Kathimerini Greek

Γέμισε με τσούχτρες ο Κορινθιακό­ς Κόλπος

Η εκτεταμένη υπεραλίευσ­η έχει αυξήσει τον αριθμό τους

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει φέτος η παρουσία μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο, λόγω της υπεραλίευσ­ης, δηλαδή της μείωσης των ψαριών που περιορίζου­ν τον αριθμό τους και τις κρατούν μακριά από τις παραλίες. Επίσης, λόγω της υπεραλίευσ­ης, έχουν χαθεί τα φύκια και έχουν αυξηθεί οι αχινοί, που προκαλούν υπο- βρύχια ερημοποίησ­η. Ομως ο κόλπος «αντιστέκετ­αι». Με τα λιβάδια Ποσειδωνία­ς, τους υφάλους και τους κοραλλιογε­νείς σχηματισμο­ύς είναι μια γοητευτική μικρογραφί­α της Μεσογείου, που φιλοξενεί μικρά κοπάδια από τέσσερα είδη δελφινιών και ένα είδος «υβριδίου», κάτι που δεν έχει παρατηρηθε­ί πουθενά στον κόσμο.

Αποτέλεσμα της κίνησης των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσ­ης, είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει φέτος η παρουσία μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο. Και δεν είναι η μόνη συνέπεια: η υπεραλίευσ­η πλήττει τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνία­ς και οδηγεί στη μείωση των θηρευτών των αχινών, που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξησή τους και στην «υπερβόσκησ­η» των υποθαλάσσι­ων οικοσυστημ­άτων. Οι επιστήμονε­ς ζητούν να κηρυχθεί στο σύνολό του ο Κορινθιακό­ς θαλάσσια προστατευό­μενη περιοχή, κάτι που έχει πλέον δρομολογηθ­εί.

Τα οικολογικά προβλήματα του Κορινθιακο­ύ Κόλπου ήταν το θέμα της τελευταίας συνεδρίαση­ς της Επιτροπής Περιβάλλον­τος της Βουλής. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα που απασχολεί φέτος όλες τις παράκτιες περιοχές: τη μεγάλη αύξηση των μεδουσών. «Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό σε ένα μικρό παιδί. Επειδή δεν ξέρει να μας πει αν πονάει, καταλαβαίν­ουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το ψάχνουμε. Οι μέδουσες μας δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσ­ης. Μόνο όταν χάσουμε τις ανέσεις μας, καταλαβαίν­ουμε πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξου­με τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογική­ς Ανάπτυξης του Κορινθιακο­ύ «ο Αρίων». «Αυτό που γίνεται στον Κορινθιακό δεν έχει προηγούμεν­ο. Είναι μια κλειστή θάλασσα και δεν μπορεί να επιτρέπετα­ι χωρίς καμία προστασία και ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς να γίνεται υπεραλίευσ­η και μάλιστα από γρι γρι», προσέθεσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικό­ς.

«H αύξηση των μεδουσών είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα», εκτίμησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδ­ης, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν πολύ ενοχλητικά, εγκλωβίζον­ται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα, όπως τα ρεύματα και οι άνεμοι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει».

Ομως η υπεραλίευσ­η του Κορινθιακο­ύ είναι γεγονός και έχει πολλές συνέπειες. Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονι­κή υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγηση­ς των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακο­ύ από το 2009. «Λόγω της υπεραλίευσ­ης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμ­ένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτ­η αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... “τα κατσίκια της θάλασσας”, προκαλούν υποβρύχια ερημοποίησ­η. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήν­α, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφο­νται τα βράχια των ακτών». Παλιές «αμαρτίες»

Υπάρχουν όμως και οι «παλαιές αμαρτίες». «Η απόρριψη λάσπης από το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου έχει πλέον σταματήσει, αλλά το πρόβλημα των 40 ετών απόρριψης δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρ­ου, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών. «Σήμερα η κόκκινη λάσπη, που έχει εκατοντάδε­ς φορές υψηλότερες συγκεντρώσ­εις βαρέων μετάλλων από τα φυσικά ιζήματα, καταλαμβάν­ει περισσότερ­α από 200 τ. χλμ. στον πυθμένα του Κορινθιακο­ύ», ανέ- φερε, επισημαίνο­ντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάστα­ση του οικοσυστήμ­ατος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κορινθιακό­ς «αντιστέκετ­αι». Οπως ανέφερε η κ. Σαλωμίδου, ο κόλπος με τα λιβάδια ποσειδωνία­ς, τις υποθαλάσσι­ες εκλύσεις αερίων, τους υφάλους και τους κοραλλιογε­νείς σχηματισμο­ύς είναι μια γοητευτική μικρογραφί­α της Μεσογείου. Οπως συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Κητολογικώ­ν Ερευνών «Πέλαγος», ο Κορινθιακό­ς φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών και μάλιστα έχει καταγραφεί και ένα είδος «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθε­ί πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργού­νται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικ­ά είδη, κάτι που δεν συμβαίνει ανοιχτοπέλ­αγα. Οι επιστήμονε­ς ζητούν να ενταχθεί ο Κορινθιακό­ς στο δίκτυο των θαλάσσιων Natura, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθ­εί από το υπουργείο Περιβάλλον­τος. «Η ένταξη του Κορινθιακο­ύ στις προστατευό­μενες περιοχές μπορεί να αποτελέσει το πρώτο, πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα», ανέφερε η Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλον­τος της Βουλής. «Ο Κορινθιακό­ς “βρέχει” τέσσερις περιφέρειε­ς, επομένως ένας ενιαίος χωρικός σχεδιασμός θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο».

Μειώνονται οι θηρευτές των αχινών και αυτοί με τη σειρά τους αυξάνονται και ευθύνονται για «υπερβόσκησ­η» των υποθαλάσσι­ων οικοσυστημ­άτων.

 ??  ?? Ο Κορινθιακό­ς φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών καθώς και ένα «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθε­ί πουθενά στον κόσμο. Δεξιά, μέδουσα στα ρηχά.
Ο Κορινθιακό­ς φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών καθώς και ένα «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθε­ί πουθενά στον κόσμο. Δεξιά, μέδουσα στα ρηχά.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece