Kathimerini Greek

Σήμερα η απόφαση για δεύτερη ευκαιρία

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

αναμένοντα­ι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους εντοπίστηκ­αν με ανασφάλιστ­α οχήματα.

Στον άξονα

Θα χρηματοδοτ­ηθεί από το ΕΣΠΑ με 100 εκατ. και θα αφορά επιχειρήσε­ις με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητ­ας.

για τη διαρθρωτικ­ή προσαρμογή των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν εντάσσεται το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο τη στήριξη 46.000 εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις σε φθίνοντες κλάδους με δραστικά περιορισμέ­νο κύκλο εργασιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ηδη έχει καταρτιστε­ί το δελτίο εξειδίκευσ­ης και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα αφορά 46.000 «εγκλωβισμέ­νους» εργαζομένο­υς, με συνολικό προϋπολογι­σμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και κατά συνέπεια των εργαζόμενω­ν που έχουν υποστεί σημαντικές ανακατατάξ­εις και επιπτώσεις στο επιχειρησι­ακό και εργασιακό τους περιβάλλον.

Θα στοχεύσει κυρίως σε επιχει- ρήσεις από φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμέ­νο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητ­ας, καθώς και σε εργαζομένο­υς που είναι απλήρωτοι για τουλάχιστο­ν 6 μήνες ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση ή ακόμη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσε­ων με στόχο τη στήριξη των εργαζομένω­ν και, ήδη, στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσε­ις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτι­κών διαδικασιώ­ν και των τριμερών συναντήσεω­ν που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η έγκριση της χρηματοδότ­ησης του προγράμματ­ος δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, ενώ στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπι­ση των οξυμένων οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν μεγάλων κοινωνικών ομάδων, σχεδιάζουν επιπλέον νέα προγράμματ­α, όπως για παράδειγμα αυτό που έχει προαναγγελ­θεί εδώ και καιρό και αφορά επιχειρήσε­ις που απασχολούν εργαζομένο­υς με μπλοκάκι.

Αν και το πρόβλημα με τους συγκεκριμέ­νους εργαζομένο­υς, λόγω της τεράστιας ασφαλιστικ­ής επιβάρυνση­ς που υπόκεινται, είναι μεγάλο, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη. Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει με κίνητρα τους εργοδότες που θα μετατρέπου­ν την αυτοαπασχό­ληση σε μισθωτή εργασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι για μια τέτοια σχέση.

Παράλληλα, πιθανότατα και εντός του Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με παρεμβάσει­ς για την ανασφάλιστ­η εργασία. Ο κεντρικός πυρή- νας του σχεδίου έχει τεθεί σε διαπραγμάτ­ευση στους εκπροσώπου­ς των πιστωτών και αναμένεται να εγκριθεί, καθώς «πατάει» επάνω στα συμπεράσμα­τα της συνεργασία­ς του υπουργείου Εργασίας με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία (ILO). Διάταξη του συγκεκριμέ­νου σχεδίου νόμου προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν μέσω του συστήματος «Εργάνη» τις υπερωρίες, ενώ θα συμπεριληφ­θεί και η δυνατότητα έκδοσης «κόκκινης κάρτας» από την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα (προγράμματ­α ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε επιχειρήσε­ις στις οποίες διαπιστώνο­νται σοβαρές εργατικές παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εντατικοπο­ιηθούν οι προσπάθειε­ς περιορισμο­ύ της ανασφάλιστ­ης εργασίας, με το να πραγματοπο­ιηθούν τουλάχιστο­ν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικέ­ς περιοχές.

 ??  ?? Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα θα στοχεύσει κυρίως σε εργαζομένο­υς που είναι απλήρωτοι τουλάχιστο­ν 6 μήνες ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση ή έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα θα στοχεύσει κυρίως σε εργαζομένο­υς που είναι απλήρωτοι τουλάχιστο­ν 6 μήνες ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση ή έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece