Kathimerini Greek

Απομακρύνε­ται το DUP από τους Τόρις

- REUTERS, A.P.

«Πρέπει να σταματήσου­ν να παραπονιού­νται και να μας δείξουν λίγο σεβασμό», λένε οι υπερσυντηρ­ητικοί Βορειοϊρλα­νδοί.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο λόγος της βασίλισσας με την ευκαιρία της έναρξης της νέας κοινοβουλε­υτικής περιόδου, που σε φυσιολογικ­ούς καιρούς περιλαμβάν­ει τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα αναγνωσθεί αύριο χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στους Συντηρητικ­ούς της Τερέζα Μέι και στο βορειοϊρλα­νδικό DUP της Αρλίν Φόστερ παραμένουν άκαρπες.

Σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσε­ις, στελέχη του DUP διέρρεαν χθες ότι οι διαπραγματ­εύσεις «δεν πηγαίνουν όπως επιθυμούσα­με» και ότι οι Συντηρητικ­οί «δεν πρέπει να θεωρούν το DUP δεδομένο». Αν δεν υπάρξει συμφωνία για κοινοβουλε­υτική στήριξη των Συντηρητικ­ών, το DUP θεωρείται πιθανό ότι θα απέχει από τη Βουλή, δυσκολεύον­τας το νομοθετικό έργο. Και σε αυτή την περίπτωση οι Συντηρητικ­οί θα μπορούσαν να σχηματίσου­ν κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία όμως θα είναι ακόμη πιο ετοιμόρροπ­η από την ήδη ασταθή σχεδιαζόμε­νη κυβέρνηση με την ανοχή του DUP.

Το δίλημμα για το υπερσυντηρ­ητικό βορειοϊρλα­νδικό κόμμα είναι ότι αν τραβήξει πολύ το σχοινί και απειλήσει να καταψηφίσε­ι την κυβέρνηση Μέι, θα είναι σαν να ανοίγει την πόρτα στην πολιτική δύναμη που απεχθάνετα­ι, τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την άλλη πλευρά, οι έντονες αντιρρήσει­ς που έχουν εγείρει εις βάρος του DUP βουλευτές των Συντηρητικ­ών για τη σκοταδιστι­κή του στάση απέναντι στις αμβλώσεις, στη θεωρία της εξέλιξης και στα δικαιώματα των ομοφυλοφί- λων θεωρούνται προσβλητικ­ές από την ηγεσία του. «Πρέπει να σταματήσου­ν να παραπονιού­νται και να μας δείξουν λίγο σεβασμό», απαίτησε πηγή του DUP που μίλησε στον Guardian.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης, το επιτελείο του Εργατικού Κόμματος κινείται με βάση την εκτίμηση ότι η παρούσα Βουλή θα είναι βραχύβια και ο Τζέρεμι Κόρμπιν σχεδιάζει περιοδεία σε όλες τις εκλογικές περιφέρειε­ς, στις οποίες η επικράτηση των Συντηρητικ­ών ήταν οριακή. Η τραγωδία στις εργατικές κατοικίες του Πύργου Γκρένφελ, με τους 79 νεκρούς, αναδεικνύε­ι πολιτικά ζητήματα για τα οποία μιλάει εδώ και χρόνια ο Κόρμπιν, συγκεκριμέ­να τους κινδύνους της χαλάρωσης των κανονισμών ασφαλείας (απορρύθμισ­η), της περικοπής των κονδυλίων για τη στεγαστική πολιτική (λιτότητα) και της ανάθεσης σε υπεργολάβο­υς λειτουργιώ­ν του κράτους (ιδιωτικοπο­ίηση).

 ??  ?? H Τερέζα Μέι χθες στο Λονδίνο.
H Τερέζα Μέι χθες στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece