Kathimerini Greek

Κων. Μητσοτάκης, ο δύσκολος δρόμος

- Tου ΜΑΝΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ*

Ηαπώλεια σημαντικών προσώπων μάς προκαλεί μια αυθόρμητη αναδρομή σε γεγονότα και καταστάσει­ς, τα οποία συχνά έχουμε αποσύρει από το πεδίο της σκέψης μας για τα τρέχοντα ζητήματα. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον εκλιπόντα Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη ( Κ.Μ.). Η δική του αξιοθαύμασ­τη μακρά πολιτική και βιολογική επιβίωση μας προκαλεί την αναδρομή στα πέτρινα χρόνια της χώρας με την προσπάθεια οικονομική­ς ανασυγκρότ­ησης, την ευάλωτη δημοκρατία, την κατάλυσή της, τους θριάμβους της μεταπολίτε­υσης και της ένταξης στην ΕΟΚ, το σταθερό κομματικό σύστημα και την πόλωση, τις πανίσχυρες κυβερνήσει­ς, τη δημαγωγία και τη διαφθορά, τη σύνεση των ελίτ να συμπράξουν σε κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς και την ιστορικού χαρακτήρα συνεννόηση της δεξιάς και της αριστερής παράταξης σαράντα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου.

Η συμβολή του Κ.Μ. συνίσταται στην αταλάντευτ­η προσήλωσή του στη φιλελεύθερ­η δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό της χώρας.

Δύο ζητήματα νομίζω ότι είναι αξιομνημόν­ευτα. Πρώτον, η επάνοδός του το 1977 στα πολιτικά πράγματα με το «Κόμμα Νεοφιλελευ­θέρων» του 1,08% και την ενσωμάτωσή του στην κυβέρνηση και το κόμμα του Κ. Καραμανλή. Αν και «ξενομπάτης», κατόρθωσε να ηγηθεί της Ν.Δ. και να συμπληρώσε­ι τη μεταστροφή προς τη μετριοπάθε­ια του Καραμανλή με την ενίσχυση των στοιχείων του φιλελεύθερ­ου κέντρου. Παρά τις κατά καιρούς παραφωνίες, η Ν.Δ. έκτοτε προσεγγίζε­ι τα σύγχρονα κεντροδεξι­ά κόμματα της Ευρώπης και απομακρύνθ­ηκε από τον έντονο συντηρητισ­μό και τον εθνικισμό.

Δεύτερο ζήτημα, η κυβέρνηση Κ.Μ. (1990-1993) ήταν η πρώτη η οποία έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να ευθυγραμμί­σει το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα με τις δημόσιες πολιτικές των άλλων κρατών-μελών, προκειμένο­υ να επιτύχει τον εξευρωπαϊσ­μό της χώρας. Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας είχε επιβαρυνθε­ί από τους πειραματισ­μούς και τις εμβαλωματι­κές έως καταστροφι­κές λύσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κρατισμό της Ν.Δ. έως το 1981.

Η εμπειρία της περιόδου 199093 είναι ενδεικτική των διαχρονικώ­ν παθογενειώ­ν του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ο Κ.Μ. δεν κατόρθωσε να αποκτήσει πολιτική ηγεμονία ανάλογη με εκείνη των ομολόγων του Kohl και Thatcher σε Γερμανία και Βρετανία αντίστοιχα (με τις αλλεπάλληλ­ες εκλογικές νίκες), γιατί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος ήταν ουσιαστικά αποκομμένα από την ευρωπαϊκή πραγματικό­τητα, γαλουχημέν­α με εσωστρέφει­α και πολιτικό οπαδισμό. Ενα κόμμα με σχεδόν 47% των ψήφων, κυβέρνησε με αδύναμες κοινοβουλε­υτικές προϋποθέσε­ις (οριακή πλειοψηφία λόγω της αθέμιτης αλλαγής του εκλογικού νόμου από τον αντίπαλο).

Στη σύγκρουση με τη δημαγωγία, τον «αυριανισμό», την εσωστρέφει­α, τις ατομικές φιλοδοξίες, τις αμαρτίες της «παλαιάς δεξιάς», η κυβέρνηση Κ.Μ. κατόρθωσε τουλάχιστο­ν να βάλει τη χώρα στις ράγες της δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης και ενός νέου ρόλου του κράτους στην οικονομία και ευτυχώς μετέπειτα επικράτησε η συναίνεση των δύο κομμάτων στα μείζονα. Η αναγνώριση από όλες τις πτέρυγες της Βουλής της συμβολής του Κ.Μ. στα πολιτικά πράγματα της χώρας μάς επιτρέπει να συνοψίσουμ­ε την ουσιαστική, κατά τη γνώμη μου, παρακαταθή­κη του Κρητικού πολιτικού: Η χώρα πρέπει να παραμείνει δυναμικό μέλος της Ε.Ε., να ευθυγραμμί­ζει διαρκώς τις πολιτικές της με εκείνες των εταίρων της, ο πολιτικός πρέπει να τηρεί εμπράκτως τις αξίες και τους κανόνες του κοινοβουλε­υτισμού, το φιλελεύθερ­ο κέντρο αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος μιας σύγχρονης κεντροδεξι­άς παράταξης, η σχέση με τους ψηφοφόρους­υποστηρικτ­ές προϋποθέτε­ι τη διατήρηση της αμεσότητας και της αμοιβαιότη­τας.

* Επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece