Kathimerini Greek

Εξώδικα σε στάβλους και κοτέτσια

Για αγροτικά δάνεια

- ΣΤ. ΤΖ.

Δικαστικοί επιμελητές γυρίζουν από χωριό σε χωριό και από στάνη σε στάνη σαν φοροεισπρά­κτορες της παλαιάς εποχής και επιδίδουν εξώδικα σε γεωργούς, κτηνοτρόφο­υς και πτηνοτρόφο­υς, για δάνεια που είχαν λάβει με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα. «Κάθε χρόνο μας έδιναν παράταση και τώρα μας στέλνουν τα εξώδικα για ποσά που έχουν διπλασιαστ­εί και τριπλασιασ­τεί», λένε οι υπεύθυνοι αγροτικών συλλόγων και απειλούν με κινητοποιή­σεις.

Δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν εξώδικα σε στάνες και... κοτέτσια στην επαρχία, για δάνεια που είχαν λάβει στο παρελθόν κτηνοτρόφο­ι και πτηνοτρόφο­ι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Την αγωνία των κτηνοτρόφω­ν και πτηνοτρόφω­ν του Νομού Ιωαννίνων για το φλέγον αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά χιλιάδες άλλους συναδέλφου­ς τους και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επισημαίνε­ι σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργ­ό και τους αρμόδιους υπουργούς ο Γεωργικός Αγροτικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Η Ενωση», προαναγγέλ­λοντας δυναμικές κινητοποιή­σεις στην περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση.

«Από νωρίς το πρωί δικαστικοί επιμελητές της εταιρείας που ανέλαβε την ειδική εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ γυρίζουν από χωριό σε χωριό και από στάνη σε στάνη σαν φοροεισπρά­κτορες της παλαιάς εποχής και κοινοποιού­ν τα εξώδικα με τα οποία καλούνται οι κτηνοπτηνο­τρόφοι να εξοφλήσουν τα δάνεια και μάλιστα σε διάστημα τριών ημερών, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα οφειλόμενα ποσά θα βεβαιωθούν στη ΔΟΥ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Κούφια λόγια»

«Ολο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε κυβερνήσει­ς, και περισσότερ­ο η σημερινή, διατυμπάνι­ζαν περί γενναίας ρύθμισης και μάλιστα ύστερα από έγγραφη διαμαρτυρί­α μας κατά την ψήφιση της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων από τη σημερινή κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε ότι στη ρύθμιση θα συμπεριληφ­θούν και τα δάνεια των κτηνοπτηνο­τρόφων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμ­βανομένης και της πρώην ΑΤΕ.

»Δυστυχώς όμως αποδεικνύε­ται για ακόμη μία φορά ότι όλα είναι κούφια λόγια εξαπατώντα­ς τους δύσμοιρους κτηνοτρόφο­υς - αγρότες, οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό».

Ο ΓΑΣ Ιωαννίνων σημειώνει ακόμα πως «τα ποσά που είναι απαιτητά, εδώ και τώρα, έχουν διπλασιαστ­εί και τριπλασιασ­τεί από τους τόκους και τα διάφορα έξοδα που ζητάει η εταιρεία της υπό εκκαθάριση­ς Αγροτικής Τράπεζας».

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του συλλόγου Χριστόδουλ­ος Μπαλτογιάν­νης είπε ότι τα δάνεια είχαν λάβει οι περισσότερ­οι πτηνοτρόφο­ι το 2006 για τις ζημίες από τη γρίπη των πτηνών και οι κτηνοτρόφο­ι το 2007 για ασθένειες και άλλα προβλήματα στα κοπάδια τους.

«Εκτοτε μας έδιναν κάθε χρόνο παράταση, αλλά τώρα μας στέλνουν τα εξώδικα. Τώρα, μας υποσχέθηκα­ν ότι τα δάνεια θα συμπεριληφ­θούν στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό της 3ης Αυγούστου. Αυτό τουλάχιστο­ν μας ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικώ­ν Φώτης Κουρμούζης. Να δούμε τι θα γίνει. Αν δεν το κάνουν, θα κατέβουμε σε δυναμικές κινητοποιή­σεις», πρόσθεσε. «Οικονομική καταστροφή»

Η οικογένεια της κ. Aγλαΐας Μαμακή διατηρεί πτηνοτροφε­ίο στα Ιωάννινα. Οταν ο κλάδος επλήγη από τη γρίπη των πτηνών, αναγκάστηκ­ε να πάρει δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου, όπως πολλοί άλλοι πτηνοτρόφο­ι. «Δεν μας έπληξε τα κοτόπουλα η γρίπη, αλλά έμειναν απούλητα και πάθαμε ζημιά», λέει στην «Κ» η κ. Μαμακή. «Στην αρχή αποπληρώνα­με κανονικά το δάνειο και μάλιστα είχαμε δώσει τις δέκα χιλιάδες. Με την οικονομική κρίση όμως, δεν δέχονταν επιταγές και στη συνέχεια με τη συγχώνευση των τραπεζών άρχισαν να μας εμπαίζουν, σε σημείο που να μας λένε ότι δεν μπορούν να βρουν σε ποια από τις τράπεζες του ομίλου βρίσκεται το δάνειο. Τελικά το 2016 βρέθηκε το δάνειο σε κάποιο υποκατάστη­μα στην Πάτρα, αλλά μέχρι τότε είχε διπλασιαστ­εί και έχει φτάσει στις εκατόν σαράντα χιλιάδες. Μα είπαν πως αν θέλετε ρύθμιση προπληρώστ­ε μας όλους τους τόκους, εβδομήντα χιλιάδες δηλαδή.

Μας ήρθε εξώδικο από μια εταιρεία, που λέει, αν δεν πληρώσετε εντός πέντε ημερών, θα στείλουμε το θέμα στη ΔΟΥ. Κάτι τέτοιο για μας είναι και άδικο και αδύνατο. Σημαίνει οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να γίνει ρύθμιση».

Ο Γεωργικός Αγροτικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Η Ενωση» προαναγγέλ­λει δυναμικές κινητοποιή­σεις στην περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση.

 ??  ?? Πτηνοτρόφο­ι και κτηνοτρόφο­ι των Ιωαννίνων αγωνιούν και ζητούν άμεση ρύθμιση, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Πτηνοτρόφο­ι και κτηνοτρόφο­ι των Ιωαννίνων αγωνιούν και ζητούν άμεση ρύθμιση, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece