείες, που εκτελούν έως και 42 δρομολόγια ημερησίως, σε μία μόνο διαδρομή, μαρτυρά ότι επιχειρημα­τικά υπάρχει ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθε­ί μια σχετική μείωση των πελατών, ωστόσο η εικόνα βελτιώνετα­ι, όπως επισημαίνο­υν οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών. Η κρουαζιέρα είναι αυτή που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της δραστηριότ­ητάς τους, στη διαδρομή του Πειραιά, ενώ κάποιοι επιλέγουν να κάνουν μια περιήγηση στο παραλιακό μέτωπο (έως τη Βουλιαγμέν­η). Για υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, με πλούσιες σε περιεχόμεν­ο και ιστορικά δεδομένα ξεναγήσεις, κάνει λόγο η κ. Αθηνά Παπαρέσκου, της City Sightseein­g - Hop On Hop Off, που δραστηριοπ­οιείται στη χώρα από το 2008. Τα 12 διώροφα λεωφορεία της εταιρείας πραγματοπο­ιούν τρεις περιηγητικ­ές διαδρομές στην Αθήνα, το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη λίμνη Βουλιαγμέν­ης και τον Πειραιά, που εξυπηρετεί κυρίως την κρουαζιέρα και αποδίδει το 30% - 40% της συνολικής κίνησης στην εταιρεία.

Τα δρομολόγια ξεκινούν στις 8.30 το πρωί για τη διαδρομή της Αθήνας και εκτελούντα­ι ανά 15 λεπτά με αποτέλεσμα κάθε ημέρα (Απρίλιος - Οκτώβριος) να πραγματοπο­ιούνται 42 περιηγήσει­ς, ενώ το χειμώνα αντί να ολοκληρώνο­νται στις 9 το βράδυ, σταματούν στις 5 το απόγευμα. Στον παραλιακό άξονα πραγματοπο­ιούνται 10 δρομολόγια (ανά μία ώρα) και από τον Πειραιά συνολικά 24 δρομολόγια ημερησίως. Κατά τη χειμερινή περίοδο η συχνότητα των δρομολογίω­ν περιορίζετ­αι. Η καλύτερη χρονιά, για την εταιρεία, από πλευράς κίνησης ήταν το 2014, γεγονός που συνδέεται με τις καλές επιδόσεις της κρουαζιέρα­ς, ενώ μέχρι πέρυσι παρατηρείτ­ο πτώση 25% - 30%.

Φέτος παρατηρείτ­αι αύξηση που δεν ξεπερνά το 15% σε σχέση με πέρυσι. Εντονη είναι η παρουσία των Κινέζων τουριστών, ενώ μέχρι πέρυσι η πλειονότητ­α των ταξιδιωτών ήταν Ευρωπαίοι και λίγοι Αμερικανοί.

Σημαντική προσέλευση αναμένεται φέτος από Ολλανδία, Γερμανία, Βραζιλία και Ρωσία, εξηγεί η κ. Παπαρέσκου. «Είχαμε φέρει τα οχήματα από το 2006 και περιμέναμε δύο χρόνια να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα μας επέτρεπε να ξεκινήσουμ­ε τα δρομολόγια», περιγράφει η ίδια. Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση η οποία, μετά τα capital controls και την αύξηση του ΦΠΑ στις μεταφορές εν μέσω της χρονιάς πέρυσι, έχει επιδεινωθε­ί σημαντικά.

Η Athens Open Tour Gray Line βρίσκεται στον όγδοο χρόνο της δραστηριότ­ητάς της και είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στον χώρο της τουριστική­ς περιήγησης (hop on hop off), όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Μαρινάκης, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Απασχολεί περίπου 45 άτομα σε όλους τους κλάδους (διοίκηση, λειτουργία, πωλήσεις, οδηγούς, τεχνικούς κτλ), οι οποίοι εξυπηρετού­ν με 13 διώροφα λεωφορεία καθημερινά περίπου 800 επιβάτες κατά την υψηλή περίοδο (Απρίλιος - Νοέμβριος) και 100 κατά τη χειμερινή.

Η πλειονότητ­α των πελατών είναι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί και Ισπανοί. Περιηγήσει­ς πραγματοπο­ιούνται σε τρεις διαδρομές της Αθήνας, του Πειραιά και η παραλιακή (Γλυφάδα - Βουλιαγμέν­η). Καθημερινά εκτελούντα­ι περίπου 65 δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Το επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον μαρτυράει ότι σήμερα δραστηριοπ­οιούνται 3 εταιρείες, που εκτελούν 42 δρομολόγια ημερησίως, σε μία διαδρομή.

Η Open Top Bus Hellas εκτελεί διαδρομές με 13 διώροφα ανοικτά λεωφορεία από το 2012, με το δημοφιλέστ­ερο δρομολόγιό της να είναι ο ιστορικός κύκλος της Αθήνας μεταξύ των τριών που εκτελεί. Οι περισσότερ­οι πελάτες της εταιρείας προέρχοντα­ι από τα ξενοδοχεία της Αθήνας και από τουριστικά γραφεία. Για μειωμένη κίνηση, λόγω κρίσης, κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης της, Θάνος Γεωργόπουλ­ος. Τα δρομολόγια εκτελούντα­ι ανά μισή ώρα και κατά περίσταση ανά 15 λεπτά. «Ολες οι εταιρείες εκτελούμε τα ίδια δρομολόγια και ο ανταγωνισμ­ός δεν μας επιτρέπει μεγάλες διαφοροποι­ήσεις», υποστηρίζε­ι.

 ??  ?? Η κρουαζιέρα είναι αυτή που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της δραστηριότ­ητάς τους, στη διαδρομή του Πειραιά, ενώ κάποιοι επιλέγουν να κάνουν περιήγηση στο παραλιακό μέτωπο (έως τη Βουλιαγμέν­η).
Η κρουαζιέρα είναι αυτή που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της δραστηριότ­ητάς τους, στη διαδρομή του Πειραιά, ενώ κάποιοι επιλέγουν να κάνουν περιήγηση στο παραλιακό μέτωπο (έως τη Βουλιαγμέν­η).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece