Kathimerini Greek

Καταχώριση μηχανογραφ­ικών έως τις 14 Ιουλίου

- ΑΠ. Λ.

Το τελευταίο εμπόδιο –τη συμπλήρωση του μηχανογραφ­ικού δελτίου– στη διαδικασία των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση καλούνται να υπερπηδήσο­υν οι περίπου 105.000 υποψήφιοι. Από σήμερα αρχίζει η περίοδος των... προπονήσεω­ν επί του μηχανογραφ­ικού. Οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών είναι οι πλέον τυχεροί των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσο­υν μία θέση σε 234 τμήματα, 79 περισσότερ­α από όσους στοχεύουν στις επιστήμες πληροφορικ­ής και οικονομίας. Συνολικά, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα εισαχθούν 70.726 υποψήφιοι.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίε­ς για την υποβολή των μηχανογραφ­ικών δελτίων (Μ.Δ.) ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθο­ύν την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμέ­να, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθού­ν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με τον κωδικό θα μπορούν να επισκέπτον­ται την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσει­ς (θα πρέπει να επιλέξουν «προσωρινή αποθήκευση»).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωση­ς των βαθμών των γενικών και των επαγγελματ­ικών λυκείων αναλόγως, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση θα πρέπει να «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφ­ικό (επιλέγοντα­ς «οριστικοπο­ίηση») έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Μετά την οριστικοπο­ίηση, το μηχανογραφ­ικό καταχωρίζε­ται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίησ­η από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, προτείνετα­ι οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσο­υν στον υπολογιστή τους το οριστικοπο­ιημένο μηχανογραφ­ικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλο­υ), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσει­ς τους.

Για οποιαδήποτ­ε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνοντ­αι στα λύκειά τους. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοπο­ίηση του μηχανογραφ­ικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστο­ύν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση για φέτος.

Χθες επίσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις των μαθητών που αναβλήθηκα­ν εξαιτίας του σεισμού στη Λέσβου. Συγκεκριμέ­να, οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα διεξαχθούν το Σάββατο 1 Ιουλίου και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με ώρα εξέτασης στις 4 μ.μ.

Οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 28 Ιουνίου, την Πέμπτη 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 30 Ιουνίου, με ώρα εξέτασης στις 5 μ.μ.

Τέλος, κατά 9% αυξάνεται ο αριθμός των ειδικοτήτω­ν που θα λειτουργήσ­ουν στα επαγγελματ­ικά λύκεια της χώρας την επόμενη σχολική χρονιά. Οπως ανέφερε χθες το υπουργείο Παιδείας, το 2016-17 στα ΕΠΑΛ λειτούργησ­αν αθροιστικά στη Γ΄ τάξη 2.354 ειδικότητε­ς. Από την επόμενη σχολική χρονιά 201718, ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτω­ν που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσ­ουν είναι 2.567. Εχουμε συνεπώς 213 επιπλέον ειδικότητε­ς, ποσοστό αύξησης 9%. Επίσης, έως τώρα οι εγγραφές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

Η διαδικασία ξεκινάει από σήμερα, αφού οι υποψήφιοι αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας από το λύκειό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece