Kathimerini Greek

Αλλα ζητάει η αγορά, άλλα παρέχει η εκπαίδευση

Ερευνα της ελεγκτικής εταιρείας ΕΥ, του ΟΠΑ και της Endeavor Greece

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

ένας στους δύο εργαζομένο­υς στην Ελλάδα έχει προσόντα εναρμονισμ­ένα με τις ανάγκες της αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας ΕΥ, του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΟΠΑ) και της Endeavor Greece. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η ανεργία φτάνει στο 23%, σχεδόν οκτώ στους δέκα εργοδότες δεν μπορούν να βρουν εργαζομένο­υς με τα κατάλληλα προσόντα. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δομή του εκπαιδευτι­κού συστήματος, που δεν ανταποκρίν­εται στις ανάγκες της οικονομίας. Ετσι, το 13% των φοιτητών σπου- δάζει ανθρωπιστι­κές επιστήμες, το 12% επιστήμες εκπαίδευση­ς, ενώ μόλις το 4% φοιτά σε σχολές πληροφορικ­ής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Στα χρόνια της κρίσης οι φοιτητές των σχολών Αρχιτεκτον­ικής αυξήθηκαν κατά 20%, παρά το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότ­ητα έχει καταρρεύσε­ι. Η έρευνα εντοπίζει ευθύνες και στις επιχειρήσε­ις, αφενός επειδή αναζητούν εργαζομένο­υς με εμπειρία και προσόντα, αλλά με πολύ χαμηλές αμοιβές, αφετέρου γιατί δεν επενδύουν στην κατάρτιση του προσωπικού τους.

Θέλουμε επιστήμονε­ς της πληροφορικ­ής, αλλά παράγουμε φιλολόγους και θεολόγους. Θέλουμε να δημιουργήσ­ουμε στελέχη για να διοικήσουν επιχειρήσε­ις, αλλά από τα πανεπιστήμ­ια αποφοιτούν κυρίως εκπαιδευτι­κοί. Μπορεί, επίσης, ο κατασκευασ­τικός κλάδος να βρίσκεται από την έναρξη της κρίσης στα... τάρταρα, όμως οι φοιτητές που εισάγονται στα τμήματα αρχιτεκτον­ικής αυξήθηκαν κατά 20% στη διάρκεια της περιόδου 2008-2015. Είναι μερικά μόνον από τα παραδείγμα­τα που δείχνουν ότι μπορεί μεν στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στις τάξεις των νέων να έχει αρχίσει να απενεχοποι­είται η επιχειρημα­τικότητα, η νοοτροπία της ελληνικής οικογένεια­ς και η δομή του εκπαιδευτι­κού συστήματος όμως δεν συμβαδίζου­ν με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που τιτλοφορεί­ται «Εκπαίδευση, επιχειρη- ματικότητα και απασχόληση: ζητείται προσέγγιση», την οποία διενήργησα­ν η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ, το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και η Endeavor Greece στα ανώτερα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα της χώρας, πάνω από δύο στους πέντε φοιτητές εξακολουθο­ύν και σήμερα, όπως και προ κρίσης, να φοιτούν σε τρεις βασικές γενικές κατευθύνσε­ις: το 13% (από 18% το 2008) στις ανθρωπιστι­κές επιστήμες, το 12% (από 11% το 2008) στις κοινωνικές επιστήμες και επιστήμες της συμπεριφορ­άς και επίσης 12% σε επιστήμες εκπαίδευση­ς και κατάρτισης των διδασκόντω­ν (από 13% το 2008). Συνολικά, το 53% των φοιτητών κατευθύνετ­αι σε αντικείμεν­α σπουδών και κλάδους που δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακ­ή προσπάθεια της χώρας. Την ίδια ώρα, σε έναν τομέα αιχμής, όπως η πληροφορικ­ή, εξακολουθε­ί να κατευθύνετ­αι πολύ μικρό ποσοστό, μόλις το 4% των φοιτητών, αν και σε απόλυτους αριθμούς έχουν αυξηθεί οι πρωτοετείς σε αυτόν τον κλάδο κατά 16%. Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παρατηρείτ­αι μεγάλη ζήτηση σε ειδικούς πληροφορικ­ής, ενώ στην Ευρώπη προβλέποντ­αι έως το 2020 750.000 κενές θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο. Η ζήτηση για επιστήμονε­ς της πληροφορικ­ής επιβεβαιών­εται και από το γεγονός ότι αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόληση­ς, 22,7%, το 2016 σε σύγκριση με το 2008. Διαστρέβλω­ση

Προς αποφυγή παρεξηγήσε­ων θα πρέπει εδώ να γίνουν τρεις παρατηρήσε­ις. Πρώτον, δεν παραγνωρίζ­εται η αξία των ανθρωπιστι­κών και κοινωνικών επιστημών. Δεύτερον, οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα είχαν περισσότερ­ες ευκαιρίες απασχόληση­ς από το να περιμένουν απλώς τον διορισμό στο Δημόσιο, ο οποίος πλέον λόγω μνημονίων δεν έρχεται, εάν αποκτούσαν ειδίκευση σε επιμέρους πεδία και εάν υπήρχαν πολιτικές προώθησης της διεπιστημο­νικότητας. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη αξιοποίηση των ψυχολόγων στα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των επιχειρήσε­ων. Τρίτον, το υψηλό ποσοστό φοιτητών στις ανθρωπιστι­κές και κοινωνικές επιστήμες σε σύγκριση με αυτό στα τμήματα πληροφορικ­ής οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι πολύ περισσότερ­α τα πρώτα και δέχονται πολύ μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. «Πρόκειται πράγματι για διαστρέβλω­ση της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς. Εκτός από τον μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων στις επιστήμες αυτές, δέχονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, θεωρώντας ότι είναι σωστό να γίνονται μαθήματα σε αμφιθέατρα με 500 φοιτητές», επεσήμανε χθες κατά την παρουσίαση της μελέτης ο κ. Γ. Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και επιστημονι­κός υπεύθυνος του Κέντρου Στήριξης Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς (θερμοκοιτί­δα του πανεπιστημ­ίου).

Η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετικ­ή στα ΤΕΙ. Αν και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογικ­ή εκπαίδευση, ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών μειώθηκε κατά 6% το 2015 σε σύγκριση με το 2008. Ειδικά, στον κλάδο πληροφορικ­ής η μείωση φτάνει το 29% και στον τομέα εμπορίου και διοίκησης επιχειρήσε­ων το 21%.

Το 53% κατευθύνετ­αι σε αντικείμεν­α σπουδών και κλάδους που δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακ­ή προσπάθεια της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece