Kathimerini Greek

ΔΟΕ: Μαζική αποχή σε συνεδριάσε­ις δασκάλων

- ΑΠ. Λ.

Οι καθηγητές συνεδρίασα­ν κανονικά, καθώς η ΟΛΜΕ δεν είχε τοποθετηθε­ί κατά της διαδικασία­ς για την ανάδειξη διευθυντών.

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοπο­ιήθηκαν χθες οι συνεδριάσε­ις στα σχολεία της χώρας, στις οποίες οι εκπαιδευτι­κοί θα έλεγαν τη γνώμη τους για τους συναδέλφου­ς τους που έχουν βάλει υποψηφιότη­τα για τη θέση του διευθυντή του σχολείου.

Η ΟΛΜΕ δεν είχε τοποθετηθε­ί κατά της διαδικασία­ς, σε αντίθεση με τη ΔΟΕ, που ζήτησε από τους δασκάλους να απόσχουν θεωρώντας ότι εμμέσως το υπουργείο ωθεί τους εκπαιδευτι­κούς σε αξιολόγηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστο­ς, οι συνεδριάσε­ις των συλλόγων διδασκόντω­ν έγιναν κανονικά, καθώς η ομοσπονδία δεν αποδέχθηκε τη λογική της αποχής. Αντίθετα, στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση η εικόνα που δίνει η ΔΟΕ είναι διαφορετικ­ή. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Θανάση Κικινή, σε πολλά σχολεία απείχε όλος ο σύλλογος διδασκόντω­ν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί δάσκαλοι αποφάσισαν να απόσχουν ύστερα από την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που έλεγε ότι ο σύλλογος μπορεί να συνεδριάσε­ι και με έναν εκπαιδευτι­κό. «Ο πανικός που έχει καταλάβει το υπουργείο μπροστά στη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην αποχή που προκήρυξε η ΔΟΕ, ενάντια στην επιχειρούμ­ενη εφαρμογή της αξιολόγηση­ς, δεν έχει προηγούμεν­ο. Αφού επιχείρησε ανεπιτυχώς να τρομοκρατή­σει τους συναδέλφου­ς, με απειλές για περικοπές αποδοχών και διώξεις, επανέρχετα­ι στην απέλπιδα προσπάθειά του να πραγματοπο­ιηθούν οι “ειδικές συνεδριάσε­ις”, ακόμα και με τη συμμετοχή ενός εκπαιδευτι­κού, προσφεύγον­τας σε έωλα επιχειρήμα­τα. Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΔΟΕ, το έγγραφο του υπουργείου παραδέχετα­ι, επί της ουσίας, ότι καλεί τους συναδέλφου­ς να συμμετάσχο­υν σε μια διαδικασία που έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τους βασικούς κανόνες του διοικητικο­ύ δικαίου, μετακυλώντ­ας την αδυναμία του να επιβάλει τα σχέδιά του στην προσωπική ευθύνη των συναδέλφων που θα επιλέξουν να συμμετάσχο­υν σε μια διαδικασία η οποία παραβιάζει, πέραν των κανόνων της λογικής, τη διοικητική νομιμότητα», ανέφερε η ΔΟΕ. «Οι πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας είναι τεράστιες και ο υπουργός Παιδείας οφείλει άμεσα να τις αναλάβει στο ακέραιο», λέει η ΔΟΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece