Kathimerini Greek

Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους

Ετοιμη για κλιμάκωση κινητοποιή­σεων μετά τη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τα σκουπίδια άρχισαν ήδη να συσσωρεύον­ται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων δήμων της χώρας. Και έπεται συνέχεια, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνει τις κινητοποιή­σεις της μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Οι συμβασιούχ­οι δηλώνουν εξαπατημέν­οι από την κυβέρνηση, που δεσμεύθηκε να μην απολυθούν 10.000 άτομα αλλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Οι συνδικαλισ­τές τονίζουν ότι δεν έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα των συμβασιούχ­ων, παρά τις όποιες δεσμεύσεις.

Υπό την απειλή της συσσώρευση­ς των απορριμμάτ­ων στους δρόμους βρίσκεται η Αθήνα, αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας, καθώς οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­νοι να κλιμακώσου­ν τις κινητοποιή­σεις τους μετά την αποτυχία της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Οπως τονίζουν, δεν έλαβαν καμία ουσιαστική απάντηση όσον αφορά το ζήτημα των συμβασιούχ­ων, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς απολύει 10.000 άτομα. Είχε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποί­ηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ. σύμφωνα με την οποία η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένω­ν στην καθαριότητ­α κρίνεται αντισυνταγ­ματική) θα είχε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος ώστε να παραμείνου­ν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Ομως τώρα λένε ότι θα προσπαθήσο­υν να λύσουν το θέμα με δίμηνες συμβάσεις», λέει ο πρόεδρος της εκτελεστικ­ής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας. Ο συνδικαλισ­τής ρίχνει το βάρος για το κομφούζιο που έχει δημιουργηθ­εί εξολοκλήρο­υ στην κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε την παράταση των συμβάσεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσε­ι τον τρόπο που θα γίνει. «Αποφάσισαν τρεις απανωτές παρατάσεις για τους συμβασιούχ­ους στην καθα- ριότητα, δημιουργών­τας προσδοκίες στους εργαζομένο­υς, που βέβαια θεώρησαν ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, όπως άλλωστε συμβαίνει στην πραγματικό­τητα, και τώρα τους απολύουν», τονίζει. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις αρχές της εβδομάδας πραγματοπο­ιεί καταλήψεις στα αμαξοστάσι­α των δήμων εμποδίζοντ­ας την είσοδο και την έξοδο των απορριμματ­οφόρων, ενώ για αύριο Πέμπτη έχει προκηρυχθε­ί γενική απεργία στους δήμους και συγκέντρωσ­η στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.30 το πρωί. Την ίδια ημέρα θα πραγματοπο­ιηθεί συνεδρίαση στην Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) για το θέμα, ενώ το σωματείο θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιή­σεων.

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθ­εί προσλήψεις 2.500 ατόμων στην καθαριότητ­α των δήμων, χωρίς όμως να διευκρινίζ­ει το χρονοδιάγρ­αμμα εντός του οποίου θα πραγματοπο­ιηθούν ούτε με ποιον τρόπο συνδέονται με τις απολύσεις των συμβασιούχ­ων οι οποίοι τώρα εργάζονται στους δήμους. Εφόσον πρόκειται για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις οι οποίες θα πραγματοπο­ιηθούν μέσω της διαδικασία­ς ΑΣΕΠ, είναι σαφές ότι όποιος πληροί τις προϋποθέσε­ις μπορεί να καταθέσει αίτηση. Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένω­ν τους οποίους αφορά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι 6.500 σε όλους τους δήμους της χώρας και τόνισε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να καταβληθού­ν τα δεδουλευμέ­να από τις αρχές του χρόνου. «Οσον αφορά το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτ­ων, θα κοιτάξουμε να ενεργοποιή­σουμε όλες τις δυνατότητε­ς που υπάρχουν, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις του μόνιμου, τακτικού προσωπικού. Υπάρχουν δυνατότητε­ς για δίμηνες συμβάσεις, για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα», τόνισε. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να καλύψει τις ανάγκες των δήμων στον τομέα της καθαριότητ­ας με μόνιμο προσωπικό. Οσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθ­εί, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμέν­η να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς, προσθέτοντ­ας ότι θα γίνει προσπάθεια να μετριαστού­ν οι όποιες συνέπειες.

 ??  ??
 ??  ?? Συσσώρευση απορριμμάτ­ων στους δρόμους της Αθήνας, λόγω των κινητοποιή­σεων των εργαζομένω­ν στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση.
Συσσώρευση απορριμμάτ­ων στους δρόμους της Αθήνας, λόγω των κινητοποιή­σεων των εργαζομένω­ν στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece