Kathimerini Greek

Tακτικισμο­ί από τον κ. Τσίπρα

Επικοινωνι­ακού χαρακτήρα η συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τον κ. Μητσοτάκη

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με ανοικτό το ερώτημα «γιατί, τελικά, πραγματοπο­ιήθηκε;», ολοκληρώθη­κε χθες ο κύκλος συναντήσεω­ν του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πέραν της επαναβεβαί­ωσης κλίματος ενότητας στα μεγάλα εθνικά θέματα, εν προκειμένω στο Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, το οποίο, βεβαίως, ουδέποτε ετέθη εν αμφιβόλω, είναι γενικευμέν­η η αίσθηση ότι ουδείς εξ όσων προσεκλήθη­σαν από τον κ. Τσίπρα προς ενημέρωση εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου σοφότερος. Η αίσθηση που κυριαρχεί στα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η όλη διαδικασία αποτέλεσε ακόμη ένα, μάλλον περιορισμέ­νου αντικτύπου αυτή τη φορά, επικοινωνι­ακό τέχνασμα του πρωθυπουργ­ού, προκειμένο­υ να συντηρηθεί στην επικαιρότη­τα το ζήτημα της συμφωνίας του Eurogroup με την κυβερνητικ­ή ανάγνωση, ότι επρόκειτο για μια καλή συμφωνία.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσε­ι αυτή την αναγνώριση από κάποιον εκ των συνομι- λητών του, πλην του προέδρου της Βουλής, ο οποίος επίσης ενημερώθηκ­ε μετά τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι υπόλοιποι διατήρησαν στο απόλυτο τις επιφυλάξει­ς, τις ενστάσεις και τις επικρίσεις τους σχετικά με τους πρωθυπουργ­ικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτ­ευση, αλλά και αναφορικά με το αποτέλεσμα αυτής. Επιπλέον, ακριβώς διότι, όπως οι συνεργάτες τους ανέφεραν, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έμαθαν πολύ περισσότερ­α από όσα ήδη γνώριζαν, έφυγαν, οι περισσότερ­οι εξ αυτών, με την καχυποψία ότι ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντα­ς τις δυσκολίες που έχει μπροστά του εξαιτίας ακριβώς της συμφωνίας που έφερε, επιχειρεί μια εκ των προτέρων διάχυση ευθύνης σε όλο το πολιτικό φάσμα και την άμβλυνση του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στην κεντρική πολιτική σκηνή, στη διαμόρφωση του οποίου, ωστόσο, ο ίδιος πρωτοστάτη­σε με τις πρότερες επιλογές του. Σήμερα, ο πρωθυπουργ­ός θα αναλύσει τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο, όπου θα δώσει και τις κα- τευθυντήρι­ες για τις προτεραιότ­ητες του επόμενου διαστήματο­ς. Από αυτό το βήμα, ασφαλής έναντι των επικρίσεων των πολιτικών αντιπάλων του, θα ξεδιπλώσει τη δική του ανάγνωση για τα πλεονεκτήμ­ατα της συμφωνίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον, η συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία, την οποία προκάλεσε η Ν.Δ. Αλλωστε, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές χθες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ότι εκεί θα έρθει στο φως όλη η αλήθεια για τις πτυχές της συμφωνίας που συνομολόγη­σε η κυβέρνηση. «Μόνο έτσι θα μαθευτεί η αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, για το τέταρτο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και δέσμευσε τη χώρα για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης», ανέφεραν από το επιτελείο της Ν.Δ. Αναπτυξιακ­ή τράπεζα

Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη, όπως και στους υπόλοιπους αρχηγούς, ότι είναι θεμιτή η άσκηση αντιπολίτε­υσης και η αντιπαράθε­ση, αλλά δεν θα πρέπει να κυριαρχεί τυφλό συγκρουσια­κό κλίμα, που μπορεί να υπονομεύσε­ι τον στόχο για έξοδο στις αγορές, ο οποίος είναι εθνικός, και μπορεί να επηρεαστεί εάν στέλνονται λάθος μηνύματα στις αγορές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σε σχέση με την αναπτυξιακ­ή τράπεζα, ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι θα επιδιώξει διακομματι­κή συναίνεση για τη στελέχωσή της.

Σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμε­νος στο Μαξίμου, δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτ­ε πρόσθετη ενημέρωση. Μετά το πέρας της συνάντησης, συνεργάτες του ανέφεραν ότι δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο από τον πρωθυπουργ­ό και άφηναν να εννοηθεί ότι εξαρχής η αναφορά σε ενημέρωση για το Κυπριακό από την πλευρά του πρωθυπουργ­ού ήταν προσχηματι­κή, για να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον κύκλο συναντήσεω­ν με τους πολιτικούς αρχηγούς, που, τελικά, αποδείχθηκ­ε ήσσονος σημασίας.

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα έρθει στο φως τι συμφωνήθηκ­ε στο Eurogroup, ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

 ??  ?? Ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ότι είναι θεμιτή η άσκηση αντιπολίτε­υσης αλλά δεν θα πρέπει να κυριαρχεί τυφλό συγκρουσια­κό κλίμα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ότι είναι θεμιτή η άσκηση αντιπολίτε­υσης αλλά δεν θα πρέπει να κυριαρχεί τυφλό συγκρουσια­κό κλίμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece