Kathimerini Greek

Σκληρό πόκερ Βερολίνου - Αθήνας για τη ναυτιλία

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Περισσότερ­ο φως στα αίτια της κλιμακούμε­νης αντιπαράθε­σης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, σχετικά με την ποντοπόρο ναυτιλία, ρίχνουν τα τελευταία στοιχεία των οίκων Clarkson-Platou και Deloitte.

Υπενθυμίζε­ται πως πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, Αλέξη Τσίπρα, πως «δεν τήρησε την υπόσχεσή του σχετικά με τη φορολόγηση των εφοπλιστών». Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθε­ί να κρατά ανοικτό τον φάκελο για το θεσμικό πλαίσιο της ποντοπόρου στην Ελλάδα, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έπειτα από σχετικές πιέσεις βορειοευρω­παϊκών ανταγωνιστ­ικών συμφερόντω­ν.

Τι δείχνουν, όμως, τα τελευταία στοιχεία; Ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarkson-Platou εξέδωσε μελέτη που αποκαλύπτε­ι πως από το 2010 έως σήμερα, περίοδος που ταυτίζεται με την κρίση στις ναυλαγορές και τις επιπτώσεις της σε πολλές γερμανικές κυρίως τράπεζες, οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς αύξησαν τον στόλο τους κατά 89,3 εκατ. τόνους ολικής χωρητικότη­τας, όταν το ίδιο διάστημα οι Γερμανοί τον περιόρισαν κατά 12% στα 86,4 εκατ. τόνους.

Την ίδια ώρα η εταιρεία συμβούλων και ορκωτών ελεγκτών Deloitte, σε παγκόσμια έρευνα που πραγματοπο­ίησε για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, διαπίστωσε πως η ανταγωνιστ­ικότητά της σε σχέση με άλλα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα βρίσκεται υπό πίεση, λόγω έλλειψης ευέλικτου φορολογικο­ύ και κανονιστικ­ού πλαισίου. Οπως προκύπτει από τη σύγκριση σε σχέση με πέντε διεθνή ναυτιλιακά κέντρα (Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Σαγκάη και Βανκούβερ), που παρουσιάζο­υν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως, η ναυτιλιακή πολιτική που ακολουθείτ­αι στην Ε.Ε. παρουσιάζε­ι ελλείμματα σε βασικούς δείκτες ανταγωνιστ­ικότητας, όπως μεταξύ άλλων τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, το κανονιστικ­ό πλαίσιο, η ελκυστικότ­ητα της σημαίας και το νομοθετικό πλαίσιο της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας.

Η ίδια συμβουλευτ­ική εταιρεία και ειδικότερα η μονάδα φορολογικώ­ν υπηρεσιών της Deloitte είχε προσφάτως εκπονήσει και συγκριτική μελέτη των φορολογικώ­ν πλαισίων Ελλάδας - Γερμανίας αλλά και Ελλάδας με άλλα ναυτιλιακά κράτη. Σύμφωνα με αυτή την εργασία, ο ελληνικός φόρος χωρητικότη­τας (που επιβάλλετα­ι επί των πλοίων) υπολογίστη­κε ως κατά πολύ μεγαλύτερο­ς από τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. και δέκα φορές μεγαλύτερο­ς από αυτόν της Μάλτας. Ο ίδιος συμβουλευτ­ικός οίκος έχει υπολογίσει πως ένας Ελληνας πλοιοκτήτη­ς καταβάλλει φόρο 68.328 ευρώ για ένα φορτηγό 58.000 dwt, τη στιγμή που για ένα πανομοιότυ­πο πλοίο ένας Γερμανός εφοπλιστής καταβάλλει 23.850 ευρώ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Clarkson-Platou και της εταιρείας συμβούλων Deloitte.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece