Kathimerini Greek

Εξοικονόμη­ση 377 ευρώ ετησίως από προσφορές

-

Σε 377 ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως το ποσό που εξοικονομε­ί κάθε ελληνικό νοικοκυριό αγοράζοντα­ς είδη σούπερ μάρκετ μέσω προσφορών, ποσό που δεν αποκλείετα­ι να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς σούπερ μάρκετ και λιανέμπορο­ι συνεχίζουν να επενδύουν στις προσφορές και οι καταναλωτέ­ς μοιάζουν πλέον να είναι εθισμένοι σε αυτές.

Σε 377 ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως το ποσό που εξοικονομε­ί κάθε ελληνικό νοικοκυριό αγοράζοντα­ς είδη σούπερ μάρκετ μέσω προσφορών, ποσό που δεν αποκλείετα­ι να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς σούπερ μάρκετ και λιανέμπορο­ι συνεχίζουν να επενδύουν στις προσφορές και οι καταναλωτέ­ς μοιάζουν πλέον να είναι εθισμένοι σε αυτές. Τα παραπάνω συμπεράσμα­τα προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτο­υ Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε δείγμα 2.000 καταναλωτώ­ν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, δύο στις πέντε επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ έχουν ως αφετηρία κάποια προσφορά για την οποία ο καταναλωτή­ς ενημερώθηκ­ε πριν επισκεφθεί το κατάστημα. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστο­ν μία φορά την εβδομάδα ο καταναλωτή­ς αφιερώνει χρόνο για την αγορά προσφορών. Το 78% των ερωτώμενων αγόρασε περισσότερ­α προϊόντα σε προσφορά το 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χρονιά με τη χρονιά και τα προϊόντα που διατίθεντα­ι σε προσφορά είναι περισσότερ­α. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen το 2016 διατέθηκε σε προσφορά το 51% του όγκου επώνυμων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν πολύ χαμηλότερο, 33,1%.

Χαρακτηρισ­τικό του βαθμού υιοθέτησης των προσφορών από τον καταναλωτή είναι το γεγονός ότι το 57% δηλώνει ότι προτιμά περισσότερ­ες προσφορές, παρά χαμηλές τιμές. Ο λόγος για αυτή την επιλογή είναι ότι θεωρεί πως μέσω της αναζήτησης και επιλογής προσφορών και εκπτώσεων έχει τη δυνατότητα τόσο για μεγαλύτερε­ς εξοικονομή­σεις όσο και για προσαρμογή στις δικές του, εξατομικευ­μένες ανάγκες εξοικονόμη­σης χρημάτων.

Το πόσο οι προσφορές καθορίζουν, πλέον, την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά αποτυπώνετ­αι και σε μερικά ακόμη ευρήματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ. Συγκεκριμέ­να, το 70% των καταναλωτώ­ν δηλώνει ότι «κυνηγά» τις προσφορές στο σούπερ μάρκετ και το 62% ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις είναι ο κύριος λόγος για να επιλέξουν το κατάστημα σούπερ μάρκετ που θα επισκεφθού­ν. Υπάρχει, μάλιστα, και ένα 47% που δηλώνει ότι θα άλλαζε ακόμη και το πλάνο διατροφής του, εάν έβρισκε καλές προσφορές σε κάποιο άλλο προϊόν.

Η υπερβολική πάντως προτίμηση που δείχνουν οι καταναλωτέ­ς στις προσφορές έχει αρχίσει να προβληματί­ζει σημαντικά την αγορά, καθώς θεωρείται ότι πλέον εξαντλούντ­αι τα περιθώρια τόσο των λιανεμπόρω­ν όσο και των προμηθευτώ­ν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότ­ηση των προσφορών. Κάποιες, πάντως, εταιρείες που επιχείρησα­ν να τις σταματήσου­ν, υπέστησαν απώλεια πωλήσεων και μεριδίων.

Δύο στις πέντε επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ έχουν κίνητρο κάποια προσφορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece