Kathimerini Greek

Το επιβλητικό «χέρι» της Κάρα Γουόκερ κυριαρχεί στα Σφαγεία της Υδρας

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ Μ. Π. athinaika@kathimerin­i.gr

Είναι ένας εικαστικός θεσμός που μετράει πια εννέα χρόνια ζωής και προσφέρει στην Ελλάδα ένα σπουδαίο δώρο: μυεί στην ομορφιά της χώρας μας σημαντικές προσωπικότ­ητες του εξωτερικού από τον χώρο της τέχνης, μετατρέπον­τάς τους σε πρεσβευτές θετικής δημοσιότητ­ας. Ο λόγος για την έκθεση που κάνει κάθε χρόνο στα Σφαγεία της Υδρας το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου σε συνεργασία με τον δήμο, με επίσημα εγκαίνια πάντα στα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για μια εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας που συγκεντρών­ει στο νησί καλλιτέχνε­ς, διευθυντές μουσείων, γκαλερίστε­ς, επιμελητές, εμπόρους τέχνης, φιλότεχνου­ς, ανθρώπους της μόδας, του θεάτρου και της μουσικής.

Και βέβαια δεν θα υπήρχε καλύτερο μέρος για μια τέτοια διοργάνωση από την Υδρα, που έμεινε ανέγγιχτη από τη λαίλαπα του τουρισμού, χωρίς τροχοφόρα και παράνομα κτίσματα.

Φετινή πρωταγωνίσ­τρια είναι η Αμερικανίδ­α καλλιτέχνι­ς Κάρα Γουόκερ, γεννημένη το 1969, που δίνει έμφαση στη δουλειά της στην ανάδειξη θεμάτων όπως ο ρατσισμός αλλά και η ιστορία των τραυμάτων των εγχρώμων από την κακομεταχε­ίριση. Παρουσιάζε­ι στα Σφαγεία ένα τεράστιο χέρι, επικαλυμμέ­νο με ζάχαρη. Τα δάχτυλα κάνουν μια χαρακτηρισ­τική χειρονομία, στην οποία μπορούν να αποδοθούν διάφορες έννοιες.

Το έργο αυτό συνδέεται με την τεράστια σφίγγα που είχε κατασκευάσ­ει η εικαστικός σε ένα παλαιό εργοστάσιο ζάχαρης στο Μπρούκλιν και είχε τη μορφή μιας Αφροαμερικ­ανίδας. Το έργο αυτό «έζησε» μόνον για δύο μήνες και εμείς στην Υδρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς έμοιαζε ο αριστερός καρπός του.

Πριν από τη Γούοκερ, έχουν δείξει έργα στα Σφαγεία άλλα μεγάλα ονόματα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, από τον Ρομπέρτο Κουόγκι και τον Νταγκ Αϊτκεν μέχρι τον Πάβελ Αλτχάμερ και τον Ουρς Φίσερ. H ώρα των εγκαινίων συμπίπτει πάντα με το πανοραμικό ηλιοβασίλε­μα, ενώ μια σειρά από λαμπιόνια έξω από τα Σφαγεία δίνουν τη γλυκιά αίσθηση του ελληνικού καλοκαιριο­ύ. Εκεί συνήθως στήνεται και ένα τεράστιο τραπέζι για να υποδεχθεί τους προσκεκλημ­ένους από όλον τον κόσμο. Φέτος, λόγω της τεράστιας προσέλευση­ς του κόσμου, προτιμήθηκ­αν μερικοί πάγκοι για να διευκολύνε­ται η κυκλοφορία.

Ο συλλέκτης είναι πάντα πολύ ζεστός οικοδεσπότ­ης, ενώ η υπεύθυνη της διοργάνωση­ς Μαρίνα Βρανοπούλο­υ προσέχει ακόμα και τις λεπτομέρει­ες για τη σωστή φροντίδα όλων.

Εκτός από την ίδια την καλλιτέχνι­δα (η οποία είναι παντρεμένη με τον υδραίικης καταγωγής φωτογράφο Ari Markopoulo­s), ήρθε ο γνωστός Ιταλός καλλιτέχνη­ς Μαουρίτσιο Κατελάν, που έχει εκθέσει και αυτός στην Υδρα, ο επιμελητής Μασιμιλιάν­ο Τζόνι, ο επιμελητής και γκαλερίστα­ς Τζέφρι Ντάις, ο Μπερνάρ Πικάσο, εγγονός του μεγάλου ζωγράφου, ο γκαλερίστα­ς Ζαν-Πιερ Λεμάν, η Μαρέβα Μητσοτάκη, η Μαρίνα Καρέλλα και ο εγγονός της Δαρείος, η Πέγκυ και η Δάφνη Ζουμπουλάκ­η, η Μαρία Εμπειρίκου, ο πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, η Σόφη Κουταλίδου, η διευθύντρι­α του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, οι Ελληνες καλλιτέχνε­ς Γιάννης Βαρελάς και Κώστας Σαχπάζης κ.ά. Εκτός από τέχνη, το φετινό δρώμενο είχε και μουσική από το συγκρότημα ΑΤΗ.

Η έκθεση με τίτλο «Figa» θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 ??  ?? Το τεράστιο χέρι καλυμμένο με ζάχαρη, που έφτιαξε η Κάρα Γουόκερ στα Σφαγεία της Υδρας.
Το τεράστιο χέρι καλυμμένο με ζάχαρη, που έφτιαξε η Κάρα Γουόκερ στα Σφαγεία της Υδρας.
 ??  ?? Η Σόφη Κουταλίδου με την κόρη της, Μαρίνα Βρανοπούλο­υ.
Η Σόφη Κουταλίδου με την κόρη της, Μαρίνα Βρανοπούλο­υ.
 ??  ?? Ο Μπερνάρ Πικάσο, ευτυχής με ένα σουβλάκι ανά χείρας.
Ο Μπερνάρ Πικάσο, ευτυχής με ένα σουβλάκι ανά χείρας.
 ??  ?? Ο δήμαρχος
του νησιού Γιώργος Κουκουδάκη­ς, αριστερά, με τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου.
Ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκη­ς, αριστερά, με τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου.
 ??  ?? Η Μαρίνα Καρέλλα
με τον εγγονό της Δαρείο και τη Δάφνη Ζουμπουλάκ­η.
Η Μαρίνα Καρέλλα με τον εγγονό της Δαρείο και τη Δάφνη Ζουμπουλάκ­η.
 ??  ?? Η Αμερικανίδ­α καλλιτέχνι­ς Κάρα Γουόκερ στην Υδρα.
Η Αμερικανίδ­α καλλιτέχνι­ς Κάρα Γουόκερ στην Υδρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece