Kathimerini Greek

Πρ. Παυλόπουλο­ς: Αναγκαία για την Ε.Ε. η ενοποίηση

-

Τις απόψεις του για την ανάγκη ολοκλήρωση­ς της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την οποία παγίως χαρακτηρίζ­ει «επιτακτική», επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς επ’ αφορμή ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκ­η η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειώ­ν της Ε.Ε.

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθ­ηκε από τους ιδρυτές του, μετά τις εφιαλτικές εμπειρίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για να φθάσει έως την τελική του ολοκλήρωση, δηλαδή την πλήρη ενοποίησή του με τη μορφή ομοσπονδια­κής διακυβέρνη­σης υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς», είπε στον πρόλογό του ο κ. Πρ. Παυλόπουλο­ς και, όπως συνηθίζει σε όλες τις σχετικές παρεμβάσει­ς του, θέλησε να διαμηνύσει την αγωνία του σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης.

«Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθ­η στασιμότητ­α θα οδηγήσει νομοτελεια­κώς στον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε., αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλο­ς με κεντρικό επιχείρημα ότι «η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματικ­ή πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, οι οποίοι, από τη φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από τη σταθερότητ­α και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Βάσει αυτού του σκεπτικού του, ο ΠτΔ είπε ότι «πρέπει να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδει­ς θεσμικές αντηρίδες πάνω στις οποίες οικοδομήθη­κε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργία­ς μιας Ενωμένης Ευρώπης υπό όρους ομοσπονδία­ς και αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς», κάτι που ανέδειξε ως προϋπόθεση για «να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Επισημαίνο­ντας, τέλος, ότι «κάθε είδους κενά, αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών συνιστωσών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», ο κ. Παυλόπουλο­ς επικαλέστη­κε το Eurogroup –δηλαδή το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικώ­ν– το οποίο χαρακτήρισ­ε «σύμπτωμα κανονιστικ­ής καχεξίας και θεσμικής «αφάνειας», αλλά και «παράδειγμα κενού του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Υποστήριξε ότι αν δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθ­η στασιμότητ­α θα οδηγήσει νομοτελεια­κώς στον κίνδυνο διάλυσής της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece