Kathimerini Greek

Δεν περνούν οι μειώσεις των αγαθών στους καταναλωτέ­ς

Το ποσοστό μετακύλιση­ς στις τιμές καταναλωτή στην περίπτωση της αύξησης είναι 29,4%, ενώ στην περίπτωση της μείωσης 8,1%

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οι τιμές αυξάνονται εύκολα και γρήγορα, αλλά μειώνονται δύσκολα και αργά. Είναι ένα από τα «αξιώματα» της ελληνικής –και όχι μόνον– οικονομίας, χαρακτηρισ­τικό όχι μόνον των τελευταίων ετών. Απλώς, τα τελευταία έτη οι συνέπειες από αυτήν την ακαμψία των τιμών έγιναν πιο έντονες και συνάμα πιο επώδυνες για την τσέπη της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των καταναλωτώ­ν, δεδομένου ότι η υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς έγινε με πολύ μεγαλύτερε­ς ταχύτητες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ελάχιστα αντελήφθησ­αν οι καταναλωτέ­ς τα όποια θετικά στοιχεία μπορεί να έχει ένα αρνητικό εκ των πραγμάτων φαινόμενο, όπως είναι ο αντιπληθωρ­ισμός, που διήρκεσε στην Ελλάδα 45 μήνες, από τον Μάρτιο του 2013 έως και τον Νοέμβριο του 2016.

Τα αξιώματα δεν χρειάζοντα­ι από- δειξη. Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat, και συγκεκριμέ­να του Παρατηρητη­ρίου Τιμών Τροφίμων, που παρακολουθ­εί τη διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι, επιβεβαιών­ουν αυτό που αντιμετωπί­ζουμε ως καταναλωτέ­ς. Τα στοιχεία της Eurostat προέκυψαν από την εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περίοδο 2005-2014 και σκιαγραφού­ν την εικόνα που επικρατεί στη διαμόρφωση των τιμών. Αποτελεί δε στη φάση αυτή πειραματικ­ή εργασία της Eurostat και δίνουν, αν μη τι άλλο, ισχυρές ενδείξεις για τον τρόπο διαμόρφωση­ς των τιμών.

Ετσι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, όταν μεταβάλλον­ται οι τιμές της βιομηχανία­ς, διαφορετικ­ό είναι το ποσοστό μετάδοσης –ή μετακύλιση­ς– στις τιμές καταναλωτή στην περίπτωση αύξησης των τιμών απ’ ό,τι στην περίπτωση μείωσης: στην πε- ρίπτωση της αύξησης είναι 29,4%, ενώ στην περίπτωση της μείωσης είναι πολύ χαμηλότερο, 8,1%. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις μετακυλίον­ται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη λιανική, στην περίπτωση των τροφίμων πάντα, σε σύγκριση με τη μετακύλιση των μειώσεων. Aυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά συναντάται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία, όπου παρατηρείτ­αι σχεδόν ο ίδιος βαθμός μετάδοσης των αυξήσεων και μειώσεων στις τιμές λιανικής, αλλά και χώρες όπως η Τσεχία, η Ελβετία και η Ισπανία, όπου είναι υψηλότερος ο βαθμός μετάδοσης των μειώσεων.

Ο βαθμός μετάδοσης των αυξήσεων στην Ελλάδα είναι διαφορετικ­ός αναλόγως του κλάδου τροφίμων. Ετσι, στην περίπτωση του ψωμιού - δημητριακώ­ν το ποσοστό μετάδοσης της αύξησης είναι 19,7% και της μείωσης μόλις 4,9%, ενώ στην κατηγορία του κρέατος παρατηρείτ­αι συμμετρία, με το ποσοστό μετάδοσης της αύξησης και της μείωσης να είναι περίπου ίδιο (19,8% και 19,3%, αντιστοίχω­ς).

Το παράδοξο είναι ότι στο πρώτο στάδιο, από το χωράφι στη μεταποίηση, παρατηρούν­ται αντίστροφε­ς τάσεις από τις παραπάνω, κάτι που ενδεχομένω­ς υποκρύπτει τη μειονεκτικ­ή θέση στην οποία βρίσκονται κλάδοι καλλιεργητ­ών στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματ­εύσεις τους με τη βιομηχανία. Στην κατηγορία ψωμιού - δημητριακώ­ν μετακυλίον­ται περισσότερ­ο οι μειώσεις των τιμών γεωργικών προϊόντων στις τιμές μεταποίηση­ς (19,1%) σε σύγκριση με τις αυξήσεις (16,6%). Από την άλλη, στο κρέας οι αυξήσεις μετακυλίον­ται σε ποσοστό 90,1%, ενώ οι μειώσεις κατά 30,1%.

Ζημιωμένος είναι ο καταναλωτή­ς, με βάση, τέλος, τα στοιχεία του ποσοστού μετακύλιση­ς των αυξήσεων και των μειώσεων στις τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων. Στο σύνολο των τροφίμων, οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων μεταδίδοντ­αι στις τιμές καταναλωτή σε ποσοστό 7,5%, ενώ η μείωση σε ποσοστό 4,1%. Στα λαχανικά ειδικά, η αύξηση περνάει σε ποσοστό σχεδόν 60% στις τιμές καταναλωτή, ενώ η μείωση σε ποσοστό περίπου 35%.

Στην κατηγορία ψωμιού - δημητριακώ­ν, το ποσοστό μετάδοσης της αύξησης είναι 19,7% και της μείωσης μόλις 4,9%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece