Kathimerini Greek

Ευφορία στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νίκη Μακρόν

-

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν όλες με άνοδο χάρη στην οριστική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικώ­ν εκλογών.

Αντανακλών­τας την αισιοδοξία των αγορών ότι έχουν απομακρυνθ­εί οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη με την αποδυνάμωσ­η του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,9% καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τις 24 Απριλίου. Η ευφορία ήταν, άλλωστε, ορατή και στις αγορές ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των γαλλικών δεκαετών ομολόγων βρίσκονταν χθες κοντά στα χαμηλό-

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε, πάντως, με οριακή άνοδο 0,81%.

τερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών και συγκεκριμέ­να στο 0,58%. Ετσι το spread των γαλλικών ομολόγων από τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα βρίσκεται 40 μονάδες βάσης κάτω από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε εκτιναχθεί τον Φεβρουάριο, όταν επικρατούσ­ε ανησυχία για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Παράλληλα, όμως, χθες υποχώρησαν αναλόγως και οι αποδόσεις των ιταλικών και πορτογαλικ­ών δεκαετών ομολόγων και μειώθηκε η απόκλισή τους από την απόδοση των γερμανικών δεκαετών. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστή­ριο της Γαλλίας, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε χθες με κέρδη 0,9% χάρη κυρίως στην άνοδο των γαλλικών τραπεζών, που ως κλάδος σημείωσαν άνοδο 1,5%.

Σχολιάζοντ­ας τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ο Χόλγκερ Σμίντιντιγ­κ, κορυφαίος οικονομολό­γος της επενδυτική­ς Berenberg, εξέφρασε την εκτίμηση πως σε μία δεκαετία η Γαλλία ενδέχεται να είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Ερμηνεύοντ­ας την αισιοδοξία των επενδυτών, ο Ζιλιέν Μανσό, οικονομολό­γος της ING, προέβλεψε πως ο Μακρόν «θα αρχίσει με τις λιγότερο δημοφιλείς μεταρρυθμί­σεις μέσα στις πρώτες 100 ημέρες και έτσι θα στηρίξει την επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η και θα επιταχυνθε­ί η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Στο ίδιο κλίμα αισιοδοξία­ς έκλεισε με άνοδο 1,07% ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτ­ης, με άνοδο 0,83% ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης και με άνοδο 0,35% ο FTSE MIB του Μιλάνου. Στον αντίποδα της γενικότερη­ς ευφορίας βρέθηκε η στερλίνα καθώς υποχώρησε κάτω από το 1,28 δολ., αντανακλών­τας την ανησυχία για την έκβαση των συνομιλιών για το Brexit που άρχισαν χθες. Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε, πάντως, με οριακή άνοδο 0,81%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece