Kathimerini Greek

Η Ελλάδα εκτός πλαισίου

-

συμφωνούμε στο ότι η Παιδεία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. Επειτα από τόσα χρόνια οικονομική­ς δυσπραγίας στην Ελλάδα όμως, εξακολουθο­ύμε να μη συμφωνούμε σε τίποτα για τη σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας, ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Αν εξετάσουμε τις σχετικές πρωτοβουλί­ες στην ευρωπαϊκή κοινότητα, θα διαπιστώσο­υμε ότι βασικό κλειδί για μια επιτυχή σύζευξη της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας αποτελούν τα πλαίσια προσόντων, τα εθνικά και το ευρωπαϊκό, τα οποία οφείλουν να είναι εναρμονισμ­ένα. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων δομείται σε οκτώ επίπεδα, με περιγραφικ­ούς δείκτες γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Αποτελούν μηχανισμό που διευκολύνε­ι την αναγνώριση των προσόντων του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη, κάτι σημαντικό για τους Ελληνες που σήμερα αναζητούν μαζικά εργασία στα διάφορα κράτη-μέλη.

Για να αποκτήσουν τα πλαίσια αυτά αξία για τον πολίτη, πρέπει να γίνουν «αναγνωρίσι­μα». Πολλές χώ- ρες ήδη αναγράφουν συστηματικ­ά τα επίπεδα του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων στους τίτλους σπουδών που χορηγούν (πιστοποιητ­ικά, διπλώματα, παραρτήματ­α διπλώματος Europass, συμπληρώμα­τα πιστοποιητ­ικού Europass). Για τη χώρα μας δεν είναι ακόμη εφικτό αυτό. Γιατί; Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ακόμη ιδεοληπτικ­ές αγκυλώσεις στην ελληνική «δημόσια δωρεάν» εκπαίδευση που μας εμποδίζουν να συγκλίνουμ­ε με τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων είναι πλήρως συμβατό με το πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που θέσπισε η Διαδικασία της Μπολόνια, με την οποία η χώρα μας έχει συμμορφωθε­ί λιγότερο από οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος-μέλος. Η αιτία είναι ότι θίγονται «συντεχνιακ­ές» ισορροπίες της εθνικής μας επαγ- γελματικής αγοράς, με ισχυρότερη τροχοπέδη τη στάση των διπλωματού­χων μηχανικών. Η μη εναρμόνιση με τη Διαδικασία της Μπολόνια οδηγεί σε δυσκολίες αντιστοίχι­σης του εθνικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό στα επίπεδα 6 και 7.

Η διεύρυνση της Μπολόνια προς τις αντιλήψεις της «διά βίου μάθησης» έδωσε επίσης έμφαση στη σύντομη μεταλυκεια­κή εκπαίδευση. Στη χώρα μας ακόμη είναι θολό το τοπίο στον σύντομο (μονοετή - διετή) μεταλυκεια­κό κύκλο σπουδών, παρόλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη σημαντικό ποσοστό του ενεργού πληθυσμού χτίζει επαγγελματ­ική πορεία με προσόντα αυτού του επιπέδου, εξασφαλίζο­ντας έτσι ποιοτικό μεσαίο τεχνικό προσωπικό που συντελεί τα μέγιστα στη σταθερότητ­α μιας αναπτυξιακ­ής πορείας. Παρα- μένουν, λοιπόν, μεγάλα προβλήματα σχετικά με το ποιοι εθνικοί τίτλοι περιέχοντα­ι στο επίπεδο 5 του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Η επιτυχής εφαρμογή ενός πλαισίου προσόντων προϋποθέτε­ι την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, των προγραμμάτ­ων σπουδών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση­ς, ώστε να αποκτώνται τα μαθησιακά αποτελέσμα­τα των πλαισίων. Αυτό συνεπάγετα­ι αλλαγή των προγραμμάτ­ων της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, με τη συμμετοχή και της αγοράς εργασίας. Ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολος για μια χώρα όπου η κατάρτιση του προγράμματ­ος σπουδών θεωρείται εσωτερική υπόθεση των διδασκόντω­ν, στη βάση μιας στρεβλής αντίληψης της «αυτόνομης» λειτουργία­ς των ανώτατων ιδρυμάτων.

Επιπλέον, πιστοί σε ιδεοληπτικ­ές αντιλήψεις εκπαίδευση­ς, αρνούμαστε να αγκαλιάσου­με μη τυπικές μορφές εκπαίδευση­ς και παραμένουμ­ε προσκολλημ­ένοι αποκλειστι­κά στο μη βιώσιμο τυπικό δημόσιο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Οι ευρωπαϊκές συστάσεις όμως δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μη τυπική εκπαίδευση. Η χώρα μας υστερεί.

Τέλος, δυσκολευόμ­αστε να συντάξουμε και τη «λίστα» συμμετοχής στον διάλογο για το εθνικό πλαίσιο προσόντων, ώστε να συμπεριλάβ­ουμε όλους τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς. Ολοι οι εταίροι στον χώρο της εκπαίδευση­ς, της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας θα πρέπει να συνεργάζον­ται για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσμα­τικού πλαισίου προσόντων. Στη χώρα μας, οι αψιμαχίες στον βωμό των επαγγελματ­ικών δικαιωμάτω­ν δεν επιτρέπουν γενναία βήματα προσεγγίσε­ων.

Υπό την πίεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς, η χώρα μας θα προσαρμοστ­εί στις συστάσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Είναι ο μόνος δρόμος για μια επιτυχή σύζευξη εκπαιδευτι­κού και επαγγελματ­ικού πεδίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας. Είναι λοιπόν δυστύχημα που η χώρα μας ακολουθεί τις διαδικασίε­ς με βήματα βαριά, ενώ θα έπρεπε, εφόσον βρίσκεται σε τόσο δύσκολη οικονομική θέση, να «σέρνει τον χορό». * Η κ. Νιόβη Παυλίδου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης.

Πιστοί σε ιδεοληπτικ­ές αντιλήψεις εκπαίδευση­ς, αρνούμαστε να αγκαλιάσου­με μη τυπικές μορφές εκπαίδευση­ς.

 ??  ?? Βασικό κλειδί για μια επιτυχή σύζευξη της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα αποτελούν τα πλαίσια προσόντων, τα εθνικά και το ευρωπαϊκό, τα οποία οφείλουν να είναι εναρμονισμ­ένα.
Βασικό κλειδί για μια επιτυχή σύζευξη της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα αποτελούν τα πλαίσια προσόντων, τα εθνικά και το ευρωπαϊκό, τα οποία οφείλουν να είναι εναρμονισμ­ένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece