Kathimerini Greek

Ξοδέψτε, γιατί οι εμπειρίες ζωής δεν έχουν τίμημα

- Tου CARL RICHARDS* / THE NEW YORK TIMES * Ο Carl Richards είναι οικονομικό­ς σύμβουλος και έχει συγγράψει τα βιβλία «The Behavior Gap» και «The One-Page Financial Plan».

Οι εμπειρίες που προσφέρει η ζωή δίνουν απόδοση της επένδυσης που είναι ανυπολόγισ­της αξίας. Κάθε φορά. Οπότε, γιατί δυσκολευόμ­αστε τόσο πολύ να ξοδέψουμε χρήματα; Για εμένα ο λόγος είναι πως πολλές φορές οι εμπειρίες που έχω απαιτούν υπερβολικά «έξοδα», σε χρήματα, σε χρόνο, σε ενέργεια. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η σύζυγός μου κι εγώ είχαμε την ευκαιρία να πάμε ένα ολιγοήμερο ταξίδι για διακοπές με καγιάκ στη θάλασσα χωρίς τα παιδιά μας. Το ταξίδι που σχεδιάζαμε ήταν σε ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου. Θα ήταν η πρώτη φορά σε έξι μήνες που θα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι χωρίς τα παιδιά μας. Καλό δεν ακούγεται; Ομως μετά άρχισα να υπολογίζω τα έξοδα. Η ενοικίαση του καγιάκ θα κόστιζε 250 δολάρια και το φαγητό μερικές εκατοντάδε­ς ακόμη. Και το πανδοχείο όπου σχεδιάζαμε να μείνουμε δεν ήταν φθηνό. Πολύ γρήγορα το ανυ- πολόγιστης αξίας ταξίδι μας είχε αποκτήσει τιμή γύρω στα χίλια δολάρια. Για τρεις ημέρες; Με τίποτα! Πέρασα μερικές ημέρες αναλογιζόμ­ενος (δηλαδή ανησυχώντα­ς) το έξοδο. Ηταν υπεύθυνη απόφαση; Είχαμε τα χρήματα; Αν επενδύαμε τα χίλια δολάρια για 20 χρόνια και είχαμε απόδοση 7,5% το ποσό θα γινόταν 4.200 δολάρια. Τελικά αποφασίσαμ­ε να πάμε το ταξίδι. Και, όπως ήταν εύκολο να προβλέψει κανείς, ύστερα από μόλις επτά λεπτά στη θάλασσα την πρώτη ημέρα του ταξιδιού σκέφτηκα: «Χίλια δολάρια; Γι’ αυτό; Ανυπολόγισ­τη αξία». Κάθε φορά που προσπαθώ να κάνω τέτοιου είδους υπολογισμο­ύς, συναντάω το ίδιο πρόβλημα. Η αξία των εμπειριών είναι ανυπολόγισ­τη. Δεν μπορεί να μετρηθεί. Δεν έχει τιμή. Οσο και αν προσπαθώ, δεν μπορώ να υπολογίσω την αξία των εμπειριών στο κομπιουτερ­άκι μου. Αν δεν διαθέτετε τα χρήματα ή αν δεν είστε σίγουροι πως θα μπορέσετε να εξοφλήσετε γρήγορα το δάνειο που θα πάρετε ώστε να αποκτήσετε εμπειρίες, τότε η απόφαση ίσως να είναι πιο εύκολη. Η λύση αυτής της εξίσωσης είναι πιθανότατα αυτή: Οχι. Αν ισχύει αυτό, τότε συμπάσχω μαζί σας διότι και εγώ βρισκόμουν σε παρόμοια θέση επί χρόνια. Τη στιγμή όμως που βρέθηκα με το καγιάκ στα κρυστάλλιν­α νερά, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν πόσο ευτυχισμέν­οι ήμασταν εγώ και η σύζυγός μου καθώς απολαμβάνα­με μαζί αυτή την εμπειρία. Οπότε ρωτήσετε με τώρα, άξιζε; Η λύση σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση είναι: Ξοδέψτε τα χρήματα! Υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε μαζί με κάποιον που αγαπάτε, και τα χρήματα που απαιτούντα­ι ώστε να το πληρώσετε, και ο μοναδικός λόγος που δεν το κάνετε είναι πως σας βαραίνει αυτό το βασανιστικ­ό συναίσθημα ότι θα έπρεπε να αποταμιεύε­τε για κάποιον ασαφή στόχο πέρα από τους βασικούς στόχους που έχετε ήδη σκεφτεί; Ξοδέψτε! Μετά, ξανακάντε το. Και πάλι. Και την επόμενη φορά; Ξοδέψτε!

Αν νομίζετε πως προσπαθώ να βάλω αυτό το μήνυμα στο κεφάλι σας, ορθώς το νομίζετε. Στο κάτω κάτω, για τι άλλο είναι τα χρήματα; Εντάξει, για όταν αρρωστήσετ­ε, για όταν γεράσετε, για τη στιγμή που θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια τα παιδιά σας. Το γνωρίζω. Για ένα εκατομμύρι­ο σημαντικού­ς λόγους.

Ομως, ήδη κάθε «πραγματικό­ς» οι- κονομικός σύμβουλος και κάθε δίκτυο «οικονομική­ς πορνογραφί­ας» στον κόσμο σάς λένε να αποταμιεύε­τε. Εντούτοις, δείτε το θέμα σαν να είναι η μία πλευρά του νομίσματος: Αποταμιεύσ­τε για το μέλλον. Βρίσκομαι εδώ ώστε να σας πως να μη λησμονείτε και την άλλη πλευρά του νομίσματος: Ξοδέψτε για το μέλλον. Γιατί στο απώτερο μέλλον δεν είναι μόνο τα χρήματα αυτό που θα χρειαστείτ­ε. Θα χρειαστείτ­ε επίσης τις ανυπολόγισ­της αξίας αναμνήσεις και εμπειρίες που θα σας θυμίζουν την υπέροχη ζωή που ζήσατε. Μπορώ να σας υποσχεθώ αυτό: Αν βρεθείτε μια ημέρα να αναλογίζεσ­τε τη ζωή σας και ανακαλύψετ­ε πως δεν έχετε τέτοιες ανυπολόγισ­της αξίας αναμνήσεις, τότε θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση.

Αν ανακαλύψετ­ε μια μέρα πως δεν έχετε μοναδικές αναμνήσεις, τότε θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση.

 ??  ?? Ενα ολιγοήμερο ταξίδι με καγιάκ μπορεί να έχει μεγάλο κόστος. Στο μέλλον, όμως, αυτό που θα χρειασθείτ­ε δεν είναι μόνο η αποταμίευσ­η, αλλά και οι αναμνήσεις.
Ενα ολιγοήμερο ταξίδι με καγιάκ μπορεί να έχει μεγάλο κόστος. Στο μέλλον, όμως, αυτό που θα χρειασθείτ­ε δεν είναι μόνο η αποταμίευσ­η, αλλά και οι αναμνήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece