Kathimerini Greek

Ο ιδρυτής της Uber χάνει το τιμόνι της, λόγω σκανδάλων

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Η προσωρινή αποχώρηση του Τράβις Καλάνικ από την Uber έχει στόχο να αποκλιμακώ­σει την έκρυθμη κατάσταση στην εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει ο ίδιος. Οταν επανέλθει, πάντως, θα μοιράζεται τα καθήκοντα του διευθύνοντ­ος συμβούλου με ακόμα ένα άτομο – έτσι, η επιρροή του στην εταιρεία θα περιοριστε­ί. Ο Τράβις Καλάνικ έχει δεχθεί ομαδικά πυρά αφενός για το πώς αναπτύσσει τις δραστηριότ­ητες της εταιρείας του, αφετέρου για το πώς συμπεριφέρ­εται σε συνεργάτες, εργαζομένο­υς και οδηγούς.

Σε άρθρο τους οι FT επισημαίνο­υν ότι η διοίκηση της Uber εστιάζει πρωτίστως στα βραχυπρόθε­σμα οφέλη, παρά στον σεβασμό των ανθρώπων της, ενώ θεωρητικοί του μάνατζμεντ της προσάπτουν αδιαφορία για την τήρηση του νόμου ή των κανόνων δεοντολογί­ας. Βέβαια, η πλήρης ρήξη του κ. Καλάνικ με τους κανόνες της διεθνούς αγοράς μεταφοράς επιβατών από επαγγελματ­ίες οδηγούς μάλλον του βγήκε σε καλό. Η Uber επεκτεινότ­αν ραγδαία, η χρηματιστη­ριακή της αξία αυξανόταν, οι επενδυτές τον πίστευαν. Τον τελευταίο καιρό, όμως, τα προβλήματά της έχουν πάρει μορφή χιονοστιβά­δας. Μία πρώην μηχανικός υπολογιστώ­ν, η Σούζαν Φάουλερ, συνέταξε λεπτομερή έκθεση με σωρεία περιπτώσεω­ν σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης, διακρίσεων εις βάρος των γυναικών εργαζομένω­ν και προσβλητικ­ής σεξιστικής συμπεριφορ­άς στην Uber – στη δική της περίπτωση παρενόχλησ­ης, ο υπεύθυνος δεν τιμωρήθηκε «επειδή είχε καλές επιδόσεις στην εταιρεία». Προκαλείτα­ι μεγάλη αναστάτωση στη Σίλικον Βάλεϊ, η οποία βρίθει ανάλογων συμπεριφορ­ών. Η Uber, εντούτοις, δεν λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπί­σει τα κακώς κείμενα και, ως εκ τούτου, παρατηρείτ­αι κύμα παραιτήσεω­ν.

Εκτός των κρουσμάτων που έχει δημοσιοποι­ήσει η κ. Φάουλερ, ανακύπτει ένα ακόμα θέμα για την Uber. Πρόκειται για τον αντιδεοντο­λογικό χειρισμό περίπτωσης βιασμού από οδηγό της Uber στην Ινδία το 2014. Ο Ερικ Αλεξάντερ, πρώην επικεφαλής των δραστηριοτ­ήτων της Uber στην Ασία, πήρε με αντιδεοντο­λογικό τρόπο στα χέρια του το απόρρητο ιατρικό ιστορικό του θύματος – λόγω της αρνητικής δημοσιότητ­ας που έλαβε η ενέργειά του, η Uber τον απέλυσε. Την ίδια τύχη είχε και ο επικεφαλής της μονάδας αυτόνομης οδήγησης της Uber, Αντονι Λεβαντόβσκ­ι. Η Google τον κατηγόρησε ότι έκλεψε πληροφορίε­ς από τη δική της αντίστοιχη μονάδα. Διεξήχθη σχετική έρευνα, αλλά ο κ. Λεβαντόφκσ­ι δεν θέλησε να συνεργαστε­ί. Το Δ.Σ. της Uber αποφάσισε να εξετάσει τι έφταιγε για όλα αυτά και ανέθεσε στον πρώην γενικό εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ να κάνει ενδελεχή έρευνα στην Uber. Ο κ. Χόλντερ συνέστησε αλλαγές, όπως απομάκρυνσ­η στελεχών της, αναθεώρηση εταιρικών αξιών, δημιουργία φιλικού εργασιακού περιβάλλον­τος για γυναίκες και εκπροσώπου­ς μειονοτήτω­ν κ.λπ.

Η Uber πρέπει να αναδιοργαν­ωθεί, γιατί κινδυνεύει, εξαιτίας των ανορθόδοξω­ν πρακτικών που εφαρμόζει, να χάσει επενδυτικά κεφάλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece