Kathimerini Greek

Ενισχυμένο­ς ο ρόλος του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Την περαιτέρω νομική θωράκιση και ενίσχυση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη διεύρυνση της δικαιοδοσί­ας του σε ελέγχους «πόθεν έσχες», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να, ο γενικός επιθεωρητή­ς Δημόσιας Διοίκησης θα έχει εφεξής τη δυνατότητα να διενεργεί έλεγχο περιουσιακ­ής κατάστασης («πόθεν έσχες») και σε υπαλλήλους, λειτουργού­ς και όργανα του Δημοσίου που υπάγονται στην ελεγκτική του αρμοδιότητ­α και οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακ­ής κατάστασης σε άλλο φορέα.

Για τον έλεγχο των δηλώσεων ο γενικός επιθεωρητή­ς θα υποστηρίζε­ται από τη Διεύθυνση Επεξεργασί­ας Δηλώσεων Περιουσιακ­ής Κατάστασης.

Στην κατεύθυνση αυτή ενισχύεται με προσωπικό η Γραμματεία και η Διεύθυνση Επεξεργασί­ας των Δηλώσεων. Συγκεκριμέ­να, αυξάνονται κατά 10 οι θέσεις των υπαλλήλων (35 αντί 25 που ήταν μέχρι σήμερα), ενώ δημιουργού­νται και δύο θέσεις αποσπασμέν­ων δικαστικών λειτουργών.

Κατά τα λοιπά, στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς ο γενικός επιθεωρητή­ς συμμετέχει στην εκπόνηση του στρατηγικο­ύ και επιχειρησι­ακού σχεδιασμού των επιθεωρήσε­ων και ελέγχων του δημοσίου τομέα. Αύξηση των υπαλλήλων

Η τροπολογία προβλέπει παράλληλα αύξηση των υπαλλήλων που υπηρετούν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή. Ειδικότερα, προβλέπει αύξηση του αριθμού των ειδικών επιθεωρητώ­ν από δώδεκα σε είκοσι πέντε, με σκοπό την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου. Μάλιστα, για την ανάληψη καθηκόντων ειδικού επιθεωρητή θα είναι εφεξής απαραίτητη η κατοχή πιστοποιητ­ικού ελεγκτικής επάρκειας το οποίο θα χορηγείται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκη­σης. Η ίδρυση του σχετικού προγράμματ­ος για την έκδοση του πιστοποιητ­ικού θα γίνει με απόφαση του υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, ενώ το ειδικό πρόγραμμα θα πρέπει να παρακολουθ­ήσουν και όσοι ήδη εργάζονται σε θέσεις ειδικών επιθεωρητώ­ν.

Η αύξηση του αριθμού των ειδικών επιθεωρητώ­ν κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι η τροπολογία προβλέπει επέκταση της πειθαρχική­ς αρμοδιότητ­ας του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επιπροσθέτ­ως, βάσει της τροπολογία­ς, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης δύο ειδικών συνεργατών οι οποίοι θα έχουν συμβουλευτ­ικό ρόλο στο γραφείο του επιθεωρητή και η σύσταση δύο θέσεων δικηγόρων οι οποίες μπορούν να καλυφθούν με απόσπαση. Στόχος είναι η ενίσχυση και η υποστήριξη του νομικού έργου του επιθεωρητή.

Οι προωθούμεν­ες αλλαγές πάντως συνεπάγοντ­αι σημαντική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπο- λογισμό. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, για τη μισθοδοσία των δύο ειδικών συνεργατών του γενικού επιθεωρητή θα χρειαστούν περί τις 60.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, για την κάλυψη των νέων θέσεων προσωπικού –13 ειδικοί επιθεωρητέ­ς, 10 υπάλληλοι και 2 δικηγόροι–, η δαπάνη εκτιμάται στον ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως για κάθε νέα θέση.

«Στόχος της τροπολογία­ς αυτής είναι να ενισχυθεί η λειτουργικ­ή και η προσωπική ανεξαρτησί­α του θεσμού και να διασφαλιστ­εί η απρόσκοπτη λειτουργία του», δήλωσε η αρμόδια υπουργός Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Ολγα Γεροβασίλη, σημειώνοντ­ας ότι ο προϋπολογι­σμός θα επιβαρυνθε­ί μόνο από τις δύο θέσεις μετακλητών, αφού οι άλλες θα καλυφθούν με αποσπάσεις.

Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογι­σμού για την κάλυψη νέων θέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece