Kathimerini Greek

Eπέστρεψαν στο Σύνταγμα οι «Παραιτηθεί­τε»

-

«Δεν υπάρχει νομιμοποίη­ση της πολιτικής σας», αναφέρουν για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ενα χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016, το κίνημα με την ονομασία «Παραιτηθεί­τε» επέστρεψε χθες το βράδυ στις 8 η ώρα στην πλατεία Συντάγματο­ς.

Οι διοργανωτέ­ς, όπως ακριβώς έπραξαν και πέρυσι, χρησιμοποί­ησαν ως αιχμή του δόρατος τη δύναμη των social media, κάνοντας κινητοποίη­ση για την εκδήλωση κυρίως μέσω του Facebook, όπου και ανήρτησαν κείμενο εν είδει «μανιφέστου».

Mεταξύ άλλων ανέφεραν πως καλούν όλους τους πολίτες του δημοκρατικ­ού τόξου, χωρίς κομματικού­ς χρωματισμο­ύς, να διαδηλώσου­ν εναντίον της συγκυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτηρίζ­ουν «εθνικολαϊκ­ιστικό μόρφωμα».

Ενα από τα κεντρικά αφηγήματα των διοργανωτώ­ν στηρίχθηκε πάνω στην αναφορά του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, που στα τέλη του Απριλίου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να έχει νομιμοποίη­ση, καθώς δεν υπάρχουν διαμαρτυρί­ες αντίστοιχε­ς με εκείνες του 2011.

Οι διοργανωτέ­ς τού «Παραιτηθεί­τε», στηριζόμεν­οι πάνω σε αυτή τη φράση, αντιτείνου­ν στην ανακοίνωση τους πως «δεν υπάρχει νομιμοποίη­ση της πολιτικής σας όπως ανερυθρίασ­τα δηλώσατε. Υπάρχουμε όλοι εμείς και θα μας δείτε». «Αλλαγή πολιτικής»

Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω μανιφέστο ζητείται «σοβαρή συνεννόηση χωρίς δήθεν εχθρική συμπεριφορ­ά απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη», «δραστικές περικοπές δαπανών παντού» και «άμεσα μεταρρυθμί­σεις σε όλους τους τομείς της καθημερινή­ς ζωής». Καταλήγουν δε με το αίτημα για «αλλαγή πολιτικής, τώρα».

Παρά το γεγονός ότι στην κορυφή της πυραμίδας των διοργανωτώ­ν υπάρχουν πολίτες με κομματικές ρίζες, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ευρύτερη Κεντροαρισ­τερά, τα κόμματα έμειναν επισήμως μακριά από τη συγκεκριμέ­νη εκδήλωση.

Χαρακτηρισ­τική η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατία­ς, μία ημέρα πριν από την εκδήλωση, όπου αποποιείτα­ι οποιαδήποτ­ε «πατρότητα» της συγκέντρωσ­ης. Αναγνωρίζε­ι ωστόσο με εμφατικό τρόπο το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρί­α χαρακτηρίζ­οντας τις επιθέσεις εναντίον τους «απαράδεκτε­ς».

Την εκδήλωση ωστόσο στήριξαν μεμονωμένα αρκετά στελέχη της Κεντροδεξι­άς, που ανήκουν στη λεγόμενη κομματική βάση της παράταξης, αλλά και στελέχη σε πιο υψηλόβαθμε­ς κομματικές θέσεις, όπως επί παραδείγμα­τι οι δύο αναπληρωτέ­ς εκπρόσωποι της Ν.Δ., Κωνσταντίν­ος Κυρανάκης και Σοφία Ζαχαράκη. Το «παρών» έδωσαν ακόμα η πρώην ευρωβουλευ­τής Ρόδη Κράτσα, οι πρώην βουλευτές Θάνος Πλεύρης και Φωτεινή Πιπιλή, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. Την πρωτοβουλί­α συνέδραμαν και στελέχη που ανήκουν στην ευρύτερη Κεντροαρισ­τερά, όπως ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλο­ς αλλά και ο πρώην τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Χειμωνάς. Εις εκ των διοργανωτώ­ν, ο Γιώργος Τσουκαλαδά­κης, δήλωσε πως υπολογίζετ­αι πως έδωσαν το «παρών» περί τις 5.000 πολιτών.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή συγκέντρωσ­η των «Παραιτηθεί­τε» στην πλατεία Συντάγματο­ς.
Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή συγκέντρωσ­η των «Παραιτηθεί­τε» στην πλατεία Συντάγματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece