Kathimerini Greek

Καταδίκη Μόσχας για αντιμετώπι­ση των γκέι

- REUTERS, A.P.

ΜΟΣΧΑ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάσισε ότι ο ρωσικός νόμος που απαγορεύει «την προπαγάνδα της ομοφυλοφιλ­ίας» σε ανηλίκους καταπατά ευρωπαϊκού­ς νόμους και συνθήκες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσει­ς από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο νόμος που επιπλήττει «την προώθηση των μη παραδοσιακ­ών σεξουαλικώ­ν σχέσεων στους ανηλίκους» «ενίσχυσε τον στιγματισμ­ό» των ομοφυλοφίλ­ων και «ενθάρρυνε την ομοφοβία, που είναι ασύμβατη με τις αξίες μιας δημοκρατικ­ής κοινωνίας», αναφέρεται στην απόφαση.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις Ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλ­ων, οι οποίοι είχαν καταδικαστ­εί σε πρόστιμα βάσει του νόμου αυτού, κυρίως γιατί ξεδίπλωσαν μπροστά σε ένα λύκειο ένα πανό που έγραφε πως η ομοφυλοφιλ­ία είναι «κανονική» και «όχι διαστροφή».

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να εντείνει περαιτέρω τις προστριβές ανάμεσα στο δικαστήριο και τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Μόσχα είχε επανειλημμ­ένως παραβιάσει την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, ορθόδοξοι θρησκευτικ­οί ηγέτες και πολιτικοί που στηρίζουν το Κρεμλίνο χαρακτήρισ­αν την απόφαση προσπάθεια του δικαστηρίο­υ να επιβάλει «υπερβολικά φιλελεύθερ­ες» απόψεις στη Ρωσία, οι ηγέτες της οποίας έχουν επανειλημμ­ένως δηλώσει την ανάγκη προσκόλλησ­ης στις «παραδοσιακ­ές αξίες». Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, δήλωσαν ότι η απόφαση «επιβεβαιών­ει πως η χώρα ακολουθεί τη σωστή μέθοδο προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι τις παραδοσιακ­ές αξίες και ιδανικά της».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece