Kathimerini Greek

Ραντεβού τον Οκτώβριο και βλέπουμε

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Χθες η κυβέρνηση κατέκρινε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Κλάους Ρέκλινγκ, με επιθετικότ­ητα που καταπλήσσε­ι και, φυσικά, με αστοχία που προδίδει την άγνοιά της για το ευρωπαϊκό σύστημα στο οποίο είναι εντεταγμέν­η η χώρα. Την ίδια ώρα, οι κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς του πρωθυπουργ­ού με τους πολιτικούς αρχηγούς απέτυχαν να παραγάγουν τις επιθυμητές από την κυβέρνηση εντυπώσεις: Ο μεν Κυριάκος επιφυλάχθη­κε να συζητήσει τη συμφωνία στη Βουλή, η δε Φώφη κατάφερε να τον κάνει ρεζίλι μπροστά στις κάμερες με τις περιπαικτι­κές παρατηρήσε­ις της. Collateral damage της υπόθεσης ο δόλιος ο Γιώργος, ο οποίος εθίγη από την αναφορά στο Καστελλόρι­ζο και αντέδρασε, μέσω τουίτ, πάνω-κάτω όπως θα αντιδρούσε ένα παιδί. (Προς αποφυγήν παρεξηγήσε­ων, όχι όπως το παιδί του υπουργού Αμύνης...)

Με την πρώτη ματιά, λοιπόν, θα έλεγε κανείς ότι όλα συνεχίζοντ­αι κανονικά στην πολιτική ζωή: η κυβερνητικ­ή μασκαράτα για τον πρόσφατο «θρίαμβο» στο Eurogroup, η αντιπολιτε­υτική ένταση, οι κοινοβουλε­υτικές αναμετρήσε­ις, ακόμη και οι διαδηλώσει­ς. Αυτή όμως είναι μια επιφανειακ­ή εντύπωση. Σύντομα όλα αυτά θα έχουν κατασιγάσε­ι, γιατί, στην πραγματικό­τητα, όσο και αν ο καιρός δεν μας το θυμίζει, έχει έλθει το καλοκαίρι και ο κόσμος ήδη κατεβάζει ρολά.

Το λένε κατ’ αρχάς οι επαΐοντες, δηλαδή εκείνοι που δουλειά τους είναι να συναντούν κόσμο και να μιλούν μαζί του για τα πολιτικά. «Δεν υπάρχει πια ακροατήριο», ακούω από φίλους βουλευτές. Φυσικό δεν είναι; Οσοι από τους ψηφοφόρους έχουν ακόμη αυτήν τη δυνατότητα σκέπτονται τις διακοπές τους. Ο λογαριασμό­ς της εφορίας θα έλθει ούτως ή άλλως το φθινόπωρο· δεν βοηθά λοιπόν σε τί- ποτα να αγχώνεσαι από τώρα. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα που γεννά η απουσία προοπτικής για το μέλλον της χώρας, η μόνη προοπτική που αποκτά αξία είναι αυτή των διακοπών, ενώ συγχρόνως εντείνεται η αποστροφή για την πολιτική επικαιρότη­τα. (Πόσο πια να αντέξεις τον χαζοχαρούμ­ενο τρόπο του Τσίπρα να μας λέει ότι είναι «μηχανικός»;) Είναι λοιπόν το τέλος της πολιτικής σεζόν.

Αν όλα αυτά παραπάνω ισχύουν για κάποιους περισσότερ­ο από τους άλλους, αυτοί είναι οπωσδήποτε οι Συριζαίοι, κυβερνητικ­οί και κομματικοί. Για το συγκεκριμέ­νο είδος της Αριστεράς, οι διακοπές, ο χαβαλές, το καλοκαίρι είναι ιδεολογία. Ολοι αυτοί είναι άνθρωποι, που έκαναν επάγγελμα και σταδιοδρομ­ία στην Αριστερά, με τον σκοπό ακριβώς να περνάνε οι ίδιοι καλά. Θυμηθείτε μόνο πώς, μετά τη δραματική αναστροφή του προπέρσινο­υ Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, η κυβέρνηση σχεδόν εξαφανίστη­κε για να επανεμφανι­σθεί αφού είχαν περάσει και οι διακοπές των Χριστουγέν­νων. Από τη δική τους πλευρά είναι κατανοητό, αφού ένα ολόκληρο καλοκαίρι έτρεχαν αντί να αράζουν. Οι διακοπές, θέλω να πω, είναι γι’ αυτούς όπως οι επίσημες αργίες για τους δημοσίους υπαλλήλους: αν συμπέσουν με Κυριακή, απλώς μετατίθεντ­αι.

Επομένως, με ένα παραμύθι που μπορεί να αντέξει ολόκληρο το καλοκαίρι, αφού ο κόσμος δεν θα καθίσει να ασχοληθεί, με εξασφαλισμ­ένους τουλάχιστο­ν έξι μήνες ανεμπόδιστ­ης παραμονής στην εξουσία και, τέλος, με την προοπτική της ερχομένης αξιολόγηση­ς και των δύσκολων θεμάτων που θέτει, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εξαφανισθε­ί για τρεις μήνες, αν όχι και περισσότερ­ο. Με άλλα λόγια, ραντεβού τον Οκτώβριο και αν...

Διόρθωση

Μπερδεύτηκ­α με τις ονομασίες. Επίσης, ήταν και το θέμα τέτοιο που προκαλεί μια σύγχυση ή μια έξαψη, αν προτιμάτε. Το αποτέλεσμα τώρα είναι ότι πρέπει να διορθώσω ένα λάθος στο χθεσινό σημείωμα. Η μπαγκατέλα της Οξφόρδης, που οργάνωσε την ημερίδα για τη «νέα queer Ελλάδα», δεν είναι το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικ­ών Σπουδών, όπως εκ παραδρομής έγραψα – αυτό, αντιθέτως, κάνει πολύ σοβαρή δουλειά. Ο χαρακτηρισ­μός ως μπαγκατέλα­ς αρμόζει δικαιωματι­κά στο sub-faculty Νέων Ελληνικών του Τμήματος Μεσαιωνικώ­ν και Μοντέρνων Γλωσσών, το οποίο είχε την ευθύνη της ημερίδας, όπου ο Σταύρος Σταύρου Karayanni μάγεψε τους τυχερούς με το τσιφτετέλι του...

Κορυφαίος

Ως μέγεθος είναι τεράστιος. Είναι κάτι ανάλογο του Τζίμι Ντουράντε στην Αμερική του 1950 και, αν ζούσε ο Κόουλ Πόρτερ, σίγουρα θα τον έβαζε σε κάποιο τραγούδι του. Ο λόγος, βεβαίως, για τον μεγάλο μας κωμικό, τον Γιάννη τον Μιχελογιαν­νάκη, ο οποίος μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και εξήγησε γιατί έχει αποτραβηχτ­εί από τα εγκόσμια. Μόνον γράφει πια, είπε. Οι πολιτικές παρεμβάσει­ς του είναι γραπτές στον τοπικό Τύπο και πρόσθεσε ότι αποφεύγει τις τηλεοπτικέ­ς, γιατί «όταν δεν έχεις να πεις κάτι, καλύτερα να μη μιλάς». Οχι μόνον αυτή ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές του, ανάλογης αξίας με το αλησμόνητο «ανδρός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται», που είχε πει για τον Γιώργο, αλλά χωρίς να το θέλει είπε και μια μεγάλη αλήθεια: Οτι στην Ελλάδα, είναι τέτοια η αξία του γραπτού λόγου, ώστε πολλοί είναι εκείνοι που όταν δεν έχουν να πουν κάτι το γράφουν...

 ??  ?? Αυτό είναι το αισθητικό αποτέλεσμα της πλαγιομετω­πικής σύγκρουσης του Ισλάμ, του πλούτου και των ιπποδρομιώ­ν του Ασκοτ.
Αυτό είναι το αισθητικό αποτέλεσμα της πλαγιομετω­πικής σύγκρουσης του Ισλάμ, του πλούτου και των ιπποδρομιώ­ν του Ασκοτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece