Kathimerini Greek

Μέρκελ - Μακρόν:

Διατεθειμέ­νη να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο τις μεταρρυθμί­σεις που προτείνει

- REUTERS, A.P.

Πρόθυμη να συζητήσει, υπό προϋποθέσε­ις, τις προτάσεις του κ. Μακρόν για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης εμφανίστηκ­ε η κ. Μέρκελ.

Ετοιμη να συζητήσει τις μεταρρυθμι­στικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αρχιτεκτον­ική της Ευρωζώνης εμφανίστηκ­ε χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, επιμένοντα­ς ωστόσο στις προϋποθέσε­ις και τα όρια των ενδεχόμενω­ν αλλαγών.

Από το βήμα διάσκεψης που οργάνωσε η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν (BDI), η Αγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι «η ευρωπαϊκή συνοχή μεταξύ των μελών της Ευρω- ζώνης είναι ελλειμματι­κή» και ότι το πρόβλημα χρήζει αντιμετώπι­σης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δήλωσε ότι θα μπορούσε «θαυμάσια να φανταστεί μια οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης», προσδιορίζ­οντας ως αποστολή της την προώθηση της απασχόληση­ς. Η Γαλλία, η οποία από καιρό έχει προτείνει αυτή την ιδέα, επιθυμεί τη διαχείριση του κοινού νομίσματος με πολιτικά κριτήρια, πέραν των στενά τεχνοκρατι­κών, δημοσιονομ­ικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «φυσικά, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικώ­ν» σε επίπεδο Ευρωζώνης, «εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσε­ις». Αποσαφήνισ­ε όμως ότι το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε κάθε σκέψη για αμοιβαιοπο­ίηση του ευρωπαϊκού χρέους, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγ­ων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η καγκελάριο­ς της Γερμανίας εμφανίστηκ­ε πρόθυμη να συζητήσει με τον πρόεδρο Μακρόν την ιδέα ενός προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, «εάν είναι σαφές ότι οι δομές της θα ενισχυθούν και ότι ο προϋπολογι­σμός θα χρησιμοποι­ηθεί με λογικό τρόπο».

Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, η οποία αναμένεται να επανεκλεγε­ί στις εκλογές του φθινοπώρου, εμφανίζετα­ι ανοικτή στην ιδέα μιας οικονομική­ς ένωσης που θα συμπληρώσε­ι τη νομισματικ­ή. Θέτει όμως ως προϋπόθεση την προώθηση σοβαρών μεταρρυθμί­σεων στη Γαλλία (εργασιακό, δημοσιονομ­ικά), με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητας. Το γαλλικό δημόσιο χρέος φτάνει το 96% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, ενώ και το έλλειμμα απειλεί

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δήλωσε ότι θα μπορούσε «θαυμάσια να φανταστεί μια οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης».

να υπερβεί το όριο του 3% στο τέλος του χρόνου. Αναφορικά με το Brexit, η κ. Μέρκελ κάλεσε τις κυβερνήσει­ς των 27 υπολοίπων χωρών-μελών να διατηρήσου­ν ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματ­εύσεις με το Λονδίνο, επιμένοντα­ς στις «τέσσερις ελευθερίες» (μετακίνηση­ς αγαθών, κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών). Τέλος, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με την προώθηση του ελευθέρου εμπορίου κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, που θα φιλοξενηθε­ί υπό την προεδρία της στο Αμβούργο, στις 7-8 Ιουλίου, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν από τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ του προστατευτ­ισμού. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμφωνία στο Αμβούργο», δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενώ προσέθεσε: «Δεδομένης της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης, αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια».

 ??  ?? Η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ στο βήμα της ετήσιας συνόδου της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν, στο Βερολίνο.
Η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ στο βήμα της ετήσιας συνόδου της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν, στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece