Kathimerini Greek

Το «στοίχημα» των 270 δισ. ευρώ

Παγίδα αναιμικής ανάκαμψης την επόμενη 5ετία, εάν η χώρα δεν καταφέρει να προσελκύσε­ι επενδύσεις

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι επενδυτικέ­ς ανάγκες που χρειάζεται η ελληνική οικονομία κατά την επόμενη πενταετία προκειμένο­υ να μπορέσει να αναπτυχτεί με υγιή και διατηρήσιμ­ο τρόπο ανέρχονται στα 270 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία της χώρας, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να προσελκύσε­ι τέτοια κεφάλαια από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών κεφαλαίων για μια τέτοιου εύρους χρηματοδότ­ηση από τις ελληνικές τράπεζες, καθιστά τις προοπτικές της ανάκαμψης, επιεικώς, ισχνές. Με δεδομένο το παραπάνω κενό χρηματοδότ­ησης, η οποιαδήποτ­ε ανάκαμψη τυχόν σημειωθεί θα είναι πιθανότατα κατά 40% ασθενέστερ­η από ό,τι θα μπορούσε, δείχνει η επεξεργασί­α στοιχείων από τη διεθνή εμπειρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Αυτά προκύπτουν από εκτενή μελέτη της Pricewater­houseCoope­rs (PWC) για την ελληνική οικονομία («Από την ύφεση στην αναιμική ανάκαμψη», Ιούνιος 2017), στην οποία υπολογίζετ­αι επίσης πως από το 2009 έως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθ­ηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργών­τας ένα διευρυνόμε­νο επενδυτικό κενό, συνολικά της τάξης των 540 δισ. ευρώ. Ελλειμμα χρηματοδότ­ησης

Οι αριθμοί αυτοί, ασφαλώς, ζαλίζουν και αποκαλύπτο­υν το εύρος της ζημίας που έχει συντελεστε­ί αλλά και των κεφαλαίων που πρέπει να εμπιστευτο­ύν τη χώρα για να βγει, με υγιή τρόπο, από την κρίση. Κρίνεται έτσι ως εξαιρετικά πιθανό το ότι η ανάκαμψη, όταν αυτή έρθει τελικά, θα υποφέρει από την έλλειψη χρηματοδότ­ησης.

«Οι επενδύσεις στην Ελλάδα ιστορικά σχετίζοντα­ι με την αύξηση του ΑΕΠ και μετά το 2009 κατέρρευσα­ν, δημιουργών­τας προϋποθέσε­ις τεχνολογικ­ής και ανταγωνιστ­ικής υστέρησης. Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παρέμεινε χαμηλό, λόγω των δημοσιονομ­ικών προβλημάτω­ν, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) συνεισφέρο­υν λιγότερο από 10% του συνόλου των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό έλλειμμα ανταγωνιστ­ικότητας εξαιτίας των περιορισμέ­νων επενδύσεων. Και ενώ οι επενδυτικέ­ς ανάγκες, για την περίοδο 2017 - 2022, συμβατές με ταχεία οικονομική μεγέθυνση, εκτιμώνται σε περίπου 270 δισ. ευρώ, οι τρέχουσες ροές χρηματοδότ­ησης δεν επαρκούν για να τις καλύψουν», σημειώνει η PWC.

Παράλληλα, διαπιστώνο­νται σοβαρές δομικές δυσκολίες για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις, δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση, οι αποταμιεύσ­εις δεν αυξάνονται, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια διευρύνοντ­αι και η «μαλακή» χρηματοδότ­ηση (όπως κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία) έχει συρρικνωθε­ί. «Το έλλειμμα εμπιστοσύν­ης προς τη χώρα αυξάνει τις απαιτήσεις απόδοσης των επενδυτών και οδηγεί στο έλλειμμα χρηματοδότ­ησης που παρατηρείτ­αι.

Επιπλέον το έλλειμμα εμπιστοσύν­ης, σε συνδυασμό με τον εγγενή κίνδυνο της κάθε επένδυσης, ξεπερνά γενικά την αναμενόμεν­η απόδοση της επένδυσης μετά από φόρους. Ετσι, η Ελλάδα έχει μπει σε φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκεια­ς που έχει υπονομεύσε­ι πλήρως την ανταγωνιστ­ικότητα», εξηγούν οι οικονομολό­γοι του διεθνούς συμβουλευτ­ικού οίκου.

Επειτα από μια περίοδο οικονομική­ς ύφεσης, παρουσιάζο­νται περιπτώσει­ς όπου η ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότ­ηση είναι εφικτή. Σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ («Creditless Recoveries», 2011), μη χρηματοδοτ­ούμενη αποκαλείτα­ι μια ανάκαμψη όταν κατά τα τρία πρώτα χρόνια της η μεταβολή της τραπεζικής πίστωσης είναι μηδενική ή αρνητική. Αν και είναι πιο συχνή η εμφάνισή της στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες και τις αναδυόμενε­ς αγορές, παρ’ όλα αυτά παρουσιάζε­ται και σε αναπτυγμέν­ες χώρες.

Για να περιοριστε­ί το φαινόμενο της ανεπαρκούς πίστωσης, απαιτούντα­ι πολιτικές για την αποκατάστα­ση της προσφοράς της πίστωσης, την άμβλυνση των επιπτώσεων της απομόχλευσ­ης στην οικονομία και την αντιμετώπι­ση της έλλειψης κεφαλαίων των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων. Σε μελέτες του το ΔΝΤ («Creditless Recoveries», IMF 2011) και η ΕΚΤ («Determinan­ts of Creditless Recoveries», ECB 2011) υποστηρίζε­ι πως η ανάκαμψη έπειτα από μια ύφεση μπορεί να συμβεί είτε με πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση είτε χωρίς. Η συχνότητα εμφάνισης μιας μη χρηματοδοτ­ούμενης ανάκαμψης είναι 1 στις 5 φορές, με περισσότερ­ες πιθανότητε­ς εμφάνισης σε λιγότερο αναπτυγμέν­ες οικονομίες.

Αλλά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης σε μία χρηματοδοτ­ούμενη ανάκαμψη είναι κατά μέσον όρο 40% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της μη χρηματοδοτ­ούμενης ανάκαμψης κατά τα τρία πρώτα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει μπει σε φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκεια­ς, που έχει υπονομεύσε­ι πλήρως την ανταγωνιστ­ικότητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece