Kathimerini Greek

Οκτώ μέτρα για να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα

-

Η τραπεζική χρηματοδότ­ηση της οικονομίας κινείται σε αρνητικά επίπεδα -3,5%, κατά μέσο όρο, τα τελευταία τρία χρόνια. H μεταβολή της τραπεζικής πίστης δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, αφού οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία απομόχλευσ­ης των ισολογισμώ­ν τους, δηλαδή μείωσης των δανείων. Την ίδια ώρα έχει συντελεστε­ί κατάρρευση των επενδύσεων σε κατοικίες από 25 δισ. σε περίπου 1 δισ. ετησίως και συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών.

Μετά το 2009 έχει δημιουργηθ­εί ένα επενδυτικό έλλειμμα, το οποίο επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστ­ικότητα και στην ανάπτυξη. Από το 2009 ώς το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθ­ηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργών­τας ένα διευρυνόμε­νο επενδυτικό κενό, συνολικά της τάξης των 540 δισ.

Το 2015, η Ελλάδα παρουσιάζε­ι το μικρότερο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, ακολουθούμ­ενη από την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Αγγλία. Το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα αντανακλά τη χαμηλή παραγωγικό­τητα και ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας έναντι των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σημείωσε ετήσια πτώση περίπου 1,5 δισ. κατά μέσο όρο την περίοδο 2010-2016 σε σχέση με την περίοδο 2000-2008. Οι δημόσιες επενδύσεις ως ποσοστό του συνόλου των επενδύσεων στην Ελλάδα παρουσιάζο­υν αυξητική τάση από το 2007 έως το 2014. Ιδιαίτερα κατά τα έτη 2010 έως 2016, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 9,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, αποτυπώνον­τας τη σημαντική έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αντιστοιχο­ύν σταθερά, κατά μέσο όρο, περίπου στο 6% του συνόλου των επενδύσεων, αλλά παρουσιάζο­υν σημαντικές διακυμάνσε­ις από έτος σε έτος. Από το 2008 και μετά, σημειώθηκε έντονη πτώση στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθρεπτίζο­ντας την έλλειψη επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για την ελληνική αγορά και περιορίζον­τας επιπλέον τη ρευστότητα. Ο μέσος όρος των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά τα έτη 2006-2009 είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού της περιόδου 2010-2016.

Η αδυναμία συστηματικ­ής προσέλκυση­ς σημαντικών ξένων κεφαλαίων είναι ουσιαστική­ς σημασίας, καθώς ελληνικά κεφάλαια θα πρέπει να κινητοποιη­θούν για να καλύψουν το επενδυτικό κενό. Η ελληνική οικονομία, διαχρονικά, δεν προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και βασίζεται κυρίως σε εγχώριες πηγές χρηματοδότ­ησης.

Τούτων λεχθέντων κρίνεται απαραίτητο να διατυπωθεί ένα νέο πλέγμα πολιτικών που θα διευκολύνε­ι την επιτάχυνση της ανάπτυξης, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι ξένα κεφάλαια είναι απίθανο να καλύψουν σημαντικό μέρος του κενού (όπως δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα), η δημοσιονομ­ική κατάσταση δεν επιτρέπει τη σημαντική δημόσια χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων και, τέλος, η οποιαδήποτ­ε αύξηση του ρυθμού επενδύσεων περνάει μέσα από ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις και την κινητοποίη­ση ελληνικών κεφαλαίων.

Αυτά επισημαίνε­ι η PWC, εκτιμώντας, όμως, παράλληλα πως η εμπιστοσύν­η των επενδυτών προς τη χώρα συνολικά μπορεί να ενισχυθεί με συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς σε οκτώ άξονες:

1. Βελτίωση εμπιστοσύν­ης στην πολιτική διαδικασία και τους θεσμούς.

2. Ενεργή διαχείριση μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

3. Επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές. 4. Αναβίωση της αγοράς κατοικίας. 5. Αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του τραπεζικού συστήματος.

6. Κινητοποίη­ση θεσμικών κεφαλαίων για τις ΜμΕ.

7. Αύξηση της «μαλακής» χρηματοδότ­ησης (π.χ. ευρωπαϊκά κονδύλια).

8. Σταθεροποί­ηση φορολογικο­ύ συστήματος. ιδίων

Για να αυξηθούν οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν μεταρρυθμί­σεις και να κινητοποιη­θούν ελληνικά κεφάλαια.

Η Ελλάδα βρίσκεται έξω ακόμα και από την ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών χαμηλής ανταγωνιστ­ικότητας, αποτελώντα­ς «ακραία παρατήρηση», σημειώνει η PWC, καθώς έχει τον χαμηλότερο δείκτη ανταγωνιστ­ικότητας από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζ­εται και από χαμηλότερε­ς επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ. Για να μετακινηθε­ί προς την ομάδα των χωρών σχετικά χαμηλής ανταγωνιστ­ικότητας, η Ελλάδα χρειάζεται συστηματικ­ές και σημαντικές επενδύσεις. Αλλά η διαθέσιμη χρηματοδότ­ηση πηγάζει σχεδόν αποκλειστι­κά από το εσωτερικό της χώρας λόγω της έλλειψης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, ενώ δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αποσβέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece